سردر عالی قاپو قزوین

13251 2018/01/18
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 11 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

سردر عالی قاپو قزوین یکی از بناهای بجا مانده از دوران صفوی می باشد که در زمان حکومت شاه طهماسب، در سال 951 هجری قمری بنا گردید.

بی شک همگان با شنیدن نام عالی قاپو یاد اصفهان دیار زاینده رود می افتند، اما جالب است بدانید که در قزوین نیز بنایی هم دوره با عالی قاپو اصفهان و با نام مشابه وجود دارد. این قضیه تنها در مورد عالی قاپو صدق نمی کند. اثر تاریخی دیگری به اسم چهل ستون نیز در قزوین، داستانی مشابه این بنا دارد.

سردر عالی قاپوی قزوین بعنوان ورودی اصلی به دولتخانه صفوی و از بناهای تاریخی باقیمانده از مجموعه سعادت می باشد که در دوران حکومت شاه طهماسب در سال 951 هجری قمری بنا گردید. این اثر تاریخی که در تقاطع خیابان پیغمبریه و سپه (اولین خیابان ساخته شده در ایران) واقع شده، در زمان سلطنت شاه عباس صفوی به شکل امروزی درآمد. سردر عالی قاپو شامل ایوان بلندی با قوس تیزه دار و سه ردیف طاق نما در طرفین می باشد که توسط گوشواره هایی با ستون های آجری در دو طبقه، نمای سردر را کامل می کنند. درب به هشتی بزرگی متصل است و در داخل آن دو اتاق که جایگاه دربانان بوده دیده می شود. چندین پلکان نیز در هشتی وجود دارد که راه ورودی نقاره زنان می باشد. سه اتاق نیز در سمت غرب بنا تدارک دیده شده که احتمالا جایگاه نگهبانان و محافظان دولتخانه صفوی بوده است.

ایوان ورودی 17 متری این بنا بوسیله کتیبه ای با کاشی معرق و به خط ثلث از علیرضا عباسی نقاش و خطاط معروف دوران صفوی خودنمایی می کند و بر بالای آن نیز یک پنجره مشبک بزرگ از کاشی قرار گرفته. ازاره های سردر عالی قاپو بوسیله کاشی و گچ پوشانده شده اند. سردر دارای دو پنجره می باشد که یکی به خیابان سپه و دیگری به سمت حیاط شهربانی گشوده می شود.در شرق این بنا نیز مدرسه ای به نام امید واقع شده که در سال 1320 هجری قمری بنا گردیده است. 

سردر عالی قاپو استان قزوین امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری قزوین شناخته می شود. این بنای تاریخی که تا قبل از انقلاب مقر شهربانی و سپس نیروی انتظامی بود، هم اکنون در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته و در حال مرمت می باشد. سردر عالی قاپو در تاریخ 31 تیر 1313 به شماره 213 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند علاوه بر بازدید از سردر عالی قاپو، از حمام قجر نیز که در نزدیکی این بنا قرار دارد، دیدن نمایید.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید