زمان ساخت این اثر به اوخر دوره قاجاریه می رسد.
استان آذربایجان غربی به علت آثار تاریخی و تاریخ غنی خود در جوار طبیعتی بسیار زیبا، جزو شهرهای گردشگری ایران می باشد. در بین جاذبه های گردشگری ین استان، کلیساهای آن از اهمیت خاصی برخوردار می باشد چراکه در گذشته و حتی اکنون محل سکونت جمعی از مسیحیان است.
در بین کلیساهای استان آذربایجان غربی، کلیسای آده ارومیه که بنایی مربوط به دوره قاجاریه است در یکی از روستاهای حومه شهرستان ارومیه داری ویژگی های جالبی می باشد. کلیسای آده در روستایی به همین نام در نزدیکی ارومیه واقع شده است.
درب ورودی کلیسای آده در ارومیه از چوب ساخته شده و بر اساس کتیبه هایی که در سردر ورودی این بنا وجود دارد مشخص می کند زمان ساخت آن متعلق به 101 سال قبل است. در نمای بیرونی برای تزئینات دیوارها از دو نوع آجر چینی و ایجاد فرورفتگی و برجستگی استفاده شده است.
در ابتدای ساخت، حیاط کلیسا را با محیط بیرونی توسط نرده هایی جدا کرده بودند که هم اکنون به جای آن دیوار آجری مشاهده می شود. یکی دیگر از تغییرات نمای کلیسا بندکشی نمای آجری آن می باشد که هم اکنون سیمانی شده، اما در ابتدای ساخت این گونه نبوده است.
پلان این کلیسای روستای آده، مستطیل شکل و مصالح ساخت ساختمان از آجر است. با ورود به بنا مشاهده خواهید کرد سقف بنا از جنس چوب و از نوع تخت است. با نگاهی به اطراف چهار عدد ستون های چوبی را با پایه های سنگی خواهید دید. قطر ستون ها 25 سانتی متر و ابعاد پایه ستون های سنگی برابر با 70 *60 سانتی متر می باشد.
در سمت شرقی داخل کلیسا محراب و اتاق و در سمت غرب آن درب ورودی قرار گرفته، چهار پنجره نیز در جهات جنوبی و شمالی ساخته شده است. با کمی دقت خواهید دید درون بنا تزئینات چشم گیری ندارد و بسیار ساده می باشد و می توان گفت تنها بخش تزئین شده کلیسای آده پایه های ستون های آن است.
در سالهای اخیر تعمیراتی در کلیسای آده استان آذربایجان غربی، انجام شده است که می توان به ایزوگام بام، مرمت و بازسازی سکوی مقابل اتاق محراب و پله های محراب با آجر و سنگ مرمر، سفیدکاری داخل بنا و همچنین نصب سیستم دزدگیر اشاره نمود. این کلیسا در مورخه ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ۷۳۸۸ به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسید. البته کلیسای آده جز زیباترین جاذبه های تاریخی استان آذربایجان غربی می باشد.
عکس های کلیسای آده ارومیه