این اثر متعلق به دوره قاجاریه است.
حسینیه جاجرمی بجنورد یادگار معماری اصیل دوره قاجار می باشد که دقیقا در بافت قدیمی شهر بجنورد و در کوچه قرار گرفته است؛ البته با استناد به کتیبه ای که در حسینیه موجود می باشد این اثر در سال 1325 هجری قمری به دست غلامرضا بنا یزدی ساخته شده است.
حسینیه جاجرمی از نوع دو طبقه ای بوده و دارای پلانی به مربع شکل است که از ضلع غربی و شرقی آن طبقات آن مشهود می باشد. به محض ورود به بنا وارد هشتی می شوید، تمام سقف هشتی با قوس کلیل پوشش یافته و شما را به حیاط مرکزی بنا می رساند و با دو پلکان در گوشه های ضلع شمال شرقی و جنوب غربی به طبقه دوم بنا هدایت می کند.
حسینیه جاجرمی های بجنورد یک نمونه معماری سنتی از نوع حیاط مرکزی می باشد که یک حوض هشت ضلعی در مرکز آن قرار گرفته و از نوع معماری درونگرا قلمداد می شود، تمام درب و پنجره ها و نورگیرهای حسینه جاجرمی رو به حیاط باز می شوند؛ ضمن اینکه طبقه بالا به صورت تیرپوش است. در مجموع مساحت کل حسینیه به 600 متر می رسد.
قسمتهای مختلف حسینیه جاجرمی ها مانند حجره و دیواره ها با تزئینات معماری مانند آجرکاری، گچبری، مقرنس کاری و کتیبه هایی مزین شده است. البته تمام پنجره های طبقه اول با شیشه های رنگی پوشش پیدا کرده و دلیل آن خاصیت ضد حشره بودن این شیشه ها می باشد. یک کتیبه به خط نستعلیق در قسمت بالایی دیوار ایوان شرقی وجود دارد که گزیده ای از یک ترکیب بند معرف به نام آقای محتشم کاشانی گچبری شده است. در نمای جنوبی حسینیه جاجرمی ها در بجنورد چهار ستون آجری به صورت جفت، وزن سقف ایوان طبقه اول بنا را به دوش می کشد.
در حال حاضر درون حسینیه جاجرمی ها به مرکزی برای تولید و عرضه هنرهای سنتی و صنایع دستی از جمله لباس سنتی و وسایل تزینی برای خانه تبدیل شده است که همین امر باعث شده جزو یکی از جاذبه های گردشگری استان خراسان شمالی باشد. این بنا در تاریخ ۱۷ مرداد ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۰۵۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عکس های حسینیه جاجرمی بجنورد