آتشکده نیاسر کاشان

17715 2017/12/18
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 12 امتیاز : 4.8]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

تاریخچه آتشکده نیاسر به عصر ساسانیان بازمی گردد. این بنای چهارطاقی یکی از شگفتی های معماری در آن دوران به حساب می آمده است.

آتشکده نیاسر کاشان یکی از آثار باارزش تاریخی شهر نیاسر است که به نام آتشکده ساسانی نیاسر نیز شناخته می شود. اگر به جاذبه های تاریخی ایران زمین علاقه مند هستید یکی دیگر از شگفتی هایی که باید حتما از آن دیدن کنید آتشکده نیاسر است.

آتشکده چهارطاقی نیاسر در نزدیکی چشمه اسکندریه واقع شده و به دلیل منطقه گردشگری آن، مورد حمایت و توجه ویژه گردشگران و باستان شناسان قرار گرفته است.

آتشکده نیاسر در کاشان جزو آثار مهم از دوران ساسانیان می باشد چرا که می توان از این آتشکده نوع آداب و رسوم و ساخت و ساز آن دوران را بیشتر درک کرد.

چهارتاقی نیاسر جزو معروفترین چهارتاقی های جهان به شمار می رود. پژوهشگران معتقد هستند که این بنا به دو دوران می تواند تعلق داشته باشد؛ یا اواخر دوران اشکانی و یا دوران ساسانی.

آتشکده نیاسر در نوع خود کاربری های گوناگونی داشته و از آن رو که دوره های متفاوتی را نیز به خود دیده، بنایی حیرت آور است. از جمله کاربری های این بنا راهیابی، آتشگاه، بنای یادبود و قبر بزرگان می باشد.

آتشکده چهارتاقی نیاسر کاشان به دلیل اهمیت فراوان در تاریخ 1317 و با شماره ثبت 316 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. در سال 1380 منجم و پژوهشگر رضا مرادی غیاث آبادی در کتاب خود اینگونه می نویسد که آتشکده نیاسر بنا به فرضیات یک تقویم آفتابی نیز می باشد که شاخص اندازه گیری زمان است. در آغاز هر فصل، طلوع و غروب در یکی از روزنه های آن دیده می شود و با توجه به این موضوع در آن ایام علاوه بر کاربری های بالا، تقویم فصلی و ماهی نیر بوده است.

آتشکده نیاسر یکی دیگر از بناهای پرعظمت دوران ساسانیان است. طاق و گنبدهای آن دوران به شکل گهواره ای، مخروطی شکل و گنبدی بوده اند. این بنا با قاعده ای مربعی شکل مشاهده می شود که در اصل ذوزنقه ای با اضلاع 12 متر می باشد. مصالح پایه آن از سنگ های آهنی رسوبی است که ملات گچ را برای این سنگ انتخاب کرده اند.

آتشکده ساسانی با توجه به ساخت بناها در آن دوران از این رو قابل توجه است که شیوه های ماهرانه ای در تبدیل مربع به گنبد را در خود دارد و از چهارتاقی های آن دوران به شمار می رود که اصل چهارطاقی هایی به این شکل برای مشخص کردن فصول و تقویم آفتابی است.

معماری آتشکده نیاسر ظاهری ساده دارد اما در باطن آن می توان موارد گوناگونی را یافت که این آتشکده براساس محاسبات و تصمیمات دقیقی طراحی و ساخته شده است. بنایی چهارطاقی که بر روی یک صفه با چهار پایه قطور بنا شده و از چهار طرف طاق هایی مشابه یکدیگر دارد. گنبدی که بر روی یک پایه کوچکتر از سقف طاق ها قرار گرفته است.

پلان آتشکده نیاسر کاشان را در زیر مشاهده می کنید که در آن عملکرد تقویم آفتابی را به طور کامل توضیح داده است.

در نزدیکی این بنا آبشار نیاسر کاشان واقع گردیده که نشاط آوران توصیه می کند از این بنای طبیعی نیز بازدید بعمل آورید.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید