برج آزادی تهران

19576 2016/03/16
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 8 امتیاز : 4.5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

تاریخچه برج آزادی تهران یا برج شهیاد به سال 1345 هجری شمسی برمی گردد. در این سال مسابقه ای در بین معماران ایرانی برای طرح یک نماد شناسایی ایران گذاشته شد که در پایان مسابقه طرح مهندس 24 ساله و دانش آموخته دانشکده هنر دانشگاه تهران به نام مهندس حسین امانت پذیرفته گشت.

برج آزادی تهران کجاست؟

برج آزادی تهران یکی از زیباترین نمادهای این شهر می باشد که در خاطره جمعی مردم ایران ماندگار شده است. این بنای مخصوص که در میدان آزادی قرار گرفته توجه مسافرانی که از بزرگراه شهید لشگری به تهران وارد می گردند را به خود جلب می کند.

میدان آزادی که قبل از انقلاب اسلامی میدان شهیاد نام داشت به شکل بیضی گونه ایجاد شده است. در وسط این میدان برج آزادی به ارتفاع 48 متر و در حاشیه آن دو مسیر اتومبیل رو ساخته شده است. باغچه های چمن کاری شده شش ضلعی نیز در اطراف میدان مشاهده می شود.

میدان آزادی تهران پس از میدان نقش جهان اصفهان به عنوان بزرگ ترین میدان ایران مطرح شده است. طراح و سازنده برج این میدان مهندس حسین امانت بود. در سال 1349 هجری شمسی این طرح به بهره برداری رسید. این برج به منظور یادبود و نمادی از ایران مدرن در جشن های 2500 ساله ساخته شد.

طبق نظر سنجی هایی که در بین مردم صورت گرفته اکثریت مردم تهران برج آزادی را به عنوان نماد پایتخت عنوان کرده اند. همچنین بر اساس نظرسنجی این میدان را پس از موزه ها و کاخ های تهران برای معرفی به گردشگران خارجی دارای اولویت می دانند. در سال 1352 هجری شمسی به مدت 5 سال، نقوشی از این برج بر روی اسکناس های دویست ریالی چاپ و منتشر می شد.

معماری برج آزادی تهران

برج آزادی تهران دارای سه طبقه، دو راه پله، 286 پلکان و چهار آسانسور می باشد که دسترسی را برای رسیدن به فضای داخلی برج میسر می سازد. در بنای کلی برج 46000 قطعه سنگ پرداخته شده مورد استفاده قرار گرفته است. ارتفاع برج از سطح زمین 45 متر، ارتفاع موزه 5 متر و طول آن 63 متر می باشد.

از هزینه های ساخت برج شهیاد یا برج آزادی در تهران هیچ سندی در دست نمی باشد. اکنون بنیاد فرهنگی و هنری رودکی، مجموعه فرهنگی و هنری برج آزادی را تحت رسیدگی و نظارت دارد. برج آزادی در سال 1353 و با شماره ثبت 1008 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است، با توجه به ثبت اثر باز هم محدوده محصوریت و حریم برج نامشخص است.

حسین امانت در مورد نقوش و طرح های برج آزادی اینطور می گوید که این طرح ها برگرفته از گنبد مسجد شیخ لطف الله اصفهان است. در این الهام گرفتن، هندسه برج آزادی از دایره به بیضی تغییر یافت. در طرح آبنماهای محوطه ی برج از باغ های ایرانی استفاده شده است. ارتفاع برج آزادی تهران نیز به علّت نزدیکی به فرودگاه مهرآباد از 45 متر تجاوز نکرده است.

قوس اصلی میان برج که برگرفته از معماری دوره ساسانیان است نمادی از طالق کسری می باشد و قوس بالا که قوسی شکسته می باشد از دوران پس از اسلام برداشت شده است. بعد از قوس ها به رسمی سازی های بین دو قوس می رسیم که الهام گرفته از گنبدهای مساجد و پر کننده این دو قوس می باشد.

در زمان پر شور انقلاب، برنامه پیشواز بازگشت رهبر عظیم الشأن امام خمینی (ره) از پاریس در این میدان انجام گرفت. احساس تعلق خاطر به برج آزادی در تهران به علت برگذاری مراسم ها، جشن های فراوان و سایر اتفاقات در این میدان بوده است. در طی این گردهمایی هایی که در سال های متعدد صورت گرفته محوطه و بدنه ی برج نیز مورد تخریب و صدمه واقع شده است. به علّت پیدایش ترک ها و وضعیتبرج آزادی تهران در سال 1392 برج آزادی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت بعلاوه در دهه های پیشین برج نوسازی شده است.

در محوطه زیرین برج آزادی تهران سالن چند منظوره ای به جهت نمایشگاه، کتابخانه، موزه و … ساخته شده است. تلفیقی از سنت و مدرنیسم در نقش های داخلی برج آزادی تهران مخصوصاً درسقف های طبقه دوم قابل مشاهده می باشد. با گذشت زمان نیز در بخش هایی از بنای برج آزادی تهران ترک هایی بوجود آمده است.

معماری شاخص و پلان زیبای برج آزادی تهران برگرفته از سه دوره تاریخی هخامنشی، ساسانیان و معماری اسلامی می باشد. . معمار این بنای باشکوه به تمام جزئیات کار، دقت وافر و قابل توجهی داشته است. در معماری برج آزادی توجه به نمای سوم یا نمای بام را به وضوح مشاهده میکنید، نمای سوم یکی از مهم ترین اصول در معماری گذشته بوده است.

آدرس برج آزادی تهران : خیابان آزادی

عکسهای برج آزادی تهران

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید