یخچال نیم ور قدمتی 200 ساله دارد و در سال 1385 با شماره 19024 به عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است.
نیم ور یکی از توابع شهرستان محلات می باشد که در قسمت جنوب شرقی این شهرستان و در فاصله ۱۳ کیلومتری از آن واقع شده است. یخچال نیم ور نیز در نزدیکی این شهر قرار دارد.
فاصله یخچال نیمور تا شهر نیم ور حدود یک کیلومتر می باشد و از بین یخچال های موجود در این منطقه تنها یخچالی است که همچنان پابرجا مانده است. البته امروزه دیگر از آن استفاده ای نمی شود.
یخچال نیم ور در محلات به شکل یک گنبد مخروطی ساخته شده و بارش برف و باران باعث شده کمی دچار فرسایش بشود که آثار آن در بدنه یخچال مشهود است.
عرض دیوارهای یخچال تاریخی نیم ور، کمی بیشتر از یک متر می باشد. فضای داخلی یخچال به وسیله آجر تزیین شده که نمای بسیار زیبایی را به وجود آورده است. البته سقف یخچال دچار تخریب شده است و روزنه ای در آن دیده می شود. ارتفاع کف یخچال تا بلندترین قسمت سقف نیز تقریبا 10 متر می باشد.
در حال حاضر مخزن یخچال تاریخی نیم ور استان مرکزی را با خاک پر کرده اند. در گذشته افرادی به نام میراب وجود داشته که در فصل زمستان آب نهرها و قنات ها را به گودال های اطراف یخچال هدایت می کرده اند تا در آنجا یخ بزند. بعد از این که آب یخ زد به کمک هم یخ ها را می شکستند و روی تلی از کاه در داخل گودال یخچال قرار می دادند. بعد از این که چاه کاملا پر شد، در یخچال را با گل کاملا می بستند و درزهای آن را می پوشاندند و در فصل بهار و تابستان که هوا گرم بود، از یخ های داخل یخچال استفاده می کردند.
معماری خاص یخچال و ضخامت زیاد دیواره های آن از آب شدن یخ ها جلوگیری می کرده است.
در قدیم به خصوص در مناطق گرم از این یخچال استفاده زیادی می شده است. عموماً یخچال ها به صورت مخروطی یا دایره ای ساخته شده اند و ارتفاعی بین 10 تا 30 متر دارند. مصالح به کار رفته در آنها سنگ، آهک و آجر است که به صورت عایقی در مقابل گرمای خورشید عمل می کنند.
این یخچال از جاذبه های گردشگری مرکزی، جزو آثار تاریخی و با ارزش آن است. نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند در صورت سفر به این استان حتماً از این یخچال بازدید کنید.