گرداب سنگی خرم آباد یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی و گردشگری استان لرستان می باشد که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. تاریخچه گرداب سنگی خرم اباد مربوط به دوره ساسانیان بوده که در بافت قدیمی و مرکزی شهر خرم آباد قرار گرفته است.بنای تاریخی گرداب سنگی از نوع سد و سرآب می باشد.
گرداب سنگی کجاست؟
به گرداب سنگی در گویش و لهجه لری، گرداو بردینه می گویند. ساختمان گرداب سنگی از سنگ و ساروج می باشد که در ساختمان پل شاپوری نیز مشاهده می شود. بنای گرداب مدوری شکل و شامل یک دیواره عظیم سنگی است که دور تا دور چشمه ای فصلی ایجاد گشته است.
ارتفاع بنای گرداب سنگي خرم آباد از کف چشمه ده متر می باشد. قطر و پهنای این بنا به ترتیب 18 و 3 متر است. بنای گرداب به منظور توزیع اش در سطح شهر شاپور خواست، مشروب نمودن اراضی و بهره برداری از آسیاب های آبی صورت گرفت.
در نیمه دوم بهمن ماه آب سطح این چشمه فصلی شروع به بالا آمدن می کند. به همین خاطر جداول و کانال هایی برای سر ریز شدن ناگهانی آب طراحی گشته و آب از طریق آنها به سمت رودخانه شهر جاری و سرازیر می گردد. آبدهی صورت گرفته گرداب سنگی در خرم آباد 170 لیتر در ثانیه است که آبدهی آن در اوایل فصل بهار افزایش پیدا می کند.
دریچه ای با ابعاد 160 در 90 سانتی متر در بخش شرقی گرداب دیده می شود که از طریق یک وسیله کشو مانند بسته می شده است. آب این قسمت به جوی کناره غربی گرداب سرازیر می کرده است.
آثار یک آسیابی از گذشته در دره ای که در حال حاضر بابا عباس نامیده می شود، برجای مانده که مسافت آن تا گرداب سنگی لرستان دوازده کیلومتر بوده که آب آسیاب به وسیله گرداب تأمین می شده است.
بنابر این با توضیحات ارائه شده، گرداب سنگی خرم آباد می تواند مکانی زیبا و جذاب برای گردشگران باشد.
گرداب سنگی خرم آباد یکی از جاذبه های تاریخی لرستان می باشد که در تاریخ 18 مرداد 1355 با شماره ثبت 1274 به فهرست آثار ملی کشور اضافه شد و شما می توانید در تور خرم آباد گردی از این مکان بازدید کنید.
آدرس گرداب سنگی خرم آباد : لرستان، شهر خرم آباد، خیابان هفده شهریور
عکسهای گرداب سنگی خرم آباد