qorban-historical-tower3

برج قربان همدان

11217 2016/08/28
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 3 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

برج قربان یکی از آثار تاریخی قرون هفتم یا هشتم هجری قمری است که مدفن شيخ الاسلام حسن بن عطار حافظ ابو العلاء همداني و جمعي از امراي سلجوقي است كه به طرزي ساده و بي پيرايه ساخته شده است.

 در سال 1312 و در حین انجام تعمیرات درزیر برج، سردابی پیدا شد که کلیه قبور اشاره شده در آنجا قرار داشت.

qorban-historical-tower2

درباره علت نامگذاری این بنا که به برج قربان معروف است این را باید گفت که در جریان شورش افغان‌ها در اواخر دوره صفویه، فردی به نام قربان این محل را سنگرگاه خود قرار داده و ضمن دفع شورشگران از اهالی محل دفاع کرده و از این رو مسجد و بقعه به نام او شهرت یافته است.
این بنا از یک برج 12 ضلعی آجری با گنبد هرمی شکل 12 ترک آجری تشکیل شده است. طول اضلاع 12گانه برج از بیرون بیش از 2 متر و از درون کمی بیش از یک متر است.
جبهه خارجی بنا را طاق نماهایی با عمق 15 سانتی متر و پهنای 123 سانتی متر در هر ضلع تشکیل می دهد که هر یک به وسیله یک گوشواره از سطح خارجی جرزهای 12گوشه به عقب نشسته و در جبهه داخلی برج نیز طاق نماهایی به عمق 20 و عرض 90 سانتی متر قرار گرفته است. این بنا فاقد هرگونه کتیبه و گچبری و تزئینات است.

qorban-historical-tower1

از سال 1330 بخش فوقانی برج قربان تخریب شده و فرو ریخته بود که مرحوم محمد تقی مستوفی، رئیس سازمان باستان شناسی آن زمان برای هزاره بوعلی سینا آن را تعمیر کرد. به طور کلی برج قربان در 30 سال اخیر اندکی تعمیر شد و نمایی پیدا کرد.
در وسط برج قربان روی طاق سردابه سنگ قبری ساده و معمولی قرار دارد که این متن به صورت برجسته و در 6 سطر روی آن حجاری شده است: «یا غفارالذنوب هذا قبرالمرحوم المغفور الوصل رحمه الله تعال محمد، فی شهر ذیحجه الحرام سنه 1090» این سنگ در دوره صفویه ساخته شده است.
جد اعلای ابوالعلاء همدانی، عرب تبار بوده ولی او و پدرانش همدانی بوده اند. تاریخ وفات او را 488 ذیحجه نوشته اند.
این برج در تاریخ 28 / 4 / 1354 در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید