پارک ملی تندوره

17869 2019/05/12
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 1 امتیاز : 5]
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

    

پارک ملی تندوره کجاست؟

پارک ملی تندوره درگز در نزدیکی ترکمنستان و در شمال خراسان قرار گرفته است.
عرض جغرافیایی پارک ملی تندوره خراسان ۳۷ درجه و ۲۹ دقیقه تا ۳۷ درجه و ۳۳ دقیقه و طول آن ۵۸ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۵۸ درجه و ۵۴ دقیقه می باشد. این پارک در شهرستان درگز و در قسمت آبریز هریرود و کشف رود و در زیر حوزه رودخانه درونگرا واقع شده است. پارک تندوره در گذشته محلی برای تفریح و گشت گذار گردشگران و ساکنین بومی قوچان بود و یکی از زیباترین دره های ژرف و پرشیب و تپه ماهور در این منطقه قرار گرفته است.
این منطقه از حیات وحش جانوری برخوردار بوده و اصلی ترین محیط زیستگاه قوچ، میش و اوریال است.

تصاویر پارک ملی تندوره درگز

دیدنی های پارک ملی تندوره

پارک ملی تندوره درگز بر روی ارتفاعات کپه داغ قرار گرفته است به همین دلیل از سمت شمال دارای دو نوع آب و هوای متفاوت است. ضلع جنوبی و غربی پارک در ارتفاعات بلندتری قرار دارد و همین باعث شده تحت تاثیر توده های هوای مدیترانه ای قرار بگیرد و تمامی آن قسمت را آب و هوایی مرطوب و سرد احاطه کند و در ضلع شمالی به دلیل وجود کویر قره قوم و جلگه درگز دارای آب و هوایی گرم می باشد.
در این منطقه هیچ خانواری ساکن نیست و فقط پاسگاه های محیط بانی چهل میر، شکراب، تیوان، درونگر، چرلاق و زیارتگاه علی بلاغ در آن واقع شده اند. در روزهایی که ریز های جوی به وجود می آید تنها راه ارتباطی از طریق محیط بانی چهلمیر به شکراب می باشد.

آب پارک ملی تندوره درگز از طریق چشمه ها تامین می گردد و دارای 31 چشمه و 8 چاه آب می باشد که نام این چشمه ها عبارت اند از: چهلمیر، بید، رجبه، ادانه، قره نهه، مدخان، باش تپه، ایدلق، قره لوکه، کلاشک، توغی، تندوره، چرلاق و رف سو.
عواملی همچون شکل خاص زیستی، ساختمان خاک، تغییرات ارتفاع، میزان بارش و شکل آن و نوسانات و گرما تاثیر بسزایی در پوشش گیاهی قوی در این منطقه گذاشته اند. پارک تندوره از لحاظ تنوع زیست محیطی، حیاط وحش، ذخایر طبیعی جز یکی از بهترین پارک های ایران به شمار می آید.

حیات وحش پارک ملی تندوره

این پارک دارای تنوعی بی نظیر از پرندگان است و اکثر آنها در ناحیه های هموار و حاشیه پارک و در نزدیکی دره ها دیده می شوند. از جمله پرنده هایی که در این منطقه زندگی می کنند می توانیم به کورکور، سارگپه پابلند، عقاب دشتی، عقاب شاهی، عقاب طلایی، کرکس، هما، لیل، کوکر، مرغ حق، شبگرد بلوچی، بادخورک معمولی، بادخورک کوهی، زنبورخور معمولی، هدهد، چکاوک طوقی، پپت خاکی و سنگ‌ چشم دم‌ سرخ گروهی از پرندگان مهاجر اشاره کنیم.

همچنین بسیاری از این پرندگان جز گونه های مهم و کم یاب در ایران هستند که شامل: دلیجه، کبک، تیهو، قرقاول، بلدرچین معمولی، کبوتر چاهی، قمری، یاکریم، چکاوک شاخ‌ دار، چکاوک آسمانی، دم‌ جنبانک ابلق، قرقی، سسک، سار، زاغی، کلاغ گردن‌ بور، کلاغ ابلق، الیکایی، توکای سیاه، زردپره کوهی، زردپره مزرعه، انواع جغد و سهره سینه‌ سرخ می باشند. ایران یکی از مهم ترین زیستگاه های پلنگ در جهان است که 7 گونه از مهم ترین گربه سانان در این پارک زندگی می کنند. در سال 1370 تعداد 134 قلاده پلنگ در این پارک مشاهده شده است که هشت سال بعد 60 قلاده دیگر به آنها اضافه شد.

یکی دیگر از مهم ترین پستاندارانی که به تعدا قابل توجهی از آنان در این منطقه وجود دارند گراز ها هستند. در قسمتهای کم ارتفاع و هموار هم تعدادی گرگ وجود دارد که به صورت دسته جمعی مشاهده شده اند. روباه قرمز، شغال، سمور سنگی، کفتار، رودک و انواع جوندگان همچون خرگوش بی‌ دم و تشی از جمله جانورانی دیگری هستند که در این پارک زندگی می کنند.

تاریخچه پارک ملی تندوره

پارک ملی تندور در زبان کردی به معنی تنور است. این منطقه با مساحت 73435 هکتار در بهمن سال 1347 به عنوان یکی از مناطق حفاظتی تندوره ثبت شد و در تاریخ اسفند سال 1348 نامش را به پارک وحش تندوره تغییر دادند.
در خرداد سال 1350 منطقه ای با نام گردنه الله اکبر را کاملا جدا کردند و سه سال بعد یعنی در سال 1353 این پارک را به عنوان پارک ملی به همه معرفی کردند.

پارک تندوره بهشت گیاهان مختلف

پارک تندوره به دلیل گونه های گیاهی مختلف که بسیاری از آنها خاصیت های درمانی و دارویی دارند، به بهشت گیاهان دارویی ایران معروف شده است که 373 گونه گیاهی در آن شناخته شده است. از جمله گیاهان مهمی که در این منطقه رشد می کنند می توانیم به اوروس، کندل، زیره سیاه، کتان وحشی، آویشن، انجیر، بید، گوجه وحشی، کرکو اشاره کنیم.

حوادث و عوامل تهدید کننده پارک تندوره

خوشبختانه مسیر پارک تندوره بسیار صعب العبور بوده و همین باعث شده تا از دست بسیاری از حوادث غیر طبیعی که انسان ها باعث و بانی اش هستند، در امان بماند. اما با تمام این تفاسیر عواملی هستند که تهدیدی جدی برای این منطقه به حساب می آیند عواملی همچون ساخت جاده و تفریحگاه، سرویس بهداشتی، احداث فاضلاب، پارکینگ اقامتی بدون اطلاعات کارشناسی که همه اینها خطری جدی برای حیات وحش و طبیعت پارک تندوره هستند. نشاط آوران به شما پیشنهاد میکند تا در تور مشهد گردی از این مکان زیبا هم بازدید کنید.

مسیر های قابل دسترسی

از سه نقطه مهم می توان به این پارک دسترسی پیدا کرد که عبارت اند از:
1. قریه اینچه کیکانلو (واقع بر سر راه درگز – قوچان) تا پاسگاه شکر آب (جنوب پارک) ۱۰ کیلومتر.
2. از درگز تا پاسگاه چهل میر (شرق پارک) ۳۰ کیلومتر.
3. از نوخندان تا زیارتگاه بابانستان (شمال پارک) ۱۲ کیلومتر.

آدرس: خراسان رضوی، درگز، پارک ملی تندوره

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید