محوطه طاق بستان یکی از آثار تاریخی شهر کرمانشاه است که در دامنه کوهی به همین نام قرار دارد. در سمت چپ سنگ نگاره اردشیر دوم، ایوان کوچک و در سمت چپ ایوان کوچک نیز ایوان بزرگی مشاهده می شود. در این مجموعه تاریخی، سنگ نگاره ها و سنگ نبشته های دوره ساسانی قرار گرفته و این مجموعه در قرن سوم میلادی بنا شده است. هم چنین مجموعه تاریخی طاق بستان از ارزش هنری و تاریخی فراوانی برخوردار می باشد.
از صحنه های تاریخی مجموعه می توان به تاج گذار خسرو پرویز، تاج گذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم اشاره نمود. هم چنین تعدادی کتیبه سنگی به خط پهلوی در آن کنده کاری شده است. مکان طاق بستان به خاطر وجود کوه و چشمه به گردشگاهی روح فزا تبدیل شده که از گذشته های دور تا به امروز مورد توجه بوده است.
طاق بستان در زبان کردی به معنای طاق سنگی می باشد. شاهان ساسانی ابتدا برای تراشیدن تندیس های خود، نواحی اطراف تخت جمشید را برگزیدند اما از زمان اردشیر دوم، شاهان، طاق بستان را که دارای طبیعتی سرسبز و پرآب بود، انتخاب نمودند.
سنگ نگاره شکارگاه سلطنتی طاق بستان اولین تابلوی سنگی با رعایت اصول نقاشی در جهان بشمار می آید. در واقع حجاری خسرو سوار بر شبدیز طوری است که گویی اثر از روی نقاشی، نقش شده است. هم چنین بر روی طاق بزرگ آثاری از زنان موسیقی دان و صحنه شکار گراز به چشم می خورد.
سیاحان و مورخین در ضمن توصیف سنگ نگاره های طاق بستان، از این مجموعه با نام های متعددی یاد نموده اند. از جمله نام ها میتوان به شبدیز، قصر شیرین، طاق بسطام، طاق بهستون، طاق بیستون، تخت بستان و طاق وسان اشاره کرد.
سنگ نگاره های مجموعه تاریخی طاق بستان عبارتند از:
سنگ نگاره اردشیر دوم، ایوان کوچک، ایوان بزرگ، تزئینات نمای ایوان بزرگ، تزئینات انتهای ایوان، صحنه تاج ستانی، نقش سوارکار، دیوارهای جانبی ایوان، صحنه شکار گوزن و صحنه شکار گراز می باشند.