تاریخچه قلعه کمیز را کارشناسان مربوط به دوران صفویه و قاجاریه می دانند. روستای قلعه کمیز رودان همانطور که از ساختمان و برج و باروهای آن پیداست، متحمل نبردهای متعددی با دشمنان خارجی بوده است.
قلعه کمیز رودان در روستایی به همین نام در 12 کیلومتری شهرستان رودان قرار دارد. این شهرستان در 100 کیلومتری بندرعباس واقع شده است. جمعیت آن در سرشماری سال 1390، 118هزار و 547 نفر اعلام شد. این شهرستان دارای چهار بخش و سه شهر است و با وجود باغ های سرسبز و زیبا و جاذبه های گردشگری، یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان محسوب می شود. شهرستان رودان از نظر توپوگرافی دارای دو قسمت جلگه ای و کوهستانی است، قسمت جلگه ای مناطق مرکزی و جنوبی را فرا گرفته و غرب استان را مناطق کوهستانی تشکیل می دهند. بلندی های این منطقه دنباله ی کوه های فارس و کوه های پراکنده مرکزی است.
قلعه کمیز بر فراز یک پشته صخره ای ساخته شده است که پی بنا با مصالح قلوه سنگ و دیوارهای آن با خشت های قالبی به ابعاد25*25*5 و 30*30*8 سانتی متر شاخته شده اند. این بنا دارای حصار بیرونی و چهار برج می باشد.
قلعه کمیز هرمزگان در سال 1390 در پی وقوع طوفانی شدید که با بارش باران و سیل همراه بود تخریب شد و به قسمت های زیادی از روستای قلعه کمیز و خوده قلعه صدمه وارد آمد. این حادثه باعث شد سازمان میراث فرهنگی در همان سال این قلعه را با اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیون ریال برای اولین بار مرمت کند. همانطور که در عکس قلعه کمیز مشاهده می کنید صلابت و پایداری قلعه نشان از وجود مردمانی دلیر در این منطقه می دهد. در تاریخ ده دی ماه 1381 در سازمان ثبت آثار ملی، این قلعه با شمار ثبت 6763 به عنوان یکی از آثار ملی ثبت شده است.
تاریخچه قلعه کمیز را کارشناسان مربوط به دوران صفویه و قاجاریه می دانند. روستای قلعه کمیز رودان همانطور که از ساختمان و برج و باروهای آن پیداست، متحمل نبردهای متعددی با دشمنان خارجی بوده است. در نقشه روستای قلعه کمیز مشاهده می شود، وجود خانه های سنگی و قبرهای قدیمی در اطراف کوه ها و سنگ نوشته هایی با خط میخی، سبک زندگی دور از مرکز را نشان می دهد. بیشتر آثار بدست آمده از این قلعه مربوط به اسلام میانه و دوره های ایلخانی تا صفوی می باشد و مساحت ساختمان قلعه نیز به هزار متر و روی هم رفته وسعت آن با احتساب حصار اطراف ، به 18 هکتار می رسد.
تصاویر روستای قلعه کمیز رودان