10 اثر ایرانی مهر اصالت یونسکو را دریافت کردند
9907 ۱۳۹۵/۰۶/۲۱در ادامه خبری که قبلا در سایت منتشر شد، در طی مراسمی که در کویت برگزار گردید، 14 اثر از ایران جزو نامزدهای دریافت مهر اصالت یونسکو بودند که 10 اثر صنایع دستی ایران موفق به دریافت این مهر شدند.
امهر اصالت یونسکو در واقع گواهینامه ای است که به هنرمندان و صنعتگران به خاطر صنایع دستی با اصالتشان، تعلق می گیرد؛ این جریان که از سال 2000 پایه گذاری شده است، از 2001 به اجرا در آمده و در سراسر دنیا گسترش پیدا کرده است. حال که گفته شد مهر اصالت یونسکو چیست، به ادامه مطلب می پردازیم.
به گفته امید شیوا، مشاور صادرات و امور بین الملل معاونت صنايع دستي ایران، هدف اصلی یونسکو از برگزاری چنین برنامه ای این است که مکانیزم دقیقی برای استاندارهای کیفیتی صنایع دستی داشته باشد و بداند که محصول اصیل و با کیفیتی در اختیار خریداران قرار بگیرد.
نکته دیگری این موضوع به هنرمندان و صنعتگران باز می گردد که پس از دریافت این مهر اصالت، آثارشان با نام و امضای شخصیشان در جهان شناخته می شود و در کشورهای مختلف عرضه می گردد.
وی در ادامه در مورد شرایط دریافت مهر اصالت یونسکو، به این موضوع اشاره کرد که آثار باید هویت فرهنگی و ملی کشورشان را به نمایش بگذارند همچنین طرح خلاقانه داشته باشند و روش تولید و مواد اولیه آنها نیز خاص باشد تا موفق به دریافت مهر اصالت یونسکو بشوند. مثلا باید از مواد طبیعی و قابل بازیافت در طبیعت استفاده گردد.
امید شیوا در مورد داوری بیان کرد: در روزهای 13 تا 18 شهریور و طی این مراسم که آثار برتر صنایع دستی آسیا و اقیانوسیه در کشور کویت مورد داوری قرار گرفتند، هر کشور آثارش را از قبل ارزیابی و ارسال کرده بود. مجموعا 250 اثر در این مراسم داوری شدند.
داوری آثار به دو بخش تقسیم شده بود؛ بخش اول بافت های طبیعی، ریسندگی و نساجی و بخش دوم غیر منسوجات، چوب و فلز. همچنین داوری ها منطقه ای بودند، به صورت شرق، غرب، جنوب و جنوب شرقی آسیا و نیز آسیای مرکزی به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند.
در این مراسم ایران و عمان به ترتیب با 14 و 9 اثر بیشترین آثار را به خود اختصاص داده بودند. با توجه به داوری صحیح و بدون ارفاق، کمتر دو سوم از مجموع 250 اثر پذیرفته شدند.
دارندگان مهر اصالت یونسکو در ایران تا به حال، رشته هایی مانند پارچه بافی، قلم کاری، دولجه دوزی، سفالگری، کلاه نمدی، حوله بافی، عبابافی، گلیم گلابتون سازی، مسگری، نساجی سنتی و سراجی سنتی، می باشند.