مسجد جامع سمنان

12958 2018/07/09
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 2 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

قدمت ساخت ایوان مسجد جامع سمنان به دوره صدر اسلام بر می گردد.

استان سمنان با توجه به آثار تاریخی به جای مانده در آن، نشان می دهد این منطقه دارای پیشینه ای کهن می باشد و مسجد جامع سمنان یکی از همان آثار کهن به جای مانده از دوره صدر اسلام است. این مسجد اوج هنر معماری مردم آن زمان شهر سمنان را به نمایش گذاشته است؛ ضمن اینکه سبک ساخت آن به شیوه آذری می باشد.

تاریخچه مسجد جامع سمنان بسیار کهن و ارزشمند می باشد، در طی دوره های مختلف نیز تغییرات و تحولات زیادی در آن به وجود آمده و همچنان هنوز آثاری از دوران سلجوقی و تیموری در آن دیده می شود چرا که این مسجد نشان داده در طول تاریخش از لحاظ فرهنگی، مذهبی و اجتماعی دارای ارزش و اعتبار زیادی برخوردار بوده است. بر اساس شواهد تاریخی و نظر کارشناسان، این مسجد در دوره صدر اسلام روی یک آتشکده متعلق به زرتشتیان بنا شد. 

معماری مسجد جامع سمنان

مناره مسجد جامع سمنان به واسطه ارتفاع بلندش که حدود 31 متر می باشد از هر نقطه از شهر قابل مشاهده است. ساخت آن مریوط به دوره سلجوقی است و در ضلع شمال شرقی مسجد بنا قرار گرفته است. در بالاترین نقطه آن کتیبه ای با طرح و نقشی از آجر با خط کوفی روی آن نصب گشته و کتیبه ای دیگر که از نوع برگدار می باشد که شامل آیات قرانی و نام یکی از بانیان مسجد پایین تر از کتیبه قبلی نصب شده است. نکته جالب در مورد این مناره، حرکت کردن آن توسط یک محور چوبی در وسط آن می باشد که بر اساس شواهد تاریخی قدیمی ترین منار جنبان ایران است.

از موقعیتی که مسجد جامع استان سمنان در شهر سمنان دارد به وضوح می شود به اهمیت آن پی برد، چرا که این مسجد در مرکز شهر قرار گرفته و تقریبا تمام محله های سمنان به آن ختم می شود، مانند: بازار و حمام حضرت و … . این مسجد به دست ثروتمندان شهر سمنان ساخته شد ولی در اوایل  از شکوه خاصی برخوردار نبود. افرادی مانند خواجه ابوسعید سمنانی و خواجه نظام الدین در دوران سلجوقی، شبستان شمالی و گنبد ضلع غربی را به مسجد الحاق کردند و شبستان جنوبی توسط شیخ رکن الدین علاءالدوله سمنانی در زمان وزارت ارغون خان بنا شد.

از انجایی که در زمان حکومت فتحعلی شاه قسمتی از مسجد جامع سمنان در استان سمنان تخریب شده بود، ذوالفقارخان سمنانی حاکم سمنان – دامغان – شاهرود و بسطام، به مرمت بنا پرداخت. مسجد ضلع شرقی را کیقباد بن ملک شرف الدین سمنانی بنا کرده، در ضمن ایوانی که متصل به گنبد است را خواجه عزالدین محمد بالیچه سمنانی ویزر میرزا شاهرخ ساخت.

درب ورودی اصلی مسجد جامع سمنان در ضلع جنوب شرقی بنا قرار گرفته و با راهروی کوچکی به یک هشتی مفصل وصل می شود. فضای هشتی دارای وضوخانه، حوض خانه و سرویس بهداشتی است. طول و عرض صحن مستطیل شکل مسجد جامع 27 در 25 متر می باشد. شبستان ضلع شمالی مسجد را 16 ستون مدو و قطور تشکیل داده و طاق های ضربی شبستان روی آن ها استوار شده است. شبستان جنوبی مسجد توسط درب شمالی از شبستان شمالی و شبستان ضلع شرقی مسجد به وسیله درب ورودی جنوب شرقی مجزا می گردد.

مسجد جامع سمنان به دلیل پیشینه کهن و ارزشمند و معماری منحصر به فرد آن جزو جاذبه های گردشگری استان سمنان می باشد و که در تاریخ 15 دی ماه سال 1310 و با شماره 162 به عنوان یکی از اثار ملی به ثبت رسیده است.

عکس های مسجد جامع سمنان

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید