خانه مشروطه تبریز

11724 2018/06/18
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 2 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

بنای تاریخی خانه مشروطه در سال 1247 جری شمسی توسط حاج ولی معمار ساخته شد. این خانه محل تصمیم گیری های اصلی عوامل مشروطه در زمان به توپ بستن مجلس در سال 1287 بود.

شهر تبریز در طول تاریخ همواره آبستن حوادث گوناگونی بوده که در رویدادهای اتفاق افتاده نقش موثری داشته است. پس از واقعه به توپ بستن مجلس در سال 1287 هجری شمسی یکی از مکان هایی که به محل تجمع چهره های اصلی قیام مشروطه تبدیل گردید، خانه حاج مهدی کوزه کنانی بود که بعدا به خانه مشروطیت تبریز مشهور شد. خانه مشروطیت یکی از مشورترین خانه های تاریخی شهر تبریز می باشد. این خانه در زمان جنگ های یازده ماهه تبریز بر علیه قوای محمد علی شاه قاجار کانون تصمیم گیری های سرنوشت ساز سران مشروطه بوده است. یکی از مهم ترین تصمیم گیری های گرفته شده در آن زمان مربوط به پایین کشیدن پرچم های سفید تسلیم در مقابل قوای نظامی در خانه مشروطه تبریز گرفته شد.

خانه مشروطه که امروزه تبدیل به موزه مشروطه شده است با سبک معماری دوران قاجار بنا گردید. حاج ولی معمار مشهور تبریزی این خانه را احداث نمود. این بنای تاریخی که در محله قدیمی راسته کوچه تبریز واقع شده با مصالحی نظیر سنگ و آجر و خشت ساخته شد. خانه مشروطه دارای 1300 متر مربع زیربنا می باشد و در دو طبقه احداث شده است. هر کدام از طبقات دارای شش اتاق و سرسرا هستند. ذوق هنری بکار رفته در ساخت قسمت های مختلف خانه مانند ایجاد کلاه فرنگی و نورگیر، محوطه غلام گردش و تزیین پنجره های ارسی شکل و درب های منبت کاری شده زبانزد می باشد. بی شک می توان از سرسرا و اتاق مشرف به حیاط در طبقه دوم بنا به عنوان زیباترین قسمت خانه اشاره نمود. تزیین در و پنجره های مشبک با شیشه الوان، درهای چوبی با طرح های برجسته اسلیمی و اتاق های جانبی با تزیینات برجسته هشت ضلعی، همگی باعث ایجاد یک بنای فاخر و به یاد ماندنی شده اند. حیاط دلباز و حوضخانه نیز سبب زیبایی دوچندان محوطه بیرونی بنا شده اند.

خانه ی مشروطه تبریز در سال 1367 توسط سازمان میراث فرهنگی از مالک وقت خریداری شد و پس از ایجاد مرمت در سال 1375 به موزه مشروطه تغییر کاربری داد. لازم به ذکر است که در زمان مرمت سعی شد تا به بافت اصلی خانه آسیبی وارد نشود و توجه به الگوهای معماری در دستور کار قرار گیرد. در این موزه می توان اسناد تاریخی مهم انقلاب مشروطه را مشاهده کرد. از دیگر وسایل ارزشمندی که در موزه مشروطه نگهداری می شود می توان به وسایل شخصی سران مشروطه، فرش مشروطه، سلاح کمری ستارخان و دستگاه چاپ ژلاتینی جهت پخش اعلامیه های شبانه دوران مشروطه اشاره کرد. همچنین تندیس های نمادهای اصلی و شخصیت های برجسته انقلاب مشروطه نیز در این موزه وجود به نمایش گذاشته شده است. شما می توانید تندیس های اشخاصی نظیر باقر خان و ستارخان، حسن خان باغبان، علی مسیو، شهید ثقه الاسلام، میرزا اسماعیل نوبری، میرزا مهدی کوزه کنانی و جهانگیر خان صور اسرافیل را مشاهده نمایید.

موزه خانه مشروطه تبریز به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی تبریز در سال 1354 هجری شمسی با شماره ثبت 1171 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند در کنار بازدید از این اثر تاریخی از مجموعه بازار تبریز که در نزدیکی این بنا قرار دارد دیدن نمایید.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید