روستای قلعه لان در استان کرمانشاه و در بخش مرکزی دهستان پشت دربند واقع شده است. سرزمینی کوهستانی دشتی که چشم اندازهای خیره کننده ای دارد. این منطقه در چهار فصل سال زیبا و با طراوت است و آب و هوای دلچسب آن هر رهگذری را مجذوب خود می کند. ساکنین روستای قلعه لان کم شمار اما تاثیرگذار بر پیشرفت و توسعه کشور بوده اند. گرچه تحصیلکردگان و فرهیختگان آن در سال های گذشته روستا را ترک کرده اند، اما با تمام وجود به آن دلبسته و دیارشان را می ستایند.
قلالانی ها مردمانی مهربان و باصفا هستند که روزگاری دور از مناطق غربی فلات ایران به این منطقه مهاجرت کرده و ساکن شده اند. آنان قلعه ای را بنا کرده و در آن سکنی گرفتند؛ بنایی با معماری و طراحی خاصی برگرفته از بناهای ماننایی و مادی که امروزه جز تلی از خاک چیزی از آن باقی نمانده است. ساکنین اولیه این روستا مهارت خاصی در زراعت و باغبانی داشتند از این رو پس از استقرار بلادرنگ دست به احداث باغات و تاکستان ها در میان دشت دره و دامنه کوه های مجاور زدند. انگور عسکری روستای قلعه لان در نوع خود بی نظیر و خوش طعم است و دارای جایگاه ویژه ای در بازارهای مصرف کلانشهرهاست.
ساکنین این روستا از گذشته های دور تا به امروز میراث داران فرهنگ و هنر اصیل خود بوده اند. زنان روستا بافندگان چیره دست گلیم، جاجیم و قالی هستند و آداب و رسوم کهن دیارشان را حفظ کرده اند. وجود چشمه های متعدد در اطراف روستا فضایی را پدید آورده است و طبیعت روستای قلعه لان را بسیار زیبا کرده است به گونه ای که تاکستان ها و باغات و مزارع سرسبز و خرمی در شیب کوه و دره و دشت پدید آید. خانه های کاه گلی و بافت قدیمی روستا حال و هوای خاص خود را دارد و بوی نان و نوای مادرانی که پای دار قالی برای فرزندانشان لالایی می سرایند و بوی خاک روح آدمی را به وجد می آورد.
مردم این روستا روی گشاده ای دارند و بسیار میهمان پذیر و خونگرم هستند، به نحوی که با حضور در آنجا به هیچ عنوان احساس غریبی به انسان دست نمی دهد و بلافاصله در جمع صمیمی آنان جای خواهد گرفت. طبخ خوراک های محلی و متنوع و نیز نان تنوری، نانی بسیار خوش طعم و دلچسب تحفه ایست که از سوی این مردم تقدیم به میهمانان وارد شده به روستا می گردد و چای تازه دم و گوارایی که از آب شیرین و پاک چشمه های کوه تهیه شده دل هر رهگذری را می رباید و مجذوب خود می نماید.
مردم این روستا کشورشان را دوست دارند و در پاسداری و محافظت از کیانشان مجاهدت های بسیار کرده و جان فشانی های افتخار آفرینی را نثار آیندگان کرده اند. جاذبه های طبیعی منحصر به فرد و پتانسیل های بی شمار این دیار مستعد سرمایه گذاری و توسعه است که با اندکی توجه می تواند در رده جاذبه های گردشگری کرمانشاه قرار گیرد و به عنوان یک قطب گردشگری در منطقه مطرح شود.
ارتفاعات مجاور روستا در فصل زمستان مستعد ورزش های زمستانی مانند اسکی و کوهنوردی است. کوهپایه ها، دره و دشت های سرسبز و پر گل این دیار نیز در فصل بهار و تابستان می تواند تفرجگاه و مکانی برای کسب آرامش برای ساکنین شهرهای بزرگ باشد از این رو پتانسیل احداث ویلاهای کوچک به منظور اقامت های چند روزه را داراست. آب و هوای معتدل آن در بهار و تابستان و بارش مناسب برف و باران در فصول سرد سال موجب آن شده است که مزارع و باغات سرشاری داشته باشد که با سرمایه گذاری در بخش باغداری و پرورش زنبور عسل می تواند شکوفایی و بالندگی را به ارمغان آورد.
به راستی که عنوان بهشت گمشده عنوانی مناسب برای امروز این روستاست و امید می رود که در آینده نزدیک و با توجه و بازنگری پتانسیل های موجود در آن، گمگشتگی و محجور و محروم بودن از رخسار این سرزمین زیبا رخت بر بندد و مردمان شاهد جلوه ای از جمال بهشت در این منطقه باشند.
ایرج مرادی
در ذیل دیگر عکس های روستای قلعه لان کرمانشاه را می بینید که توسط استاد مرادی عزیز به صورت اختصاصی برای سایت نشاط آوران تهیه شده است:
نظرات و دلنوشته های ثبت شده ...