غار کتله خور کجاست؟
یکی از جاذبه های طبیعی و منحصر به فرد استان زنجان، غار کتله خور است که در 155 کیلومتری جنوب زنجان قرار گرفته است. شاید پیش از هر چیزی نام این غار توجه تان را به خود جلب کند. وجه تسمیه این غار مربوط به گویش مردم این منطقه است. مردم زنجان به کوه هایی که دارای ارتفاع کمی هستند، کتله می گویند و هنگامی که خورشید در پشت آن ها می تابد به آن کتله خور می گویند. البته علت نامگذاری غار کتله خور بسیار متعدد است. برای مثال در گویش ترکی "کتله" به معنی پستی و بلندی است و در مقابلش "خور" هم به معنی آسانی. بنابراین شاید منظور از این معنی این باشد که غار هرچقدر هم که پستی و بلندی داشته باشد بسیار راحت و دنج است.
عکس غار كتله خور زنجان
غار كتله خور قدمتی چندین ساله دارد و مربوط به 120 ملیون سال قبل است. بدیهی است که در این همه سال تغییرات مصنوعی و طبیعی زیادی در آن رخ داده باشد. برای مثال عوامل و حوادث طبیعی مانند زلرله باعث ایجاد جابجایی و ترک خوردگی قسمت های مختلف غار شده اند.
این غار در 66 سال یعنی در سال 1331 توسط گروهی از خبره ترین غارنوردان کشور کشف شد. 700 متر اولیه غار چیزی حدود 70 سانتی متر قطر دارد و بسیار تنگ و باریک است به گونه ای که غارنوردان در هنگام ورود و گذر از این 700 متر به سختی و به صورت سینه خیز عبور می کنند. حتما برای تان جالب خواهد بود که بدانید انسان های نخستین در 100 متر اولیه غار زندگی می کردند، این را می شود از اسکلت های باقی مانده در غار فهمید.
سر در ورودی غار یک دهلیز وجود دارد که حدود 4000 هزار متر است و دارای سقفی کوتاه می باشد. پس از گذر از دهلیز فرعی به یک دالان بزرگ با وسعت 950 متر خواهید رسید که بعد از عبور از آن به یک سراشیبی دو متری می رسید اگر از آن بالا بروید تالاری بزرگ در مقابل تان قرار خواهد گرفت که دارای ستون های متعدد و چکیده های زیادی است. غار کتله خور تجمعات آهکی زیادی دارد که هر کدام شبیه یک تصویر به خصوص هستند به همین دلیل بر روی هر کدام از آهک های شکل دار نام به خصوصی گذاشته اند.
برای مثال میدان شیر خوابیده، میدان پنج شیر، پای فیل، میدان بیستون، میدان شمع، تونل قندیلی، تالار عروس، اتاق عقد، عروس و داماد از جمله مهم ترین اشیای آهکی در این غار هستند که شبیه به آنچه می باشند که بر روی شان نام گذاشته شده است. اما مهم ترین مجسمه آهکی همان مجسمه عروس و داماد است. همانطور که از نامش پیدا است این مجسمه شباهت فراوانی به عروس و داماد دارد و همین باعث شده تا توجه اکثر گردشگرانی که از غار دیدن می کنند را به خود جلب کند.
غار كتله خور در زنجان به سه قسمت تفریحی، ورزشی و گردشگری تقسیم بندی شده که هر بخش دارای وسعتی مشخص است. مثلا بخش ورزشی 4 کیلومتر است و اگر به غارنوردی علاقه داشته باشید می توانید از این قسمت استفاده کنید. شما می توانید در تور زنجان گردی از این مکان دیدن کنید.
آدرس غار كتل خور: زنجان، 155 کیلومتری جنوب زنجان، شهر کوچک گرماب، نزدیکی کوه کتله، غار کتله خور