آرامگاه بی بی حکیمه (س) در قرن سوم هجری و به دست ابو محمد حسن، حاکم ارجان ساخته شد و از سال 1366 زیر نظر مدیریت اوقاف استان کهگیلویه و بویراحمد اداره می شود.
آرامگاه امامزاده بی بی حکیمه، خواهر امام رضا (ع) در میان کوهستان های زاگرس جنوبی و نزدیک به خلیج فارس قرار دارد و هر سال زائران زیادی از تمام نقاط داخل و خارج از کشور به زیارتش می روند تا عطر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) را در جنوب کشور و در آستان وی استشمام کنند.
استان کهگیلویه و بویراحمد افتخار میزبانی بیش از 300 امامزاده را دارد که در رأس آنها، امامزاده بی بی حکیمه گچساران است. بی بی حکیمه فرزند امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) بوده و مشهورترین امامزاده نواحی جنوبی کشور است.
امامزاده بی بی حکیمه خاتون که بر طبق اسناد مختلف از دختران حضرت امام موسی کاظم (ع) است، در ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان گچساران و در روستایی به همین نام قرار دارد. امامزاده بی بی حکیمه (س) توسط کوه هایی صعب العبور احاطه شده و در کنارش چشمه ای جوشان قرار گرفته است.
طبق آمار، هر ساله بیش از یک میلیون نفر از داخل و خارج از کشور به زیارت آرامگاه بی بی حکیمه (س) خواهر تنی حضرت شاهچراغ (ع) در این شهرستان مشرف می شوند و به دلیل ارادتی که به اهل بیت دارند، سختی مسیر را به جان می خرند. این بقعه مبارکه در حد فاصل گچساران و بندر گناوه قرار دارد.
در دوران حکومت قوم بنی عباس که ظلم و ستم به سادات افزایش پیدا کرده بود، تعدادی از اهل بیت در چندین دوره مختلف از عراق خارج شده و وارد ایران شدند.
یکی از این گروه هایی که از عراق خارج شدند توسط احمد بن موسی شاهچراغ هدایت و سرپرستی می شد که هدفشان رسیدن به خراسان بود. این گروه از مسیر خوزستان راه خود را در پیش گرفته بود که در میان راه لشکریان مأمون به این کاروان حمله کردند و باعث شدند کاروان متفرق شود.
حضرت بی بی حکیمه پس از آنکه غلامش به شهادت رسید، به همراه کنیز خود به تنگه ای در منطقه پناه می برد و در درون غاری مخفی می شود، اما متأسفانه به دلیل اینکه دچار بیماری شده بودند، در همان غار فوت می کنند. در اواخر قرن سوم بقعه مبارکه این حضرت به دست حاکم ارجان، ابو محمد حسن ساخته و در دوره های مختلف قسمت هایی به آن اضافه شد.
در دوره صفویه که توجه ویژه به امامان و امامزادگان در دستور کار قرار گرفت، به دستور شاه عباس قسمت های تخریب شده این بقعه متبرکه مجددأ ساخته شد و بعدها توسط حسن علی خان زنگنه و عطاالله بیک دوباره مرمت شد. سرانجام این بقعه به دستور والی بهبهان، امیر سلطان اویس کاملاً بازسازی گشت. این زیارتگاه از سال 1366 تحت مدیریت اوقاف استان کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفت و از آن تاریخ به طور رسمی ارائه خدمات عمرانی به آن شروع شد.
آرامگاه امامزاده بي بي حکیمه که از جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد است، هر ساله علاوه بر زائرین بومی پذیرای زائران و ارادتمندان اهل بیت از سراسر کشور و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
گروه نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند اگر به این استان سفر کردید، به این امامزاده نیز مشرف شوید و از حال و هوای معنوی آن استفاده کنید.