شهر اردبیل بخاطر طبیعت منحصر بفرد و آب و هوای لطیفش در میان مردم کشور ایران زبانزد و شناخته شده است اما کمتر کسی این را می داند که این شهر به عنوان یکی ازجالب ترین نقاط تاریخی کشور نیز مطرح می باشد. یکی از این نقاط تاریخی شهر اردبیل خانه ارشادی هاست. این بنای زیبا از نظر تزئینات معماری و سبک ساخت معروف می باشد. تاریخچه خانه ارشادی اردبیل به دوران قاجار بازمیگردد.
خانه ارشادی اردبیل را تا به حال دیده اید؟ایا تاریخچه این بنای تاریخی و دیدنی را شنیده اید؟ اردبیل شهر کوهستانی و بسیار زیبای ایران فقط به دلیل آب و هوای خوب خود برای مسافران و گردشگران جذاب نیست. اردبیل شهری با تاریخی غنی و مردمانی خونگرم و غیور در شمال غرب ایران عزیز جای خوش کرده است. یکی از جاذبه های دیدنی اردبیل، خانه ارشادی اردبیل است. اما خانه ارشادی کجاست؟ چه تاریخچه ای دارد؟ با نشاط آوران همراه باشید تا به معرفی یکی از مناطق دیدنی اردبیل بپردازیم.
آشنایی با خانه ارشادی اردبیل
خانه ارشادی یکی از زیباترین بناهای تاریخی اردبیل است، این بنا با معماری دوره قاجار ساخته شده و زیبایی نمای بیرونی و معماری داخلی آن قابل توجه است. خانه ارشادی در یکی از قدیمی ترین محلات اردبیل قرار گرفته است.
این عمارت تاریخی در گذشته خانه ی اربابی وسیع و بزرگی بوده است که با گذشت زمان و در دوره های مختلف اقدام به جداسازی برخی بخش ها و حتی تخریب و احداث دوباره ی آن شده است. در عصر حاضر و از سال ۱۳۷۸ نیز اقداماتی جهت تعمیر و بازسازی قسمت هایی از خانه صورت گرفته است.
خانه ارشادی اردبیل اثر ملی ایران
دی ماه 1381، خانه ارشادی اردبیل به عنوان آثار ملی ایران ثبت شد. شماره ثبت 6686 به این آثار تاریخی ملی اختصاص یافت. از سال 1381 تا به امروز بیش از 18 سال می گذرد و این مکان تبدیل به یکی از مراکز تاریخی، فرهنگی و دیدنی ایران شده است. تاریخچه ساخت این بنای دیدنی به دوران قاجار باز می گردد. تزئینات این ساختمان به سبک قاجار است.
نوع ساخت خانه ارشادی
در این بنا پی های سنگی و ملات ماسه، آهک برای پی ریزی استفاده شده است. همچنین برای دیواره های بیرونی از آجر استفاده شده اشت. برای ساخت دیوارهای داخل از خشتی استفاده کرده اند. سنگ بازالت سیاه تیشه ای با تراش دستی برای نمای آن بکار رفته است. قرنیزه ۱۰ سانتی سنگ ها را پوشش داده است. طاق نماها، مقرنس های گچی، در و پنجره های چوبی و شیشه های رنگی از دیگر تزئینات این بنا است. طاق آجری پوششی است که در سقف استفاده شده است.
معماری خانه ارشادی
خانه ارشادی متعلق به دوران قاجار است. به گفته تاریخ شناسان و با توجه به شکل ظاهری ساختمان این خانه اشرافی با معماری آن دوران ساخته شده است.
خانه ارشادی در دوران بعد یعنی در زمان پهلوی دوم به وزارت آموزش پرورش واگذار شده است. این مکان در این دوران به محلی برای تدریس تبدیل گشته است.
جالب است بدانید که در ساخت و ساز این خانه خیلی دقت شده است و دارای معماری فوق العاده ای می باشد. به صورتی که در پی های سنگی ساختمان ملات ماسه و آهک وجود دارد و نمای بیرون ساختمان آجری و نمای داخلی آن از خشت ساخته شده است.
خانه ارشادی کجاست؟
خانه ارشادی اردبیل یکی از خانه های باقی مانده از یک خانه بزرگ اربابی در این شهر می باشد. این بنای تاریخی در کوچه اوچدکان اردبیل واقع شده است.
آدرس : اردبیل – خیابان کاشانی – کوچه اوچدکان
عکس خانه ارشادی اردبیل
خانه ارشادي اردبيل در گذشته جنبه مسکونی داشته و در زمان های مختلف اجزای خانه از هم تفکیک شده است. ساختن خانه ارشادی در اواخر دوره قاجاریه صورت گرفت. این بنای تاریخی در زمان پهلوی دوم به آموزش و پرورش داده شد، تا آنجا را برای استقرار مدرسه استفاده نماید.
در ساخت خانه ارشادی در اردبیل، پی های سنگی به کار رفته و با ملاط ماسه و آهک پر شده است. نمای بیرونی خانه، آجر و نمای درونی آن خشتی است. در جداره های بیرونی خانه ارشادی، چهار ردیف سنگ بازالت سیاه که با تراش دستی تراشیده شده اند بکار گرفته شده است. در شاه نشین خانه بخاری های دیواری قرار دارد. در و پنجره های چوبی خانه با شیشه های رنگی بصورت طرح های اسلیمی تزئین گشته است. در حیاط خانه هم نماهای گچی و آجری مشاهده می شود.
خانه ارشادی اردبیل هم مانند دیگر بناهای تاریخی به مرور زمان تخریب گشته به همین دلیل از طرف سازمان میراث فرهنگی مرمت این خانه در سال 1378 هجری شمسی آغاز شده اما هنوز تاکنون مرمت آن به پایان نرسیده است.
خانه ی ارشادی یکی از جاذبه های تاریخی اردبیل می باشد که به عنوان یکی از آثار ملی ایران در تاریخ 10 دی 1381 با شماره 6686 به ثبت رسیده است و شما میتوانید در تور اردبیل گردی از این مکان بازدید کنید. هم اکنون خانه ارشادی ها به موزه تبدیل گشته و علاقه مندان به بناهای تاریخی می توانند از این خانه دیدن نمایند.
آدرس خانه ارشادی اردبیل : اردبیل، خیابان کاشانی، کوچه اوچدکان
دیدنی های اطراف خانه ارشادی
از جمله دیدنی های اطراف خانه ارشادی می توان به بازار اردبیل، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، پل یدی گز،موزه صنایع دستی و کلیسای مریم مقدس اشاره کرد. در زمان سفر به اردبیل یک روز خود را اختصاص دهید تا از این بنای دیدنی دیدن کنید و پیشنهاد ویژه ما به شما صرف یک غذای بسیار خوشمزه و به یادماندنی در بازار اردبیل است. کاسه کباب، آش دوغ، کباب چنجه از خوشمزه ترین غذاهای اردبیل هستند که بسیار مورد طرفدار مسافران قرار دارند.
اردبیل را در فصل گرما ببینید
شهر زیبای اردبیل، یکی از سردترین و خوش آب و هواترین شهرهای ایران است. شهری در شمال غرب ایران که آب و هوای کوهستانی این منطقه، مسافران زیادی را در فصل گرما جذب می کند. آب و هوای این منطقه باعث شده است که عشایر و کوچ نشینان، اطراف این شهر را به عنوان ییلاق و قشلاق خود انتخاب کنند و در فصول گرم سال به این منطقه کوچ کنند. دامنه های سبلان زیستگاه دام ها و گله های گاوها و گوسفندانی است که آزادانه چرا می کنند. عشایر این شهر بیشتر به دامپروری مشغولند و زندگی سنتی خود را در این منطقه زیبا ادامه می دهند.
اردبیل پر است از مناطق و اماکن دیدنی فرهنگی، طبیعی و تاریخی که هر کدام به تنهایی می توانند دلیلی برای سفر به این استان باشند. خانه ارشادی اردبیل که در این قسمت به توضیح آن پرداختیم، یکی از این از بناهای تاریخی زیبا بود که به شما پیشنهاد می کنیم در سفر خود به اردبیل از این بنا، دیدن کنید و با تاریحچه این مکان دیدنی، آشنا شوید.