رصد خانه مراغه

14323 2019/02/16
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 1 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

بنيانگذار رصدخانه مراغه به سفارش خواجه نصیرالدین طوسی و تاریخچه رصدخانه مراغه به دوران هلاکوخان مربوط میشود.

رصد خانه مراغه کجاست؟

در سال 657 با همکاری بهترین معماران آن دوره به فرمایش خواجه طوسی (فخرالدین ابو السعادت احمد بن عثمان مراغی) عمارت بزرگ و مجللی که همان رصدخانه بود را با نقشه این استاد آغاز کردند. محل احداث این بنا در شمال غربی شهر مراغه می باشد که امروزه با نام رصد خانه مراغه شناخته می شود، که جهت بازدید ، تفسیر و اندازه گیری پدیده های آسمانی کاربرد دارد. در زمانهای قدیم این بنا شامل سدس و سایر وسایل مورد نیاز منجمان بوده است، اما امروزه مجهز به تلسکوبهای عظیم نوری و رادیویی شده است که هرکدام بصورت مستقل در اتاق هایی قرار گرفته اند.

پرویز ورجاوند و سایر همکارانش در دهه 1350 شمسی شروع به اکتشاف در محیط رصدخانه کردند و موفق به شناخت بیشتری از سایر قسمتهای ساختمان شدند. بنای اصلی رصدخانه به صورت باروهای استوانه ای احداث شده است و در بناهای اطراف آن کتابخانه و فضاهایی جهت اسکان کارکنان تعبیه شده است . در سالهای بعد گنبدی جهت نگهداری از باقی مانده های این ساختمان روی قسمتی از ساخته شده است.

محیط تپه ای که رصدخانه در آن احداث شده است دارای طول 510 متر و پهنای حدود 217 متر و بلندای 110 متر می باشد و بخش های گوناگونی مثل برج مرکزی رصدخانه، بخشهای دایره ای پنجگانه، قسمت اسکان دانشمندان، کتابخانه، مسجد، مدرسه، چاه آب و فضای کار وسیع جهت استفاده هایی مانند آزمایشگاه برای دانشمندان است.

در کنار رصدخانه، فضاهای مجهزی جهت استفاده خواجه و ستاره شناسان تعبیه شده و مدرسه ای برای کاربرد طلبه های دانشجو ایجاد شده بودند. این کارها 13 سال ادامه داشت، تا زمانی که هلاکو در سال 663 ه.ق فوت کرد، خواجه حتی در دقیقه های آخر عمر خودش تلاش در حفظ و نگهداری رصدخانه و کتابخانه داشته است که این بنا ها نابود نشوند و کار آنها خراب نشود. نتیجه این کوشش بسیار زیاد تقویم و زیج ایلخانی می باشد.

گردشگران برای بازدید از رصدخانه مراغه می‌ توانند از طریق جاده‌ ای آسفالت به بالای کوه بروند و به بازدید از آن بپردازند. البته امکان بازدید از غار‌های موجود در زیر رصدخانه نیز وجود دارد. توریست ها برای مشاهده رصد خانه مراغه از راه آسفالته ای که به انتهای کوه میرسد استفاده می کنند، همچنین زیر رصد خانه غارهایی قرار دارد که جاذبه گردشگری زیبایی برای گردشگران محسوب می شود.


در تاریخ امپراطوری چین درج شده است که جهت راه اندازی رصدخانه پکن تعدادی از وسایل رصدخانه مراغه خریده شده است. دو لوله رصد از جمله وسایلی است که خریداری شده است که چینی ها اصلاح وانگ تونگ را برای آن بکار برده اند.در تاریخ چین آمده است که ایرانیان از این اختراع علاوه بر رصد اشیا نجومی جهت مشاهده فاصله های دور مخصوصا در دریاها استفاده می کرده اند. همچنین در همین کتاب آمده است که دانشمندان چینی به سرپرستی فائومون جی جهت یادگیری علوم در رصد خانه مراغه حضور داشته اند.

رصد خانه مراغه یکی از جاذبه های گردشگری است که توسط سازمان یونسکو در سال 2009 نام گذاری شده است و شایعاتی شده است که این اثر به ثبت جهانی سازمان یونسکو رسیده است.

آدرس رصدخانه مراغه: استان آذربایجان شرقی، شهر مراغه، خیابان رصدخانه

عکسهای رصدخانه مراغه

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید