تاریخچه برج رسکت به قرن 5 هجری قمری مربوط می شود و قدمت بنا را در حدود 300 تا 500 سال می دانند.
برج رسکت کجاست؟
برج رسکت ساری در ۴۰ کیلومتری جنوب غربی این شهرستان، بخش دودانگه واقع گردیده و مسیر دسترسی به آن از شهر ساری شروع و پس از عبور از دو راهی کیاسر و سد سلیمان تنگه به سوی سد منحرف می گردد که همه مسیر آسفالته می باشد. برج رسکت یکی از برج های مدور آجری یادگاری از قرن پنجم هجری قمری به شمار می آید که در روستایی به همین نام واقع گردیده و احتمال این وجود دارد که این آرامگاه یکی از شهریاران آل باوند، در دوره سلجوقیان باشد.
شهاب سنگی در سال 321 شمسی در مکان برج رسکت ساری سقوط کرد که نام آن را شهاب سنگ اسپهبد شروین عنوان نمودند. به همین خاطر عده ای از پژوهشگران آن را یادمانی چند منظوره می دانند. این بنا در شیب تند کوهی سنگی و در سال 413 هجری قمری ساخته شد. در مکان برج رسکت یکی از شهریاران آل باوند دفن گشته است.
ارتفاع برج رسكت مازندران 18 متر است و محیط آن در پایین بنا در حدود 15 متر می باشد. تزئیناتی که در حد فاصل بخش فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج قرار گرفته شامل مقرنس کاری های زیبا و دو کتیبه آجری به خط های پهلوی ساسانی و خط کوفی در روی آن می باشد. از کتیبه های برج رسکت در ساری، پیوند فرهنگ اسلامی و ساسانی به دست می آید.
نمای بیرونی برج رسکت دودانگه ساری مدور شکل بوده و دارای سقف مخروطی است که قطر بخش داخلی آن 57,4 متر می باشد. مقرنس های آجری مزین به نقش های گچبری بوده و در لبه برج با ردیف مضاعف آذین گشته است.
بر طبق اعتقاد پژوهشگران و با توجه به نوع معماری و زمان ساخت بنا و وجود کتیبه های کوفی و پهلوی برج تاریخی رسکت می تواند مدفن یکی از اشخاص دوره فترت به نام اسپهبدان آل باوند باشد. این برج ها، الگویی از لحاظ معماری برای دیگر برج ها و گنبدهای آرامگاهی در شمال ایران محسوب می شده است.
علاقه مندان به تاریخ ایران و آثار تاریخی می توانند علاوه بر دیدن برج رسکت ساری از مناظر زیبایی که در طول مسیر از ساری تا برج است را شاهد و نظاره گر باشند.
برج رسکت ساری یکی از جاذبه های گردشگری استان مازندران می باشد که در 9 مرداد سال 1312 و با شماره ثبت 193 به فهرست آثار کشور اضافه شد و شما می توانید در تور ساری گردی از این مکان دیدن کنید.
آدرس برج رسکت : مازندران، شهر ساری، جاده بالا رسکت
عکس برج رسکت ساری