تاریخچه رباط انوشیروانی از نظر زمان ساخت به دوران ساسانیان نسبت داده شده است. همچنین در قرن پنجم، دوره ایلخانی و صفویه مورد مرمت واقع شده است.
در دوران قدیم که مردم زمان زیادی را در سفرها می گذراندند، برای استراحت و بازیابی توان خود مدتی را در کاروانسراهای بین راهی اتراق می کردند. رباط ها یا کاروانسراها در زمان قدیم از ارزش بسیار بالایی برخوردار بودند و امکانات فراوانی را برای مسافران فراهم می کردند.
رباط انوشیروانی آهوان در سمنان، یکی از این کاروانسراها بوده که در راه خراسان بنا گشته و شهرت بسیاری نیز داشته است. این کاروانسرا یکی از بزرگترین کاروانسراهای ایران است که زمان ساخت آن به دوران ساسانیان باز می گردد.
از نظر ظاهری و ساختار معماری، کاروانسرای انوشیروانی آهوان، مربعی شکل است به گونه ای که هر ضلع آن 75 متر طول دارد و ساختمان کلی آن از آجر، سنگ و ملات ساروج ساخته شده است. در دوره صفویه نیز کاروانسرای شاه عباسی آهوان در نزدیکی این کارونسرا بنا شد.
در هر یک از چهار گوشه کاروانسرای انوشیروانی سمنان یک برج و نیز در دو طرف درب اصلی شمالی که 55/4 متر است دو برج دیگر قرار گرفته اند. ایوان شمالی دارای 80/16 متر طول و 55/4 متر عرض، اما ایوان جنوبی ۴۰/۱۷ متر طول و ۸۵/۴ متر عرض می باشد. در داخل این رباط، 26 ایوان سرپوشیده وجود دارد که در زیر هر کدام حجره ای می باشد. همچنین اصطبل هایی مستطیل شکل در چهار گوشه ساخته شده اند که محل نگهداری چهارپایان بوده اند.
با توجه به اهمیت و موقعیت قرارگیری کاروانسرای سنگی آهوان در آن زمان بسیار به آن رسیدگی می شده و بارها در دوره های مختلف مورد مرمت واقع شده است.
مرتضی قلی خان ملقب به صنیع الدوله درباره این رباط نوشته ای دارد که تعریف و تشریح آن می پردازد. اما اکنون از رباط سنگی انوشیروانی دیوارهای اطراف، بخشی از دالان ورودی و سنگ های کوچک و بزرگی باقی مانده است. اما همین آثار باقیمانده، عظمت و زیبایی های آنرا کامل نشان می دهند.
نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند در سفر خود به استان سمنان حتما از کاروانسرای سنگی انوشیروانی دیدن نمایید.
برخی دیگر از تصاویر رباط انوشیروانی سمنان را در ذیل مشاهده می کنید: