تاریخچه کاروانسرای قانلی بولاغ به دوران صفوی مربوط میشود.
کاروانسرای قانلی بولاغ کجاست؟
یکی از مهمانسراهای مشکین شهر کاروانسرای قانلی بولاغ است که در جنوب شرق روستای مرزی قانلی بولاغ و در بخش ارشق این شهرستان قرار گرفته است که ارتفاع آن از سطح دریا به 1550 متر می رسد.
عکس کاروانسرای قانلی بولاغ
این عمارت به سبک چهار ایوانی، درعصرآرامش سیاسی دوره صفوی و احتمالا دوره شاه عباس ساخته شده و به کاروانسرای شاه عباسی شهرت یافته است.
در زمان های گذشته از این کاروانسرا به عنوان پناهگاه استفاده می شده و تقریبا تا 80 سال قبل عشایران این ناحیه از این کاروانسرا به صورت گروهی برای سکونت خود استفاده می کرده اند.
مساحت کل کاروانسرای قانلی بولاغ 20247 متر مربع و حیاط اصلی آن 640 متر مربع می باشد و درب ورودی آن در ایوان جنوبی گشوده می شود. در اطراف این حیاط 24 اتاق رو به حیاط به منظور مبادله کالا و محلی برای آسایش مسافرها، 8 شترخانه و بارانداز جهت مراقبت از شتر ها و محصولات، 4 مکان برای خدمت دهی و3 اتاق در میان دو شتر خانه برای اسکان مهمانان و پاسبانان ایجاد شده است.
کاروانسرای قانلی بولاغ مشگین شهر در زمینی با مساحت 800 مترمربع ساخته شده و از موادی مثل سنگ و آجر برای ساخت آن استفاده شده است که هشت تالار مستطیل شکل و حیاط دارد و بام آن به سبک رومی و گهواره ای ساخته شده و در هریک از تالار ها تعدادی طاقچه به چشم می خورد.
این کاروانسرا به علت داشتن ویژگی های منحصر به فردی مانند قرار داشت آن در جاده ابریشم و وجود داشتن آن در نقطه صفر مرزی جمهوری آذرباییجان و ایران و سبک معماری خاص اسلامی آن سبب تفاوت آن با سایر کاروانسراها شده است.
کاروانسرای قانلی بولاغ دارای اهمیت زیادی در عصر صفوی بوده است و پیوسته در اختیار تاجرین و بازرگانان ایرانی که با کشورهای شمالی مثل روسیه سروکار داشته اند بوده است. این کاروانسرا تا عصر قاجار به کارگرفته می شده است و پس از آن دیگر رونقی نداشته است.
در ساخت کاروانسرای قانلی بولاغ از تزیینات به خصوصی استفاده نشده است اما با وجود دگرگونی هایی که طراح سازنده در طرز قرارگیری آجرها در برخی از قسمت های کاروانسرا ایجاد کرده سبب زیبایی خاص این کاروانسرا شده است.
کاروانسرای قانلی بولاغ مشگین شهر در لیست آثار ملی با شماره 1009016 ثبت گردیده است و شما می توانید در تور اردبیل گردی از این مکان هم بازدید کنسد..
آدرس کاروانسرای قانلی بلاغ: اردبیل، 73 کیلومتری مشکین شهر، بخش ارشق، روستای مرزی قانلی بولاغ.