بازار قدیم تبریز یکی از بزرگ ترین بازار های آجری ایران می باشد، که در سال 1354 به ثبت آثار ملی رسیده است. نوع فعالیت این بازار تجاری - فرهنگیست که در ایام خاص، مراسم ویژه ای در این بازار برای عموم مردم عرضه می شود. بازار سنتی تبریز 5,500 باب مغازه، غرفه و حجره دارد که در آنها 40 گونه شغل متفاوت عرضه می شود. بازار تبریز به دلیل اهمیت و بزرگی در بخش های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است.
مشخصات اولیه بازار
بزرگترین بازار سرپوشیده تبریز دارای طول یک کیلومتر مربع می باشد که در سال 1389 به عنوان نخستین و بزرگ ترین بازار سرپوشیده جهان به ثبت رسید. عواملی مانند آرایش مغازه ها، کثرت تیمچه ها، وجود کاروانسراهای تاریخی، انواع مشاغل و حرفه ها، وجود تعداد بسیاری مدرسه و مسجد با پیشینه تاریخی، سبک معماری بازار، دالان ها و راسته ها باعث شده تا این بازار نمونه مناسبی از تجارت و زندگی ایرانی - اسلامی را به نمایش بگذارد. تاریخچه بازار تبریز به ما قبل از سال 1193 قمری باز می گردد.
معماری بازار
معماری بازار تبریز به شیوه ای منحصر به فرد توسط اوستا معمار های تبریزی ساخته شده است، زمانی که آجر از اهمیت بالایی برخوردار بود و استاد بناهای ماهری (معمار) به زیباترین و استادانه ترین شیوه ممکن این آجرچینی را انجام داده اند. از مهم ترین ویژگی های بازار قدیم تبریز سرپوشیده بودن به طول یک کیلومتر و نوع آجرکاری، طاق و قوس ها، حورنوها، بازی نور و سایه و ارتفاع چشم گیر داخلی بناست. مرمت بازار تبریز از سه سده ی پیش آغاز شد، زمانی که در آن دوران به علت وقوع زلزله قسمت هایی از بازار تخریب گشت.
بخش های متفاوت بازار
بازار قدیم تبریز دارای بخش های مختلفی است که مهم ترین آنها بخش تجارت و بازرگانی آن می باشد، در گذشته مهم ترین چیزی که در این بازار برای صادرات عرضه می شده، ابریشم بوده است. از بازارچه های معروف این بنا می توان به بازارچه امیر، بازارچه بلورفروشان، بازارچه حرمخانه، بازارچه شیشه گرخانه، بازارچه صادقیه، بازارچه عباسی اشاره کرد.
برگزاری مراسم های بزرگ دسته جمعی بازار تبریز یکی از بخش های فرهنگی این بازار است که در ایام سوگواری، اعیاد و مناسبت های خاص عموم مردم جمع شده و در این مکان مراسم ها را اجرا میکنند، به طور مثال حال و هوای محرم های بازار تبریز بی نظیر است.
آدرس بازار تبریز : تبریز، بلوار جمهوری اسلامی، خیابان فردوسی بعد از پارکینگ 29 بهمن