غار خربس قشم

11941 2018/03/04
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 7 امتیاز : 4.4]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

بنابر تحقیقات صورت گرفته مشخص گردید که قدمت غارهای چهاردهانه خربس قشم به دوره مادها بر می گردد.

غارهای چهار دهانه خربس که یکی از جاذبه های گردشگری جزیره قشم به شمار می روند، با معماری پیچیده و شگفت انگیز خود، بر سر راه قشم به روستاهای درگهان و خربس واقع شده اند و قدمت آنها به دوره مادها بر می گردد. این غارهای عجیب که با ویژگی های خاص خود تعجب و شگفتی هر بیننده ای را موجب می شوند در ارتفاع 20 تا 30 متری پیشانی کوهی که مشرف بر شهر هستند، بصورت به هم پیوسته قرار گرفته اند و به غارهای خربس (xarbes) معروف می باشند.

قدمت غار خربس در جزیره قشم

با ایستادن رو به شمال، آثار باقیمانده از قلعه سنگی ویرانی را می بینیم که به احتمال زیاد در دوران صفویه چندین بار مورد بازسازی قرار گرفته ولی دوباره تخریب شده است. روستای خربس که این غارها در آن ساخته شده اند در حال حاضر کاملا ویران شده و خالی از سکنه می باشند. به جز یک کلاته گورستان و یک برکه چیز دیگری در حال حاضر در این روستا باقی نمانده است. روستای کهن خربس تا 1400 سال قبل مکانی آباد و محل تردد کشتی بانان و ماهیگیران بوده است و یافته های باستان شناسان حکایت از کاربری مذهبی این غارها در دوره های مختلف دارد.

غار خربس به همراه دیگر پدیده ها و کوه های جزیره قشم حاصل چین خوردگی رشته کوههای زاگرس هستند که در چند هزار سال گذشته از زیر آب بیرون آمده و در دسته پدیده های کهن زمین شناختی ایران قرار گرفته اند. درون غارهای دست کنده خربس، مجموعه ای از اتاقها، دهلیزهها و تالابهایی وجود دارد که ابعاد اتاقها 4.5*4 می باشد. همچنین چندین چشمه و حفره گوناگون نیز در درون این غارها به چشم می خورد که نشان از حضور مردمانی از دوره های خیلی قدیم در جزیره قشم دارد. وجود اشکال و نمادهای مختلف درون غار، موید این است که انسان ها باعث شده اند تا شکل و سیمای این غار از حالت اولیه خود بیرون آید و غار را متناسب با نیازهای خود مانند سکونت، درآورده باشند. در پای دهانه غار نیز برکه ای وجود دارد که برای جمع آوری آب حاصل از باران ساخته شده است که در بیشتر روزهای سال آب دارد.

نکته جالب در مورد شکل و ساختار غارهای خربس به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری و توریستی جزیره قشم این است که شباهت بسیاری با دخمه های ساخته شده در اهواز و شوشتر، کردستان، لرستان، بوشهر و آذربایجان دارند. این غارها به لحاظ فضاهای درونی و طرح اولیه، همچنان به صورت شکل قدیمی خود باقی مانده اند. به عقیده بسیاری از دانشمندان، ساختار مرموز این غارها و واقع شدن آن بر بلندی، نشان از این دارد که غار خربس در جزیره قشم، در دوران مادها، نیایشگاه پیروان میترائیسم و یا پرستشگاه آناهیتا (الهه آب) بوده است.

نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند در سفر به جزیره زیبای قشم، فرصت دیدن این جاذبه طبیعی-تاریخی را به هیچ عنوان از دست ندهید.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید