مسجد جامع نایین اصفهان

23011 2016/01/14
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 19 امتیاز : 4.5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

مسجد جامع نایین اصفهان که يکی از آثار تاريخی شهر اصفهان می باشد. از مساجد بسيار قديمی ايران بوده و ساختمان آن دارای سبکی جالب است. آندره گدار رئیس سابق باستان شناسی ایران، ساختمان بنا را متعلق به دوره دیالمه می داند. بنا به تحقیق پروفسور پوپ شرق شناس آمریکایی، مسجد جامع نائین اصفهان در سال ۳۵۰ هجری ساخته شده است.

مسجد جامع نایین کجاست؟

بنای اولیه مسجد جامع نایین اصفهان را به عمربن عبدالعزیز، خلیفه هشتم، امویان که در دوران خکومتش از سال 99 تا 101 بوده است، نسبت می دهند. مسجد جامع نایین در اصفهان را از آثار نیمه دوم قرن سوم هجری قمری دانسته‌ اند.

یکی از شهرهای استان اصفهان که در مرکز ایران قرار گرفته نایین است. این شهر در منطقه دشت کویر قرار گرفته‌ و آب و هوایی خشک و کویری دارد. در مواجهه با آثار تاریخی شهر نائین، نکته ای جالب که نظر مسافران را به خود جلب می نماید، نزدیکی بناهای تاریخی این شهر به یکدیگر است به عبارت بهتر، بناهای مسکونی در گذشته کاملا نزدیک به ساختمانهای تاریخی شهر قرار داشته اند.

معماری مسجد جامع نائین اصفهان

مسجد جامع نایین اصفهان همانند مساجد ایرانی دیگر مختص به چهار ایوان است. در زمان دوره سلجوقی، ساخت مساجد چهار ایوانی شروع شد. مسجد نایین در طی روزگار وضعیت قبلی خود را حفظ نموده است. شباهت های فراوانی از لحاظ معماری با مسجد تاریخانه دامغان دارد.  این اثر تاریخی یکی از نفیس ترین مساجد ایران از لحاظ وجود گچبری های زیبا است. ایوان و گنبد خانه در مسجد جامع نایین دیده نمی شود. فرم ساختار مسجد جامع نایین اصفهان تقریبا یکنواخت می باشد. مسجد جمعه و مسجد علویان نام های دیگر مسجد جامع نائین اصفهان است.

به نظر کریستی ویلسون در مقایسه با مسجد تاریخانه دامغان، ستونهای مسجد جامع نائین اصفهان کوچکتر و دالانها بلندتر و طاقها تیزتر ساخته شده است.

در کتاب مرات البلدان، ساخت مسجد جامع نائین اصفهان به فرمان عمر ابن عبدالعزیز هشتمین خلیفه عباسی نسبت داده شده و در همین کتاب، به چند قطعه خشت اشاره شده که اسامی خلفای راشدین روی آنها نوشته شده است. طبق نظر اس فلاندری، محراب این مسجد اصیل ترین نمونه هنر محراب سازی آن دوره به حساب می آید.

آندره گدار رئیس سابق باستان شناسی ایران، ساختمان بنا مسجد جامع نایین اصفهان را متعلق به دوره دیالمه می داند. بنا به تحقیق پروفسور پوپ شرق شناس آمریکایی، مسجد جامع نائین در سال ۳۵۰ هجری ساخته شده است. بنا بر کاوشهای چند سال اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی، ساختمان اولیه مسجد در قرن دوم هجری بنا شده است و در آن زمان، صحن و شبستانهای سه طرف و رواق سمت مقابل قبله به وجود آمده و دیواری از جنس خشت گرداگرد این بخش قرار داشته که بخشهایی از این دیوار هنوز باقیست. قدیمی ترین تاریخ ذکر شده در مسجد روی منبر نوشته شده که مربوط به سال ۷۱۱ هجری است. کتیبه در چوبی مسجد نیز تاریخ سال ۷۸۴ را بر روی خود دارد.

مسجد جامع نایین در اصفهان در گذشته دارای شش ورودی بوده است. در سمت جنوب غربی مسجد، سه ورودی قرار داشته است. هر یک از ورودیها یک پیش طاق کوتاه داشته و به شبستان راه می یابد و دالان و هشتی ندارد. در شمال شرقی صحن مسجد، سردر اصلی آن واقع گردیده و در جنوب شرقی ورودی دیگری واقع است. ورودی های مسجد اولیه در دو طرف ایوان شمال شرقی قرار داشت و با توجه به این مساله، از سمت قبله وارد مسجد می شدند.

این مسجد، صحنی کوچک و چهارضلعی داشته و در سه طرف شرق و غرب و جنوب آن، چهلستون هایی قرار گرفته که ورودی بلند و بازی دارند و به سمت صحن باز می شوند.

چهلستون جنوبی بزرگترین چهلستون بوده و در بخش جنوبی آن، محراب گچ بری مسجد با منبر ارزشمند آن قرار گرفته است.

مهمترین فضای مسجد نایین اصفهان، شبستانهای آن هستند که در سه طرف به شکلی عمیق و در یک طرف با عمق کمتر ساخته شده اند. بزرگترین شبستان که محراب مسجد جامع نایین در وسط آن بنا گردیده در سمت قبله است. تزئینات محراب و منبر مسجد که در نوع خود بهترین هستند، از گچ بری های عالی گل و بوته و خطوط ساده کوفی تشکیل شده اند.

این تزئینات در کل محراب و هلال طاقنمای اطراف و پشت بغل ها و ستون های گرد کناری به کار رفته است. اما اخیرا کتیبه ای نیز از جنس طلا و لاجورد در پشت گچبری این منطقه کشف شده است.

مسجد جامع نائین اصفهان یکی از جاذبه های تاریخی اضفهان می باشد که در تاریخ 15 دی 1310 با شماره 144 به فهرست آثار ملی کشور اضافه گردید.

ادرس مسجد جامع نایین اصفهان در خیابان آیت الله نایینی شهر نایین اصفهان قرار گرفته است.

عکس از مسجد جامع نائین

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید

نظرات و دلنوشته های ثبت شده ...
  • فاصله گلناری

    خیلی ممنون از این مطلب

  • سحر

    تصویر گچبری محراب و منبر بسیار زیباست