سی و سه پل اصفهان

16721 2016/01/28
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 14 امتیاز : 4.1]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

پلی که در دوران شاه عباس اول بر روی زاینده رود احداث شد سی و سه پل فعلی یا همان پل الله وردی خان قدیم اصفهان است. سی و سه پل اصفهان، چهار باغ پایین را به چهار باغ بالا متصل می ساخت تا از این طریق اصفهان کهنه ، محله گبریان و جلفا به هم مرتبط شوند. پل جلفا، پل چهار باغ و سی و سه چشمه نام های دیگر این پل با عظمت هست که دیگر به این نام ها خوانده نمی شوند. تاریخچه سی سه پل اصفهان به دوران صفوی باز میگردد.

سی سه پل کجاست؟

به دستور شاه عباس صفوی، الله وردی خان سردار معروف شاه عباس در سال 1010 هجری قمری ماموریت یافت که سی و سه پل اصفهان را بنا کند و ایشان توانست آن را به بهترین کیفیت انجام دهد. الله وردی خان به دلیل خصوصیات والایش نظیر دلیر، باتدبیر، کاردان، بخشنده و فرمانبرداریش در عرض مدت کوتاه تمام فارس را به تصرف خویش در آورد و به دلیل علاقه ای که شاه عباس نسبت به ایشان داشت به عنوان امیر الامرایی حکومت فارس رسید. بنابراین این پل باز آن جهت به الله وردی خان نیز معروف می باشد.

سی سه پل در اصفهان را بنام های : پل شاه عباسی، پل اللهوردیخان، پل جلفا، پل چهل چشمه، پل سی و سه چشمه خوانده‏ اند و وجه تسمیه هر یک از آنها چنین می باشد:

پل شاه عباسی از آن جهت نام گذاشتند که شاه عباس اول نفری است که دستور ساخت بنا را داده است و چون بمباشرت و اهتمام اللهوردیخان ساخته شده به پل اللهوردیخان معروف شده است و از لحاظ اینکه معبر مردم به جلفا بوده آن را پل جلف هم نام گذاشتند و چون در ابتداء چهل چشمه داشته پل چهل چشمه و اینک دارای سی و سه چشمه می باشد که به پل سی و سه چشمه هم نام گذاری شد.

معماری سی و سه پل اصفهان

طول سی سه پل اصفهان به 295 متر و عرض آن 13,75 می باشد. زیبایی های خاص دیگری در ساختمان پل دیده می شود. مثلا زمانی که در زیر پل هستیم و به امتداد پل نگاه می کنیم دالان مستطیل درازی به تصورمان می رسد که وجود دارد.

این تصور به دلیل وجود ارتباط پایه های پل به یکدیگر است که زیر آن ها باز بوده و می توان در داخلشان حرکت کرد. به این جهت است که در کتاب عالم آرا نویسنده کتاب چهل چشمه را به یک چشمه تشبیه کرده است. البته تعداد چشمه ها در ابتدا 40 تا بوده که اکنون به دلیل اینکه 7 تای آن خشک شده به سی و سه چشمه خوانده می شود.

هر پل دارای دو ستون است. از هر سو در بالای پل ایوان و نشیمن گاهی وجود دارد که در هر دوی آن ها یک طرفشان به سمت رودخانه زاینده رود و طرف دیگر به سمت داخل سی سه پل در اصفهان است. دالانچه ای در میان این دو ردیف برای عبور و مرور عابرین در نظر گرفته شده است. در زیر سی سه پل اصفهان، سکوهای سنگی ای رویت می شود که در زمانی که سرعت آب آرام و ملایم بوده مردم از روی آن ها بگذرند و از پل عبور نمایند.

بر روی سی سه پل اصفهان در زمان شاه عباس اول، جشن آبریزان برگزار می شد که جشن مورد علاقه شاه بود. در این جشن مردم بر سر و روی هم گلاب و آب می ریختند و سعی می کردند در آن روز از همه چیز لذت ببرند و به تفریح بپردازند.

معماری سی و سه پل اصفهان

معمار این اثر تاریخی استاد حسین بناء اصفهانی بوده که ایشان پدر محمد رضا اصفهانی معمار معروف مسجد شیخ لطف الله است. نکات جالب که این معمار در طراحی سی و سه پل لحاظ کرده این است که پل در عریض ترین قسمت رودخانه زاینده رود ساخته شده است که یکی از محاسنش این بوده که این قسمت رودخانه در بستری کم عمق، وسیع و آرام ایجاد شده و چشم انداز زیبایی را آفریده است.

سی سه پل در اصفهان یکی از جاذبه های زیبا و تاریخی این شهر به حساب می آید که در 15 دی 1310 با شماره ثبت 110 به فهرست آثار ملی کشور اضافه شد.

آدرس سی و سه پل اصفهان در خیابان چهار باغ اصفهان می باشد.

تصاویر سی و سه پل اصفهان

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید