قدمت بنای برج سلطان زین العابدین مرعشی به اواسط قرن نهم هجری قمری و به زمان آق قویونلوها مربوط میشود.
برج سلطان زین العابدین کجاست؟
برج سلطان زین العابدین ساری یکی از بهترین بناهای تاریخی و مذهبی این شهر است که در مجاورت امامزاده یحیی واقع شده است. زین العابدین بن کمال الدین مرعشی آملی از شاهان مرعشیان تبرستان بود که پس از به قتل رسیدن عبدالله به پادشاهی رسید و پس از مدتی جنگ با عبدالکریم بن عبداالله در نهایت در سال 897 هجری قمری با خوردن غذای سمی مادرش کشته شد. در واقع سلطان زین العابدین دارای دو همسر بود که به یکی از همسران خویش توجه بیشتری قائل بود و همسر دوم با سخن چینی درباره همسر اول به مادر زین العابدین باعث گشت که مادر ایشان غذایی سمی برای همسر اول تهیه نماید و همسر اول آن غذا را برای زین العادین نگه می دارد و اینگونه باعث مرگ ایشان می شوند.
عکس برج سلطان زین العابدین
بقعه سلطان زین العابدین به خاطر شیوه معماری، گنبد هرمی شکل هشت وجهی و تزئینات کاشی کاری، صندوق و در نفیس چوبی در ردیف بنا های با ارزش تاریخی شهر ساری محسوب می گردد. کتیبه ای به خط رقاع و بر روی کاشی نوشته شده و در سر در ورودی بنا نصب گشته است. کتیبه ای به خط ثلث بر روی صندوق چوبی بقعه حک شده که طبق متن آن نشان از مرقد سلطان امیر شمس الدین است. در واقع این صندوق منبت کاری شده از شاهکار های هنرهای دستی به شمار می رود. در حال حاضر، چهار سوی بدنه کتیبه محفوظ مانده و شامل دو تاریخ حکاکی شده می باشد.
تزئینات آجری به طرز زیبایی و به شیوه مقرنس کاری در بدنه و گردنه هر ضلع گنبد هرمی صورت گرفته و آنگونه است که نظر هر بیننده ای را به سوی خود جلب می نماید. هم چنین به منظور تأمین روشنایی داخل صحن بقعه سلطان زین العابدین روزنه یا پنجره هایی در اضلاع گردنه بنا قرار داده شده است.
برج سلطان زین العابدین در ساری یکی از جاذبه های تاریخی و مذهبی استان مازندران می باشد که در تاریخ 31 تیر 1313 و با شماره ثبت 212 به فهرست آثار ملی کشور اضافه شد.
آدرس برج سلطان زین العابدین : مازندران، شهر ساری ،امامزاده یحیی - بازار روز