قلعه والی ایلام

11774 2018/02/28
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 7 امتیاز : 4.4]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

قلعه والی یکی از آثار دوره قاجاریه می باشد که به دستور غلامرضا خان والی در سال ۱۳۲۶ هجری قمری در زمینی به مساحت ۲۵۰۰ متر مربع در محله‌ ای بنام حسین آباد فیلی که به ده بالا مشهور بوده، احداث گردید.

قلعه والی یکی از جاذبه های تاریخی ایلام و از آثار دوره قاجاریه می باشد. این بنای فاخر در ضلع شمالی خیابان پاسداران بر روی تپه نه چندان بلند چقامیرگ قرار دارد. فرمان ساخت قلعه والی در ایلام، توسط غلامرضا خان والی حاکم وقت شهر صادر گردید. هدف از ساخت قلعه مذکور، اسکان تابستانه وی و اطرافیانش در آن بوده است. این قلعه که در زمینی به مساحت 2500 متر مربع قرار گرفته در محله ای به نام حسین آباد فیلی که مشهور به ده بالا بود، احداث شد. زیر بنای قلعه 1500 متر مربع می باشد و دارای حیاط مرکزی به مساحت 700 متر مربع است. این حیاط شامل اتاق ها و تالارهایی است که با مصالحی نظیر آجر، سنگ مرمر و گچ بنا گردید. حیاط از سه جهت توسط عمارت محصور شده است. تامین آب قلعه والی ایلام از طریق چشمه بی بی آب صورت می گرفته است. این کار با استفاده از تنبوشه انجام می شده و آب از این طریق به سمت حیاط مرکزی هدایت می شده است.

فضای اطراف قلعه در زمان ساخت کاملا باز بوده اما با توسعه شهر و خیابان کشی، اطراف آن توسط ساختمان های اداری و مسکونی محصور گردید. در حال حاضر موقعیت قرارگیری قلعه به نحوی است که از سمت غرب به خیابان هشت متری، از سمت شمال به کوچه شش متری و از سمت جنوب به خیابان پاسداران منتهی می شود. همچنین این بنا از سمت شرق با ساختمان دولتی امور اقتصاد و دارائی همسایه می باشد.

در ابتدای ورود به قلعه از ضلع جنوبی، که ورودی اصلی بنا بوده و دارای پلان ذوزنقه ای شکل می باشد، با نمایی حیرت انگیز مواجه می شویم. آنچه که باعث ایجاد این نمای زیبا در صحن جلوی قلعه شده، استفاده هنرمندانه از مصالحی است که مانند قطعاتی از پازل در کنار یکدیگر یک اثر هنری را پدید آورده اند. ستون های دایره ای، قوس های کمانی و کاربندی شده توسط کاشی های رنگی، اورسی های کار شده در قلعه، پنجره های مشبک با شیشه های الوان، نرده های مشبک آجری فیروزه ای رنگ، درختان کهنسال و قد کشیده کاج و حوض مستطیل شکل همگی با معماری خاصی پدید آورنده این شکوه و عظمت خاص شده اند. لازم به ذکر است که این ورودی زیبا الهام گرفته شده از معماری یونانی می باشد.

قلعه والی دارای 20 اتاق بزرگ و پنج اتاق کوچک است که اکثر آنها دارای ارتباط داخلی بوده و بصورت تودرتو می باشند. یکی دیگر از زیبایی های خاص قلعه، قرینه سازی اضلاع شرقی و غربی با یکدیگر است. این قسمت ها با کف حیاط اختلاف ارتفاع 80 سانتی متری دارند و با چهار پله سنگی با اتاق ها و ایوان ها مرتبط می شوند. امکان دسترسی به پشت بام از طریق سه راه پله میسر گردیده. برای حفاظت از بنا دو برج نگهبانی که در راس اضلاع شمال شرقی و شمال غربی ساخته شده اند، دیده می شود. قلعه والی دارای سه در اصلی است که همانطور که گفته شد، در اصلی در ضلع جنوبی واقع شده و دیگر درب های قلعه بصورت خصوصی و برای تردد میهمانان احداث گردیده بود. این درب ها توسط راهروهای سرپوشیده به داخل حیاط قلعه مرتبط می شوند.

تاریخچه قلعه والی با حوادث بسیاری گرده خورده است. به همین دلیل درباره قلعه والی بد نیست بدانید که در حدود نیمی از آن در زمان جنگ تحمیلی تخریب گردید. اما در سال 1367 به همت سازمان میراث فرهنگی مرمت و بازسازی شد و در اختیار میراث فرهنگی استان ایلام قرار گرفت. قلعه والی در حال حاضر به موزه مردم شناسی ایلام تغییر کاربری داده و امکان بازدید از آن برای علاقمندان فراهم شده است. این بنای تاریخی که از جاذبه های گردشگری ایلام می باشد، در سال 1376 به شماره ثبت 1798 در فهرست آثار ملی قرار گرفت. نشاط آوران بازدید از قلعه والی در استان ایلام را به شما پیشنهاد می کند.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید