تاریخچه مسجد النبی قزوین که بنایی فرهنگی است، در زمان حکومت ناصر الدین شاه قاجار در سال 1202 هجری ساخته شد.
مسجد النبي قزوين که با نام مسجد سلطانی قزوین نیز شناخته می شود، بنایی فرهنگی است که در شهر قزوین واقع گردیده و با استناد به منابع معتبر تاریخی در می یابیم که فرمان ساخت آن توسط فتحعلی شاه قاجار در سال 1202 هجری قمری صادر شده است. این مسجد همانند مسجد جامع شهر قزوین، محل تجمع نمازگران در آدینه جمعه می باشد. دلیل آن نیز وسعت زیاد و گستردگی صحن و شبستان های مسجد است. این مسجد بیش از 14 هزار متر مربع وسعت دارد.
معماری مسجد النبی قزوین
مسجد النبی قزوین در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی و در راسته بازار تاریخی شهر واقع گردیده است. معماری مسجد النبی قزوین و سبک معماری بکار رفته در آن، یکی از باشکوه ترین مساجد ایران محسوب می شود. برای این مسجد سه ورودی اصلی تدارک دیده شده که به لحاظ اهمیت، فقط سردر اصلی بنا که در ضلع شمالی واقع است دارای سردر مجلل و بلندی بوده و دو ورودی دیگر فاقد سردر هستند. سردر ورودی اصلی توسط استادکاران مسلمان با تزئینات کاشی کاری به رنگ لاجوردی و مقرنس و خطوط ممتاز نستعلیق آراسته گردیده و موجب جلب توجه هر بیننده می شود.
عکس مسجد النبی قزوین
مسجد النبی در قزوین به عنوان یکی از مسجد تاریخی قزوین، داری صحن وسیعی به ابعاد حدودی 87 در 89 متر است که در وسط آن حوض سنگی بزرگی به چشم می خورد. صحن از سمت شرق و غرب به رواق و از سمت شمال و جنوب به شبستان منتهی می شود. در مسجد النبی چهار ایوان وجود دارد که هر کدام با دو گوشواره به رواق های هشتگانه آن پیوسته و دارای کاشی های مینایی و کتیبه های نگاشته شده با خط ثلث هستند که جلوه ای با شکوه به مسجد بخشیده است. کتیبه های واقع شده در ایوان های غربی و شرقی به آیات مبارکه سوره "عم یتسائلون" مزین گردیده اند. دو ایوان دیگر مسجد النبی قزوین نیز با نقشی جاودان حامل آیات سوره مبارکه "هل اتی علی الانسان حین من الدهر" می باشند.
گنبد مسجد النبی قزوین دارای دهانه با قطر 15 متر و تزئینات کاشی هندسی و خطی است. گنبد به صورت دو پوسته به هم پیوسته ساخته شده که ارتفاع تیزه داخلی 15 متر و ارتفاع راس خارجی آن تا کف حدود 23 متر تخمین زده می شود. رواق های شمالی و جنوبی مسجد النبی قزوین دارای چهار طاق نما و رواق های شرقی و غربی دارای 9 طاق نما هستند. ورودی ایوان از سمت شمال مقصوره است و محراب نیز در سمت دیوار جنوبی قرار گرفته که سنگ ازاره آن از جنس مرمر بوده و با کاشی های مینایی تزیین گردیده. امروزه از شبستان های زیرزمینی مسجد النبی استفاده فرهنگی می شود و چندین کتابخانه در آن احداث شده است.
در نزدیکی مسجد النبی در قزوین چندین بنای تاریخی دیگر نیز وجود دارد. آرامگاه حمد اله مستوفی، مسجد جامع قزوین، حسینیه امینی ها و کاخ چهلستون از آن جمله می باشند. نشاط آوران بازدید از این مسجد النبی و بناهای تاریخی قزوین را به شما پیشنهاد می کند.
آدرس مسجد النبی قزوین در خیابان امام خمینی می باشد. مسجد النبی قزوین به عنوان یکی از جاذبه های گردشگی قزوین با شماره ثبت 122 در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.