قدمت روستای سراب کلان حدودا به 1400 سال پیش بازمی گردد.
روستای سراب کلان یکی از شش روستای هدف جاذبه های گردشگری و از توابع شهرستان سیروان در 12 کیلومتری جنوب غربی شهر لومار و 55 کیلومتری جنوب شرقی شهر ایلام واقع شده است و همچنین شهر تاریخی سیروان در حوزه شمالی استان ایلام و شمال شرقی شهر ایلام در دامنه های اطراف و لایه های زیرین روستای سرابکلان به صورت نیمه مدفون با بقایای آثار معماری ارزشمند قرار دارد.
این شهر در دوران شکوه و عظمت خود مرکز ایالت "ماسبذان" از شهرهای مهم و آباد ایران باستان در دوره ساسانی بوده است و وجود پل ها، راه ها، محوطه ها، قلاع و سکونت گاه های باستانی در این محوطه نمایانگر اهمیت این شهر می باشد، ولی روستای فعلی سراب کلان بر روی بناهای متعدد و مختلف به جا مانده از این شهر تاریخی بنا شده است.
روستای تاریخی سراب کلان از روستاهای شهرستان سیروان واقع در استان ایلام می باشد. این روستا دارای قدمتی ۱۴۰۰ ساله است. روستای سراب کلان سیروان دارای آثار تاریخی و بناهای قدیمی بسیار زیادی می باشد که محل تفریح انوشیروان در زمان پیشین بوده است. طبیعت بکر این روستا دارای جاذبه های طبیعی زیباست که شامل چشمه های خروشان نیز می باشد.
جمعیت روستای تاریخی سراب کلان ایلام ۹۱۴ نفر برابر با ۱۸۴ خانوار براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ می باشد که در این سال ها هنوز در بلاتکلیفی زندگی می کنند و در حال حاضر باید با در نظر گرفتن توقعات مردم و مسئولان برای حفظ این شهر تاریخی مهم کوشید چرا که روستای تاریخی و باستانی سراب کلان از آثار مربوط به دوره های ساسانی می باشد.
روستای سراب کلان در ایلام بر روی تپه استقرار پیدا کرده و از بافت مسکونی متراکمی برخوردار است. ارتفاع این روستا از سطح دریا در حدود ۹۸۰ متر می باشد و دارای آب و هوایی معتدل در فصول بهار و تابستان و سرد در پاییز و زمستان است.
اقتصاد روستای سراب کلان بر پایه فعالیت های زراعی، دامداری، باغداری، خدمات و صنایع دستی استوار است. در این روستا زراعت آبی و دیم رواج داشته و عمده ترین محصولات آن گندم و برنج است. دیگر محصولات مهم روستای تاریخی سراب کلان شامل فرآورده های دامی از جمله انواع لبنیات و روغن حیوانی می شود. خاک حاصلخیز، آب و هوای مناسب موجب رونق باغداری در این روستا گردیده و انواع میوه ها از محصولات دیگر آن است. زنان روستا ضمن همکاری در امور زراعی و دامداری به بافتن قالی، گلیم و جاجیم نیز می پردازند. منبت کاری نیز یکی دیگر از صنایع دستی مردم روستای سراب کلان است.
لازم به ذکر است که این روستا علاوه بر طبیعت بکر از منابع تامین کننده آب آشامیدنی و همچنین ماهی سردآبی نظیر قزل آلاست که همین امر باعث شده تا در این روستا ۱۰ مزرعه پرورش ماهی وجود داشته باشد که سالانه 250 تن ظرفیت تولید دارند. با توجه به جایگاه و اهمیت تولید آبزیان به عنوان یک منبع مفید مواد غذایی در تأمین پروتئین و همچنین اشتغال زایی روستای سراب کلان ایلام، نیازمند سرمایه گذاری در بخش خصوصی است.
روستای سراب کلان علاوه بر اینکه یکی از آوردگاه های تمدنی در استان ایلام و یکی از مناطق باستانی این استان محسوب می شود شاید مهمترین روستای شهرستان سیروان از نظر تولیدات کشاورزی خصوصاً برنج عنبربو باشد.
در روستای تاریخی سراب کلان هیچ امکاناتی برای ماندن و ایجاد اشتغال وجود ندارد، از این رو باعث مهاجرت ساکنان این روستا به شهرها و رها کردن زمین های بکر و حاصلخیز شده است. یکی دیگر از دلایل این مهاجرت جلوگیری میراث فرهنگی از ساخت و ساز در این روستا به دلیل وجود آثار تاریخی است.
از آنجا که روستای سراب کلان از جاذبه های گردشگری ایلام به شمار می رود و یکی از مناطق تاریخی و باستانی این استان می باشد و همچنین قطب برنج سیروان محسوب می شود، نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند حتماً سفری به آن داشته باشید.