قدمت منطقه حیران به اندازه دریای خزر می باشد و در نزدیکی آن قلعه ای از دوران ساسانی وجود دارد که در تقسیمات جدید در آذربایجان قرار گرفته است. گردنه حیران حد فاصل آستارا و اردبیل است که باعث می شود این 4 کیلومتر را به راحتی سپری کرد، گویی که در بهشت حرکت میکنید. این منطقه در بیشتر ایام سال پوشیده از جنگل و پوشش گیاهی سبز است. روستای حیران از جمله مناطقی می باشد که هر گردشگری را متحیر می سازد، این منطقه دارای جاذبه های خاص خود است.
روستای حیران آستارا یکی از مناطق بی نظیر و قشنگ در ایران است که لذت یک سفر به یاد ماندنی را برای هر کسی به یادگار می گذارد. نام این روستا شاید برگرفته از همان اتفاقی باشد که برای هر کسی رخ می دهد، انسان در این منطقه واقعا حیران می شود ...، اما در اصل این اسم یکی از نام های محلی این منطقه می باشد. روستای حیران دارای سه بخش است که شامل حیران سفلی، حیران وسطی (میانه) و حیران علیا می شود.
روستا حیران در 30 کیلومتری شهرستان آستارا قرار دارد و هوای معتدل و مرطوب این ناحیه باعث زیبایی حیرت برانگیز آن شده است. این روستا با 2200 هکتار مساحت دارای دو قسمت زمین و اراضی شخصی است که 1200 هکتار آن متعلق به اشخاص و روستاییان و 1000 هکتار آن جزو اراضی منابع ملی کشور است. جمعیت این روستا به علت آب و هوا و منطقه ییلاقی دارای تغییرات زیادی است اما به طور ثابت جمعیت اصلی آن حدود 300 نفر هستند و جمعیت متغییر آن بالغ بر 2000 نفر و گاهی به بیش از 2000 نفر نیز می رسد.
روستای حیران گیلان از توابع این استان است و برای سفر به آن نگران اسکان نباشید چرا که در خانه های روستایی و ویلاهای متعددی که آنجا ساخته شده است می توانید چند شبی را آرام بگذرانید. امیدواریم مردم منطقه و دوستداران طبیعت اجازه این ساخت و ساز های املاک شخصی را ندهند. قطعا در دشت ها و کوهپایه های بسیار زیبای آن می توانید براحتی چادر بزنید و ایام بی نظیری را بگذرانید. این روستا در جاده ای حدفاصل آستارا تا اردبیل قرار دارد، جاده ای که جدا از طبیعت و زیبایی هایش مسیری پر تلاطم و سخت گذر است.
مردم روستای حیران آستارا از طریق کشاورزی امورات خود را می گذرانند، البته که امروزه به علت تلکابین موجود در این منطقه از رونق و پیشرفت چشم گیری برخوردار بوده اند. این تلکابین موجب برقراری ارتباط و حضور گردشگران بیشتر در منطقه می شود. اجاره های خانه های روستایی، فروش محصولات در کنار جاده ها و ایجاد رستوران های جاده ای از دیگر مشاغلی است که مردم روستای حیران با آنها امورات زندگی خود را تامین می کنند.
گردنه ی حیران
گردنه حیران گذرگاهی است برای عبور از آستارا تا اردبیل و یا بلعکس، مسیری که عبور از آن برای رفع خستگی ها و خیلی چیزهای دیگر نیز واجب است، این گذرگاه زیبا از آستارا تا اردبیل به فاصله ی 4 کیلومتر می باشد که در آن شاهد جاذبه های بی نظیر طبیعی هستیم. گردنه ی حیران آستارا خود یکی از جاذبه های دیدنی و پرطرفدار روستای حیران است، این گردنه بهمراه سه روستای دیگر (حاجی امیر بالا و پایین، ونه بین) جزو مناطق جغرافیایی گیلان محسوب می شوند.
گردنه حیران آستارا جاده ای است که آستارا را به اردبیل متصل می کند اما این تنها کاری نیست که انجام می دهد، سالانه هزاران گردشگر و توریست برای دیدن این زیبایی و پدیده ی طبیعی به این منطقه سفر می کنند. عکاسان حرفه ای روزهای فراوانی را در این منطقه به سوژه های عکاسی مختلفی اختصاص می دهند. گردنه ی حیران یک قطب با ارزش برای صنعت گردشگریست، اما بهتر است فقط از نظر اقتصادی و زیبایی به آن ننگریم و با تمام توان از این بهشت کم نظیر به عنوان یک سرمایه ی ملی محافظت کنیم.
جاذبه های روستای حیران
جاذبه های روستای حیران بسیار زیاد هستند همانطور که زیبایی ها و دیدنی های طبیعت بیشمار است. این روستا و گردنه در فصول مختلف دارای زیبایی های منحصر به فرد خود می باشد و در بیشتر ایام سال سراسر این منطقه را مه فرا می گیرد به صورتی که جاده لغزنده و بدون دید می شود. مه غلیظی که در بیشتر ایام سال این گردنه را در خود فرو می برد وجود دریای خزر و شرایط آب و هوایی آن است. دره ها و کوه های گردنه حیران پوشیده از گیاهان جنگلی مرتفع است. این گردنه آنچنان که تصور می شود بلند نیست و فقط 1500 متر از سطح آب های آزاد ارتفاع دارد.
از جاذبه های دیگر این منطقه که معروف و پرطرفدار می باشد تلکابین گردنه ی حیران است که در سال 1390 توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری افتتاح شد، این طرح در سال 1384 با نام دهکده ی توریستی حیران توسط بخش خصوصی بنیان گذاری شد و مدت 6 سال به طول انجامید. حد مرزی بین آستارا و اردبیل موقعیت قرار گیری این پروژه است که به نام منطقه مرزی حاجی امیر معروف است. از کوه های فندقلوی شهرستان نمین مشهور به ایستگاه بالا شروع و تا منطقه کوه های حیران در قسمت ایستگاه پایین تمام می شود. این تلکابین از سمت شرق به دریای خزر و گردنه ی حیران و از سمت غرب به جنگلهای زیبای فندقلو و استان اردبیل دید دارد.
توصیه میکنیم در اولین فرصت حتما به این منطقه ی دیدنی و جذاب سفر کنید به همراه خود دوربین های حرفه ای عکاسی ببرید! با خود لوازمی را بردارید که بتوانید با آنها از این سفر خاطره انگیز نهایت استفاده را داشته باشید. به محیط زیست و قلمروی حیوانات حیران آسیب نرسانید و تلاش کنید تا روحتان را از خستگی های شهری و روزمره بزدایید. میوه های جنگلی را از روستاییان بخواهید و در مناطق حفاظت شده گام بردارید.
اگر کمی تصور کنید اسکان در خانه روستایی، میوه های جنگلی و چای آتیشی داغ، مه غلیظ و دوربین عکاسی، آرامش طبیعت و ... هم اکنون دست به چمدان می شوید و سفر به مقصد حیران را آغاز می کنید.
آدرس روستای حیران : استان گیلان، 30 کیلومتری شهرستان آستارا، روستای حیران
نظرات و دلنوشته های ثبت شده ...