آرامگاه یعقوب لیث دزفول

14162 2018/08/21
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 3 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

تاریخ شناسان قدمت ساخت آرامگاه یعقوب لیث دزفول را مربوط به دوره صفاریان می دانند.

آرامگاه یعقوب لیث کجاست؟

یعقوب لیث یکی از پادشاهان سلسه صفاری بود. حدود 200 سال پس از ورود اسلام به ایران او اولین شخصی بود که زبان فارسی را، زبان رسمی ایران اعلام کرد و از آن به بعد هیچ فردی حق نداشت در دربار او به زبان دیگری حرف بزند. دکتر محسن ابوالقاسمی در کتابش این چنین می گوید: یعقوب لیث صفار بسیار کوشش کرد خلافت عباسی را سرنگون کند و تا نزدیکی بغداد پیش روی کرد اما بخاطر بیماری اش که قولنج بوده است در گندی شاپور در گذشت.

تاریخ نویسان متفق القول یعقوب لیث را مردی با خرد و با اراده توصیف کرده اند. یعقوب لیث مردی بود از حومه استان سیستان، او توانست برای اولین بار دولتی ایرانی تشکیل دهد که از هیچ حکومت یا شخصی پیروی نمی کرد.

قدمت آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول به دوره صفاریان تا قاجار می رسد و با توجه به مدارک و شواهد تاریخی قدیمی ترین مرمت های آن به دوره سلجوقی مربوط می شود. بر اساس نقل قول های مردم اهالی منطقه چند دهه قبل روی دیوار گنبد آرامگاه کتیبه ای با خط عربی و قدیمی وجود داشته که روی آن نام یعقوب لیث، سردار بزرگ نوشته شده بوده است که اخیراً با سپری مشکی رنگ آن را پوشانده اند.

این تندیس گواهی مستند برای وجود آرامگاه یعقوب لیث صفاری می باشد. تابلویی که در بدو ورود نصب گشته است، متاسفانه مخدوش شده که به سازمان میراث فرهنگی تعلق دارد و با اسپری مشکی رنگ نام یعقوب لیث این سردار نامی تاریخ را رنگ کرده اند.

قبر یعقوب لیث دزفول با ملات خشت خام و نقش و نگارهای برجسته آن با ملات گچ و خاک ساخته شده است. گنبد آرامگاه به سبک مضرس (دندانه دار) که سفید رنگ است از دور دست کاملا خودنمایی می کند. در اطراف آرامگاه یعقوب لیث صفاری، قبرستانی وجود دارد که سنگ قبرهای آن بسیار قدیمی می باشد و مهر تاییدی بر تاریخ کهن این بنا است. البته در زمین های زراهی اطراف آرامگاه، برنج کاری کرده اند. علاوه بر آن درختانی که بغل به بغل همجوار بنا وجود دارند به زیبایی آرامگاه افزوده اند. البته تندیس یعقوب لیث صفاری در دزفول که بر روی اسب می تازد در قسمت غربی شهر درفول نصب شده است.

ورودی اصلی بنا که ضلع شمالی آن محسوب می شود چهار دهانه قوسی شکل وجود دارد و به شکل ایوانچه ساخته شده اند که یکی از آنها مشبک مانند می باشد. در ضلع شرقی نیز سه دهانه مشاهده می شود و هر دهانه عمقی حدود یک متر و نیم دارد. در ضلع جنوب آن یک درگاه کوچک مشاهده می شود که با دربی فلزی پوشیده شده و قفل است. بالای همین درگاه طاقی بزرگ مشبک کاری شده مزین شده است. در ضلع غربی نیز یک پنجره کوچک (احتمالا برای تهویه) وجود دارد. بنای آرامگاه یعقوب لیث دزفول یه واسطه گنبد منحصر به فرد و معماری خاص آن جزو جاذبه های گردشگری استان خوزستان محسوب می شود.

بنای آرامگاه یعقوب لیث دزفول یکی از جاذبه های اطراف اهواز است که با شماره 2550 در فهرست اثار ملی به ثبت رسیده است.

آدرس آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول : 10 کیلومتری جاده زفول – شوشتر

عکس های آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید