غار مغان در 40 کیلومتری شهر مشهد و در جنوب روستای مغان واقع شده است. قدمت این غار را بر اساس مدارک موجود و اکتشاف فسیل های حلزونی در مسیرهای منتهی به غار، می توان صد میلیون سال پیش و یا دوره دوم زمینشناسی دانست که به علّت وجود پرتگاه های خطرناک در غار مغان مشهد، ورود به داخل آن بدون راهنما و ابزار مورد نیاز خطرناک است.
غار مغان مشهد در کجاست؟
برای رسیدن به غار مغان مشهد باید از جاده کوهستانی پر پیچ و خمی که از سیدی و کوه های خلج شروع می شود عبور کرد و پس از طی کردن روستاهای بسیار دیدنی مانند بالندر، اردمه و خان رود به مغان رسید. غار در انتهای روستا قرار دارد و دارای دو دهانه است. ارتفاع غار مغان خراسان رضوی از سطح دریا 2910 متر است. غار مغان دارای شیب پایین است و ستون های آهکی فراوانی دارد.
روستای مغان در عرض جغرافیایی 34 و 8 و 36 و طول جغرافیای 82 و 22 و 59 و ارتفاع 1768 متر از سطح دریا، در 28 کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد. بعد از روستای مغان و پس از طی کردن حدودی دو کیلومتر به چشمه خواهید رسید که محل اطراق و ابتدای پیاده روی به سمت غار است.
برای پیمودن غار مغان 2 تا 2.5 ساعت زمان لازم دارید. رسیدن به دهانه غار از روستا 1.5 ساعت طول می کشد و برگشت حدود یک ساعت است. در 20 کیلومتر آخر مسیر که منتهی به روستای مغان می باشد جاده ی خاکی خوبی است و با هر ماشینی می توان این مسیر را پیمود. مسیر حرکت تا روستا خشک است ولی روستای مغان یک روستای زیبا، سرسبز و خوش آب و هوا است. برای بازدید از درون غار مغان مشهد حداکثر دو ساعت زمان لازم دارید. بهترین زمان برای بازدید از غار بهار و تابستان می باشد.
باغ های روستای مغان که تمام شود مسیری خاکی و با شروع شدن شیبی کم را در پیش رو خواهید داشت. پس از گذراندن یک شیب تند در ابتدای مسیر به راه باریکی می رسید که در سمت چپتان دره و در سمت راست شما کوه قرار دارد. این مسیر نیز شیب نسبتاً زیادی دارد. بعد از پیمایش مسیر یک ساعت و نیمه و گذر از چند قسمت خطرناک اینک به دهانه غار مغان می رسید. غار از یک دهنه دو قلو تشکیل شده که به وسیله ستونی در وسط از هم جدا شده و به یک تالار ختم می شود.
عرض ورودی غار مغان مشهد در ابتدا 19 متر است و ارتفاع آن در شروع 4 و تا 12 متر ادامه دارد. در فاصله 110 متری به استلاکمیت دو قلو می رسید. در فاصله 120 متری از ابتدای غار مغان مشهد با تنگه ای به عرض 4 متر روبرو می شوید که در غرب آن به ابتدای تالار دوم می رسید، تالار اول با طول 246 متر، عرض بین 11 تا 33 متر و ارتفاع حدود 9 متر است و بزرگترین تالار در غارهای استان است. تالار دوم به طول 29 متر، عرض 10 متر و ارتفاع 7 متر است.
بعد از یک سر بالایی به دو سوراخ غربی و جنوب غربی به طول 19 متر می رسید که به تالار سوم منتهی می شود البته مسیر غربی بهتر و ساده تر است. تالار سوم 12 متر طول، 7متر عرض و 6 متر ارتفاع دارد. در مقابلش یک صخره 5 متری و یک راه گربه رو در سمت راست دیده می شود سپس به تالار چهارم می رسید که 23 متر طول، 8 متر عرض و 6 متر ارتفاع دارد. بعد از طی کردن حدود 23 متر به یک دو راهی خواهید رسید که طول هر کدام 17 متر است. با عبور از این مسیر به یک تالار زیبا وارد می شوید که داخل آن یک برکه به عمق 20 تا 40 سانتیمتر و ابعاد 5 در 4 متر می باشد که آب آن غیر قابل شرب است.
هوای داخل غار در فصل های گرم، خنک تر از بیرون است که داشتن یک لباس گرم لازم است. با پیشروی در تالار اصلی و ادامه دادن مسیر به مکانی می رسید که باید یک صعود را به صورت نیم دایره انجام دهید. از یک راهرو باریک گذشته تا به آخرین تالار غار که برکه ای کم عمق دارد برسید این آخرین تالار غار است و می توان از کنار این برکه تراورس کرد و به طرف دیگرش رسید، در آنجا راهرو باریکی است که با عبور سینه خیز از آن به یک سه راهی می رسید. راه دست راست یک شکاف باریکی است که در صورت ادامه دادن به قدری باریک می شود که امکان عبور از آن نیست و دو طرف دیواره به یکدیگر می رسند و دو راه دیگر بن بست است.
در غار مغان مشهد چشمه ها و چاه ها و راهروهای زیادی وجود دارد که در صورت عدم علامت گذاری و طناب کشی به گم شدن حتمی بازدید کنندگان منتهی می شود. درون غار بوسیله چاه ها به سه طبقه تقسیم شده است. ارتفاع بعضی از چاه ها تا 25 متر است. غار در بیشتر مکان ها مرطوب و لغزنده است. در تور مشهد گردی حتما به این جاذبه مشهد سری بزنید.
عکس هایی از غار مغان مشهد را میتوانید در زیر مشاهده کنید