روستای مرزرود ساری

15344 2016/06/10
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 6 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

تاریخچه روستای مرزرود ساری به سال 260 ه ق مربوط می شود.

روستای مرزرود کجاست؟

روستای مرزرود مازندران یکی از روستاهای این استان است که در شمال شهر ساری و در حدود 10 کیلومتری دریا قرار گرفته و از جهات مختلف با روستای اکند، روستای سوربن و بهار آباد، روستای قادیکلا و پنبه چوله محدود می شود.

امامزاده عبدالصالح، در گورستان قدیمی روستای مرزرود در ساری قرار گرفته است. در گذشته در محوطه امامزاده درختانی شناسنامه دار و هم قدمت بنا وجود داشت اما در حال حاضر از آن ها به جزء تنه قطور درخت کهنسالی چیزی باقی نمانده است. بر طبق عقیده عده ای از کارشناسان، معماری ساخت بنا را متعلق به قرن هشتم یا نهم هجری می دانند. هم چنین اهالی روستای مرزرود ساری، امامزاده عبدالصالح را از نوادگان امام موسی کاظم علیه السلام و فرزندی از پیغمبران خدا دانسته اند. 
بنای امامزاده برجی شاهکار و از یادگار طبرستان قدیم است. گنبد رک هشت ضلعی بخش اصلی بنا را شامل می شود. در واقع، گنبد نشان دهنده تبدیل کثرت به وحدت و صعود به آسمان است.

عکس امامزاده صالح مرزرود

در ابتدا، بنای امامزاده صالح مرزرود به شکل آرامگاه تک برجی بود که در زمان قاجار اتاق مسجد را به آن اضافه نمودند.

کلاهکی بر بالا و مرکز گنبد قرار داشت که بعدها به تاراج برده شده است. نام کلاهک شنگرک بود و برای جلوگیری از نفوذ آب به درون گنبد مورد استفاده قرار می گرفت. هم چنین برای راحت تمیز کردن برف های بالای گنبد نیز به کار می رفته است.

از دیدگاه معماران اسلامی ارتفاع زیاد بناها به خاطر ترکیب بندی مناسب بین زمین و آسمان است. عظمت و شکوه بنا نشان دهنده بزرگی شخصیت صاحب آرامگاه بود. هم چنین وجود طاق نماهای چهارسو امامزاده صالح نشان از عظمت و شکوه بنا می باشد.

بنای امامزاده صالح مرزرود ساری شامل دو نمای دور و نزدیک است که در نمای دور با افزایش ارتفاع بنا عظمت فوق العاده ای دارد اما از نمای نزدیک این دید وجود ندارد. از روش رسمی بندی در اتصال گنبد به بدنه چهارگوش برای زیبایی نما و آزار ندیدن چشم استفاده شده است.

دکتر منوچهر ستوده در کتاب از آستارا تا استرآباد از چینش کاشی های بالای طاق نماها صحبت کرده است. هم چنین با توجه به گفته های ایشان در زیر پارچه پوشش مقبره، صندوقی چوبی قرار دارد که بر روی آن آیاتی از سوره الفتح کنده کاری شده است. پنجره های سقف داخلی اتاق مسجد از چوب ساخته شده بود اما در حال حاضر از آن ها خبری نیست و بجای آن ها پنجره های فلزی نشسته است. هم چنین کاشی های جدیدی بجای کاشی های زیبای قدیمی بنا به کار گرفته شده که هیچ همخوانی با قدمت بنا ندارند. در دیوارهای خارجی و سقف بنا از آجر و سفال استفاده شده است. بنا بر گفته اهالی آن منطقه تمام سقف امامزاده صالح کنده کاری بوده که امروزه هیچ اثری از آن باقی نیست.

در گذشته، دستگیره در مسجد روستای مرزرود ساری به شکل گاو بوده است. به گفته اهالی منطقه، امامزاده صالح ساری زمانی به این مکان وارد می شود، کشاورزی که در آن مکان بوده برای ایشان غذایی می آورد و امامزاده صالح کاری می کند که تمام مزرعه شخص محصول دهد و تمام محصول را درو مینماید. شخص وقتی می آید و این منظره را نظاره گر می شود به خاطر اینکه دوست داشته جشن درو بگیرد امامزاده عبدالصالح را زخمی می کند و ایشان با آن حالت به جنگل می رود. در زمانی که ایشان در جنگل بودند گاو کشاورزی هر روز به آنجا می رفت تا امامزاده عبدالصالح از شیرش استفاده نماید. این شد که شکل گاو را برای دستگیره در انتخاب کردند.

در گذشته اتاق مسجد امامزاده صالح در روستای مرزرود، افراد بزرگی بوده که نمی خواستند در کنار مردمان عادی دفن شوند. اما در حال حاضر اجساد همه به جزء قبر حاج اسماعیل، خادم قدیمی امامزاده به بیرون آورده شدند و در کنار مردمان عادی خاک شدند.

روستای مرزرود ساری یکی از جاذبه های تاریخی و مذهبی مازندران می باشد که شما می توانید در تور ساری گردی از این مکان بازدید به عمل آورید.

آدرس امامزاده صالح مرزرود : مازندران، شهر ساری، جاده فرح آباد، عبور از خیابان های پنبه چوله و مرزرود

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید