مدرسه غیاثیه قم

14883 2018/03/19
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 5 امتیاز : 4.2]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

تاریخچه مدرسه غیاثیه قم به قرن نهم هجری قمری بر می گردد. این مدرسه توسط شخصی به نام شرف الدین بنا شده و در سال 1377 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

مدرسه غیاثیه قم یا به اصطلاح محلی مدرسه پامنار در منطقه مرکزی شهر قم واقع شده که نام پامنار بخاطر وجه تسمیه آن با منشاء طبیعی مثل پستی و بلندی یا عوامل اجتماعی طبقات از نظر معماری ساخت منار نشات گرفته است. قدمت این اثر به نیمه نخست قرن نهم حدود سال 830 هجری قمری مربوط می شود. البته از این مدرسه با نام مدرسه شرفیه نیز یاد می شوذ، چرا که شخصی به نام شرف الدین آن را بنا کرده است. این مدرسه در نزدیکی میدان کهنه شهر قم بنا شده که به دلیل ساخت سازهای اخیر، این مدرسه کنار خیابان آذر جای خوش کرده و از هرجای شهر میتوان مناره های این مدرسه زیبا را به وضوح مشاهده کرد.

دو منار و ایوان مدرسه به 12 متر می رسد و البته دهانه آن هفت و عمق آن نیز چهار متر است که در ضلع شرقی بنا قرار گرفته در ضمن اینکه در بالا و پایین آنها هم قوس هایی تعبیه گشته و جرزهای جانبی آن را احاطه کرده اند. سقف سر در ورودی مدرسه غیاثیه در قم، احتمالا دارای مقرنس کاری های بسیار زیبایی بوده که همگی فرو ریخته و در طول زمان و تخریب شده اند که نشان دهنده هنر اصیل دوران آن زمان می باشد و فقط اندکی از تزئینات در قوس های سردرب باقی مانده است. ساخت و سازهای اخیر توانسته به وضوح از اهمیت آن کم کند چرا که الحاقاتی مثل سایبان که در تصویر مشاهده میکنید از بازسازی مقرنس های قوس ورودی جلوگیری کرده است.

بلندی مناره ها و گلوگاه مناره با کاشی ها فیروزه ای مزین گشته و در ضمن در منتهاالیه بالای مناره ها نیز کتیبه ای از کاشی خشتی متعلق به دوره تیموری دارد، اما بالاتر از کتیبه ها چند ردیف  مقرنس کاری آجری در بالاترین نقطه مناره چشم نوازی می کند که اخیراً دوباره به دست میراث فرهنگی و گردشگری مورد مرمت قرار گرفته اند.

با کمی توجه بیشتر خواهید دید که مدرسه پامنار قم، در تمام نقاط بدنه و پایه های مناره ها و کتیبه ها به آیات و کلمات  مقدس با نام محمد و علی تزئین شده اند که کاملا خودنمایی می کند و از طرف دیگر گچبری های بی نظیر روی بدنه ایوان ها و قوسی و دیگر نقاط بنا، نقش بسته است، این بنا در حال حاضر قادر به پذیرایی از گردشگران و مسافران نیست دلیل آن هم این است که نیاز به مرمت و بازسازی اساسی دارد تا هنر بی نظیر به کار رفته در تزئینات و ساخت آن دیده شود.

این بنا یکی از بزرگترین مدارس قم محسوب می شود که دارای مسجد بزرگ و مجلل بوده است. در تاریخچه مدرسه غیاثیه قم گفته شد، به مرور زمان ساخت ساز های مختلف مانند قیصریه و چهارسوق قم به وجود آمد که سر در ورودی مدرسه در ضلع شرقی بازار واقع گشت و قسمتی از ضلع جنوبی بنا به خیابان آذر متصل شد. و برای کلام آخر درباره مدرسه پامنار اینکه، در 12 مهرماه 1377 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و مدرسه غیاثیه در استان قم یکی از مهمترین جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر قم محسوب می شود.

عکس مدرسه غیاثیه قم

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید

نظرات و دلنوشته های ثبت شده ...
  • پوریا

    سلام و درود . ممنونم بابت اشتراک گذاری و اطلاعات مفیدی که در خصوص این بنا داده اید. فقط اگر لطف کنید منبع مورد استفادتون هم بیان کنید. به خصوص در مورد تاریخ بنا که گفته اید در حدود 830 هـ.ق یعنی سده نهم، منابعی هستن که این بنا رو متعلق به سده هشتم هجری یعنی ایلخانی میدونن. ممنون میشم منبعتونو ذکر کنید و در صورت امکان برای بنده هم ارسال نماییید.