تاریخچه موزه عبرت به سال 1311 مربوط میشود که توسط یک مهندس آلمانی ساخته شد.
موزه عبرت کجاست؟
موزه عبرت جزو ساختمان های باغ ملی می باشد که در دوره پهلوی اول ساخته شده است و در زمان پهلوی دوم به کمیته مشترک ضد خرابکاری اهدا شد. در این موزه ملی داستان رنج انسان هایی که در زندان آزار دیده اند، به تصویر کشیده شده است. طراحی و ساخت این زندان به وسیله معماران آلمانی انجام شده، به جرعت می توان گفت قبل از اینکه اشیاء داخل موزه توجه شما را جلب کند، محو معماری زیبا و منحصر به فرد آن می شوید.
ساختمانی پیچیده با اتاق های فراوان و راهروهای پیچ در پیچ که ممکن است بازدید کنندگان از این موزه را حسابی سر درگم کند. در زمان پهلوی دوم هیچکسی نمی توانست از این زندان بگریزد زیرا معماری بسیار پیچیده و هوشمندانه بود و با استفاده از قرینه سازی، و وجود چندین لایه حفاظتی این امکان را برای افراد سلب می نمود.
جالب است بدانید زمانی که به مرمت موزه عبرت تهران مشغول بودند یکی از کارگران در قسمت معماری زندان این مجموعه سردرگم شده بود و نمی دانست که به کدام سمت برود. طراحی زندان به گونه ای است که هیچگونه انعکاس و صدایی از آن بیرون نمی رود. ساختار این زندان موجب شد تا سالیان سال هیچکس متوجه وجود این زندان در تهران نشود و جنایتکارای با خونسردی تمام به کار خود ادامه دهند.
این ساختمان به گونه ای طراحی شده تا در زمستان ها بسیار سرد و در تابستان بسیار گرم باشد وموجب شود تا زندانیان عذاب بیشتری را متحمل شوند. پیچیدگی و طراحی جالب موزه عبرت تهران باعث شده تا قسمت های دیدنی متفاوتی برای بازدید داشته باشد که شامل اتاق افسر نگهبان، محل نگهداری البسه زندانیان،عکاس خانه، سلول های عمومی و انفرادی، اتاق پانسمان، شکنجه گاه که خود این اتاق شامل بخش های بسیار دردناکی می باشد.
قسمت هایی در موزه عبرت در تهران مربوط به تصاویری از خاندان پهلوی است. در برخی از اتاق ها ابزار جاسوسی و انواع سلاح های نظامی نگهداری می شود. در قسمتی از موزه عبرت می توانید پلاک های حکاکی شده ای را ببینید که بر روی دیواره زندان آویزان شده اند. و همچنین مجسمه افراد معروفی چون های شهید بهشتی، شهید قدوسی، آیت الله طالقانی به تصویر کشیده شده است و یادگاری هایی از سال های سیاه را می توانید تماشا کنید.
یادگاری های دست ساز فراوانی از زندایان در موزه عبرت وجود دارد مانند گلدان دست ساز خانم طاهره سجادی که آن را با خمیر نان ساخته و با قرص های آسپرین رنگ کرده است که همه این مجموعه را می توانید در بخش یادگاری های موزه عبرت تماشا کنید.
سایر دیدنی های موزه عبرت شامل حیاط و حوض و حمام این ساختمان است جال است بدانید که تمامی این فضاها برای شکنجه و آزار زندانیان طراحی شده بودند برای مثال مدت زمان استحمام زندانیان را بر اساس پرونده اتهام شان تعیین می کردند و حمام رفتن هر 15 روز یکبار مرسوم بود و زمان حمام هم نباید بیش از 3 دقیقه طول می کشید.
آدرس موزه عبرت تهران : استان تهران، شهر تهران، میدان امام خمینی (ره)، خیابان یارجانی
عکسهای موزه عبرت تهران