قدمت تپه های این منطقه به پیش از میلاد مسیح می رسد.
مهمترین دلیل اهمیت تپه سرسختی شازند آثار تاریخی آن بوده که قدمت آنها به پیش از اسلام بر می گردد. این مسئله به واسطه قرار گرفتن در مسیرهای ارتباطی بازرگانان آن دوره بوده است. تپه باستانی سرسختی، سرزمین های غرب را به مرکز فلات ایران متصل می کرده که در آن زمان خاستگاه فرهنگ دوران مهم پیش از اسلام بود.
رشته کوه های مرکزی زاگرس، فلات ایران را در خود جای داده است.
سفال های کشف شده در این تپه مربوط به دوره نوسنگی جدید بوده، مس و سنگ ها و باقی سفال ها، مربوط به دوره تاریخی کور راس می باشد. البته تعدادی سفال نیز در پی کاوش های اخیر کشف شده که مربوط به هزاره پنج و شش میلاد هستند. به دلیل اهمیت ویژه ای که تپه سرسختی در شازند دارد، مطالعات گیاه باستان شناسی و مایکرومرفولوژی نیز روی آن انجام شده است. اما نکته جالب توجه منطقه تپه باستانی سرسختی در شازند این است که 41 تپه باستانی را در خود جای داده که همگی به ثبت ملی رسیده اند و می توان گفت هرکدام از آنها پیشینه ای بسیار ارزشمند از دوران های مختلف تاریخ را به دوش می کشند.
به دلیل تاخیر در زمان بندی کاوش محققان از سال 91 تا سال 1395، اوایل سال 95 یک اسکلت سالم و کامل، متعلق به هفت هزار و 500 سال قبل را کشف کردند که به موزه شهر اراک منتقل شد و در معرض دید عموم قرار گرفت. دلیل سالم ماندن اسکلت، خاک منطقه است که خاصیت قلیایی و آهکی دارد. در ضمن خاک آنجا دارای مقدار قابل توجهی نمک نیز می باشد که این موضوع در سالم ماندن اسکلت بسیار نقش داشته است. این اسکلت که حتی دندان های آن سالم مانده در شش متری سطح زمین همراه با اشیایی مانند لاک پشت و وسایل مربوط به سایش غلات کشف شد. اسکلت به جای مانده به صورت چمباتمه ای دفن شده که نشان دهنده فرهنگ مردم آن دوره می باشد.
تپه سرسختی اراک در سال 1381 به شماره 6962 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این تپه تاریخی با جای دادن تمدنی کهن درون خود به مهمترین و ارزشمندترین جاذبه های تاریخی و گردشگری استان اراک تبدیل شده و گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است.