تاریخچه کاروانسرای شیخ علیخان اصفهان به دوران صفویه مربوط میشود.
کاروانسرای شیخ علیخان کجاست؟
در ایران بناهای قدمتی و باستانی بسیاری از دوره های مختلف به یادگار مانده است که یکی از این بناها کاروانسرای شیخ علی خان است. این کاروانسرا در استان اصفهان قرار دارد و جزء یکی از کاروانسراهای مجلل آن زمان بوده است که فقط رجال سیاسی به همراه زن و بچه های شان ردر آن اتراق می کردند.
عکس کاروانسرای شیخ علیخان اصفهان
در زمان گذشته هم مانند اکنون، مردم به سفر می رفتند و کاروانسراهای آن زمان حکم هتل های امروزی را برای آن ها داشته است. صفویان در دوران حکومت خود در هر شهری کاروانسراهای بی شماری برای رفاه و راحتی حالمردم ساختند و چون اصفهان پایتخت صفویان بود، رسیدگی های چشمگیری به این شهر می کردند و در آن کاروانسراهای بسیاری ساختند که اکنون بیشترشان به عنوان جاذبه های تاریخی و گردشگری مورد استفاده عموم قرار گرفته است.
ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی اش، جزء یکی از شاهراه های بازرگانی در شرق و غرب محسوب می شود. به همین خاطر افراد بسیاری که اکثرشان هم تجار بودند، به قصد خرید و فروش یا مسافرت مدام در حال سفربودند و کاروانسراها نقش بسیار مهمی برای شان داشت.
در دوره حکومت صفویان، اهمیت بسیاری به راه های مسیر ارتباطی می دادند و یکی از این مسیرها، مسیر اصفهان بود، چراکه این شهر پایتخت حکومتی صفویان بود و به همین دلیل در آن کاروانسراهای بسیاری به منظور توسعه تجارت و ارتباطات ساخته شده است. کاروانسرای شیخ علیخان اصفهان به دست بهترین معماران اصفهانی ساخته شده است و از لحاظ ساختار همگی شبیه به یکدیگر هستند، برای مثال بیشترشان 4 ایوان دارند. کاروانسرای شیخ علی خان زنگنه در دشت برخوار ساخته شده است و جز اولین کاروانسراهایی است که در این منطقه احداث شده است و بعد از آن کاروانسراهایی مانند صفوی، حسینیه و صفوی در این دشت ساخته شدند که ادامه مسیرشان به شهرهای بروجرد و گلپایگان منتهی می شود.
اصفهان کاروانسرای شیخ علی خان جز یکی از بهترین استراحتگاه های سلطنتی در زمان صفویان بوده است و پادشاهان مختلفی در آن می ماندند. در ورودی اصلی این بنا در ضلع جنوبی آن قرار گرفته است و از هر دو سمت دارای 12 طاق نما می باشد. درب ورودی به راهروریی تاریک و طویل متصل شده و به داخل حیاط منتهی می شود. در این بنا دو حیاط 8 ضلعی ساخته شده که در دو طرفش قرار دارند و کاملا شبیه به هم ساخته شده اند.
دلیل اینکه دو حیاط کوچک در دو ضلع ساختمان ساخته شده اند این است که در یک بخش مردان رفت و آمد داشته اند و در بخش دیگر زنان، زیرا بر اساس تاریخ های به جای مانده، اکثر شاه ها به همراه زنان حرمسرای شان سفر می کردند و کاروانسرای شیخ علیخان هم جز یکی از کاروانسراهای زیارتی محسوب می شده است. در این بنا اتاقک هایی ساخته شده که قدیمی ها به آن حجره می گفتند، این حجره ها برای اسکان مسافرین طراحی شده و هر کدام برای یک خانواده بوده است.
در چهار گوشه حیاط کاروانسرای شیخ علی خان هم حجره هایی ساخته شده است. پشت ایوان ضلع شمالی هم دو تالار بزرگ وجود دارد که به صورت مستطیلی هستند و طبق تحقیقات مشخص شده است که این تالارها محل اسکان شاهان بوده است و زمانی که شاه ها در کاروانسرا نبودند آن را به بازرگانان و تجار بنام اجاره می دادند.
کاروانسرای شیخ علی خان زنگنه یکی از جاذبه های تاریخی اصفهان است که در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۱۳۶۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و شما می توانید در تور اصفهان گردی از این مکان دیدن کنید..
آدرس کاروانسرای شیخ علیخان: اصفهان، شاهین شهر و میمه، روستای جهادآباد