مرکز: سمنان
تعداد شهرستان ها: 4 شهرستان
استان سمنان در دامنه های جنوبی رشته کوه های البرز و در مرز میانی البرز و دشت زیبای کویر واقع شده و به همین خاطر مجموعه ای از زیبایی ها و مناظر بدیع از جاذبه های کویری و کوهستانی، همراه با اقلیم های متفاوت و مناظر زیبای طبیعی به وجود آورده است.
در این استان سه نوع آب و هوای شمالی ، جنوبی و شمال خاوری وجود دارد. قسمت های شمالی (شاهرود ، دامغان ، مهدی شهر ، شهمیرزاد ) زمستان های سرد و خشک و تابستان های معتدلی را دارد. قسمت های جنوبی (گرمسار و سمنان) دارای هوای بیابانی و گرم و خشک در فصل تابستان و هوای سرد در زمستان هاست و در قسمت شمال خاوری (میامی و حسین آباد گلپوش ) از تابستان های معتدل و مرطوب و زمستان های سرد برخوردار است.
برخی از غذاها و نان ها مانند نان سمنانی و سبزی پلوی سمنانی و آبگوشت خربزه از جمله غذاهای محلی است که صرفا در این استان تهیه و طبخ می شوند و جزو غذاهای خاص محلی این استان به شمار می آیند.
تولیدات صنایع دستی عشایری، روستایی و شهری در استان سمنان به ترتیب اولویت های کمی و کیفی عبارتند از : بافته های داری شامل قالی و گلیم ، نساجی سنتی شامل جاجیم ، شال بافی ، سجاده بافی ، چادر شب ، سبد بافی ، زیلوبافی ، کرباس ، پشم ریسی و هنرهای دیگری چون سفال و سرامیک ،نمد ، منبت کاری ، معرق کاری ، قلم زنی ، چاپ قلم کار ، چاقو سازی و چرم سازی .
موسیقی استان سمنان با تاثیرپذیری از مقامات و ملودی های مازندرانی ، خراسانی ، اقوام مهاجر ترک ، امروزه بیشتر به صورت اشکال موسیقایی کلاسیک ایرانی و تا حدودی هم با اشکال موسیقی فولک ویژه اقوام مهاجر ترک زبان ، خودنمایی می کند. در حال حاضر عمده ترین جریان موسیقی استان ، موسیقی کلاسیک و معاصر ایرانی می باشد و مراکز آموزش و تبلیغ محدود آن در شهرهای بزرگ استان ایجاد شده است .
لباس های محلی سمنانی ها برای مردان و زنان متفاوت است و شامل سرپوش ، تن پوش و بالا پوش هایی است که در فصل سرما و گرما با یکدیگر فرق دارند .
روستاهای نمونه گردشگری این استان عبارتند از:
پاده ، تویه ، چاشه ، حسن آباد دامغان ، رشم ، زمان آباد ، فرومد ، قلعه بالا قلعه خرقان ، کلاته رودبار ، ملاده ، نردین
شهرهای استان سمنان:
- شاهرود
- دامغان
- سمنان
- گرمسار
- مهدیشهر
- سرخه
- میامی
- آرادان
تنها منبع مورد استفاده: ویکی پدیا