قلعه فین در قرن دهم هجری، مقارن با حکومت صفوی و پادشاهی شاه عباس یا اندکی قبل از آن، یعنی زمان تسلط پرتغالی ها بر جزیره هرمز و بندرعباس بنا شده است. به احنمال زیاد قلعه مذکور را در زمان ساخت به عنوان جنبه نظامی در دوره ایلخانی و تیموری در نظر گرفته اند.
قلعه تاریخی فین واقع در بخش فین شهرستان بندرعباس از نقاط گردشگری و دیدنی استان هرمزگان به حساب می آید. قلعه فین هرمزگان بر روی تپه ای مرتفع قرار گرفته و قدمت آن را می توان از روی سفال های بدست آمده بنا به قرون میانه اسلامی نسبت داد.
شهر فین در فاصله ۹۵ کیلومتری شمال غربی بندرعباس واقع شده است؛ این شهر با دارا بودن فضای وسیعی نخلستان متراکم و خیابان هایی که اکثرا عاری از بدنه ساختمانی می باشد که می توان آنرا به عنوان یکی از نمونه های بی همتا و واقعی باغ-شهر در سطح کشور به حساب آورد. اغلب اماکن شهر فین در میان نخلستان ها احداث شده به طوری که خیابان ها و دسترسی های شهر به مثابه شبکه های ارتباطی یک پارک بزرگ مورد استفاده اهالی شهر قرار گرفته است.
قلعه فین در استان هرمزگان و از جاذبه های گردشگری بندرعباس و فین، در جنوب کشور است. این قلعه عجیب و اسرارآمیز روی تپه ای بلند قرار گرفته است و شکوهش را به رخ تمام گردشگران شهر می کشد. قلعه ی فین و تپه طبیعی آن فضای بزرگی را دربرمی گیرد که بیشترین طول آن ۲۹۰ متر و بیشترین عرضش ۱۸۰ متر است.
مصالح به کار رفته در فضای قلعه فین بندرعباس در بخش زیرین دیوارها و برج ها، سنگ های نامنظم و ملات ساروج و در بخش های بالایی خشت های مربع شکل به ابعاد ۵*۲۰*۲۰ سانتیمتر استفاده می باشد، در گوشه شمال شرقی برج مدوری قرار گرفته که قسمت های زیادی از آن فرو ریخته و تنها دیواری به طول ۸/۵۰ متر از آن باقی مانده است. ارتفاع در بخش باقیمانده این دیوار ۲/۷۰ متر است.
سفال های اندک پراکنده بر دامنه های قلعه فين بندرعباس نمایانگر احداث بنای اولیه آن در دوره ایلخانی و تیموری می باشد امّا بنای یاد شده تا دهه های اخیر نیز مورد استفاده خان های منطقه قرار داشته است و در حاشیه قلعه و بر روی دامنه تند آن الحاقاتی از سده اخیر با اسکلت فلزی، آجر، سیمان و کاشی به چشم می خورد که در دوره های بعد به فضای قلعه اضافه شده است.
قلعه تاریخی فین که از جاذبه های گردشگری هرمزگان است تا سال ۱۳۰۸هجری شمسی زیر نظر استان فارس بوده و از آن پس به بندرعباس ملحق شد. این قلعه به شماره ۷۲۷۰ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است، این قلعه در زلزله سال ۱۳۸۶ کمی خسارت دیده است.
گروه نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند در سفر خود به استان هرمزگان، بازدید از بنای تاریخی را فراموش نکنید.