کلیسای وانک یا کلیسای آمناپرکیچ در محله جلفای اصفهان واقع شده است و تاریخچه کلیسای وانک اصفهان به دوران صفوی و زمان شاه عباس دوم برمیگردد.
کلیسای وانک کجاست؟
اکثر گردشگرانی که در یک سفر گردشگری به شهر اصفهان سفر کرده اند به محله جلفا سر زده اند. محله جافا اصفهان شامل پنج کوچه بزرگ، یک میدان، چند حمام عمومی و دارای یازده کلیسا می باشد. بافت قدیمی خانه های ارامنه محله جلفا با سنگ فرش های زیبای کوچه های آن، قدم زدن در آن را برای هر گردشگری لذت بخش می کند. در سال 1012 هجری قمری تعدادی از مردمان ارمنستان به دستور شاه عباس اول صفوی به ایران مهاجرت کردند و ایشان آنها را در شهرهای اصفهان و فریدن، سکنی داد. شاه عباس اول بخشی از املاک خود را برای ساکن کردن عده ای از مردم ارمنستان اختصاص داد و به همین علت شروع به ساختن محله جلفا در حاشیه زاینده رود کرد.
درباره کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان یکی از مشهورترین کلیساهای ایران و دنیاست که توسط ارامنه اصفهان به سرپرستی عالیجناب فیلیپوس در محله جلفا اصفهان بنا شد. این کلیسا به عنوان یکی از 13 کلیسای باقیمانده از زمان شاه عباس دوم در کنار کلیساهای بیت اللحم و مریم جایگاه ویژه ای را در میان کلیساهای بزرگ دنیا به خصوص کلیساهای اصفهان برخوردار است.
کليساي وانک اصفهان را با نام های دیگری نیز می شناسند که از جمله آن ها می توان به کلیسا آمنا پرکیج و سن سور اشاره کرد. نام این کلیسا از نام کلیسای سورپ آمنا پرکیج وانک در نخجوان گرفته شده است و وانک در لغت به معنی صومعه و همچنین آمنا پرکیج به معنی کلیسای نجات دهنده مقدس است. در گذشته از کلیسای وانک به عنوان حوزه علمیه نصاری برای تربیت کشیشان استفاده میشد و کانونی برای ارتباط ارمنیان محله جلفای اصفهان با جهان ارامنه بود.
کلیسای وانک در کنار تمامی ویژگی های منحصر به فردی که در معماری اش بکار رفته، جایگاه ویژه ای را نیز از لحاظ تذهیب در میان کلیساهای ارمنیان ایران دارد; زیرا این کلیسا اولین کلیسای ارامنه بود که پس از کوچ اجباری خود در سال 1605 ساختند.
زیباترین و مشهورترین کلیسای محله جلفا، کليساي وانک اصفهان می باشد که یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری این شهر نیز می باشد، نام های دیگر این کلیسا سن سور و آمنا پرکیج می باشد. در زبان ارمنی وانک به معنای کلیسای اعظم است. این مکان به عنوان حوزه علمیه نصاری برای تربیت کشیشان بوده و کانونی برای ارتباط ارمنیان محله جلفای اصفهان با جهان ارامنه است.
نقاشی های کلیسای وانک اصفهان
نقاشی های تاریخی کلیسای وانک جلفادر کنار معماری فوق العاده، آن را به یکی از زیباترین کلیساها و جاذبه گردشگری ایران تبدیل کرده است. بر روی دیوارهای این کلیسای تاریخی، نقاشی هایی به سبک ایرانی وجود دارد که با رنگ روغن و آب طلا تزئین شده است که در طراحی آن ها خواجه اودیک نقش بزرگی را ایفا کرده است. همچنین نقاشی هایی از زندگی حضرت مسیح که بر گرفته از سبک نقاشی ایتالیایی می باشد، بر روی دیوار ها به چشم میخورد.
کلیسای وانک اصفهان دارای تعداد زیادی تابلو نقاشی می باشد که بر روی پوست و چرم شیشه و فلز کشیده شده اند و محور بیشتر آن ها زندگی مسیح بوده که حاصل هنر نقاشان اروپایی و ارمنی می باشد.
پلان کلیسای وانک اصفهان
اگر بخواهیم در مورد معماری کلیسای وانک اصفهان صحبت کنیم باید بگوییم که کلیسای وانک دارای دو درب چوبی بزرگ است که سر در آن ها با کاشی لاجوردی تزئین شده است. در دو طرف دالان کلیسای وانک دو اتاق وجود دارد که در گذشته از آن ها برای رسیدگی به امور ارامنه استفاده میکردند. پس از دالان ها به پلکان ورودی میرسیم و برج ناقوسی را که به سبک ایرانی توسط شاه سلطان حسین صفوی ساخته شده است را مشاهده میکنیم. امروزه خلیفه هندوستان و ارامنه در گنبد کلیسای وانک حضور دارند.
برج ناقوسی در رو به روی در اصلی کلیسا است که در زمان شاه سلطان حسین صفوی ساخته شده است. در سرتاسر فضای گنبد نمازخانه کلیسای وانک، تصاویر و نقاشی های برگرفته از تصاویر کتب مقدس وجود دارد. این نمازخانه در آن زمان محلی برای اجرای مراسم مذهبی بود.
در حیاط كلیسای وانك اصفهان چند نفر از بزرگان ارامنه و نمایندگان سیاسی اروپا به خاک سپرده شده اند. همچنین در این کلیسا و از سال 1322 هجری قمری موزه و کتابخانه ای ساخته شد، اشیاء نفیس در موزه نگهداری شده و کتاب های کتابخانه به عنوان منبع در اختیار محققین ارمنی و دیگر ادیان قرار گرفته است. در حال حاضر خلیفه ارامنه و هندوستان در محل گنبد بزرگ و زیبای کلیسای وانک حضور دارند.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که در این کلیسا نسخه ای از پیمان پیامبر اکرم (ص) با مسیحیان و ارامنه مربوط به سال 4 هجری وجود دارد.
کلیسای وانک اصفهان در تاریخ 15 دی سال 1310 با شماره 85 به آثار ملی کشورمان اضافه شده است و بهترین زمان بازدید از این کلیسا ابتدا فصل بهار تا اواخر فصل پاییز می باشد که با تور اصفهان گردی می توانید از این منطقه هم بازدید کنید..
آدرس کلیسای وانک اصفهان در جلفا و در کوچه کلیسای وانک قرار دارد.
عکس های کلیسای وانک اصفهان