دروازه درب کوشک یکی از کهن ترین دروازه های بجامانده از دوران قاجاریه می باشد که در سال 1296 هجری قمری بنا گردید.
دروازه درب کوشک یکی از نه دروازه اصلی شهر قزوین بوده که با بیش از صد سال قدمت، امروزه به عنوان یادگاری از دوران قاجار، در معرض دید گردشگران و علاقمندان به آثار تاریخی قرار دارد. این دروازه که در جهت شمال شرقی قزوین واقع است، به سوی الموت، رودبار، کوشک و شکارگاه های شمال قزوین باز می شده است.
عکس دروازه درب کوشک قزوین
در زمان های دور، دروازه های ساخته شده در ابتدای هر شهر به لحاظ ایجاد یک دیوار دفاعی برای جلوگیری از گزند راهزنان و نیز تردد و آمد و شد مسافران، بسیار با اهمیت بوده اند و هر شهر بسته به میزان وسعت و جمعیت خود، دارای تعداد دروازه متغیری بوده است. شهر تاریخی قزوین به سبب وسعت و جمعیت نسبتا زیاد خود، دارای نه دروازه در جهات مختلف بوده که دروازه درب کوشک قزوین را نیز شامل می شود. نام دیگر دروازه های این شهر به ترتیب دروازه تهران، دروازه مصلی، دروازه حسین، دروازه شهرزاده، خندقبار، شیخ آباد (شمال غربی)، دروازه مغلواک یا همدان (جنوب غربی) و پنبه ریسه بوده است. در حال حاضر فقط دو دروازه تهران و دروازه درب کوشک از آن دوران به یادگار باقی مانده و مابقی به علت خیابان کشی و بی توجهی از بین رفته است.
نکته جالب در مورد دروازه درب کوشک این است که بر خلاف بسیاری از دروازه ها که در هر دو سمت خود دارای نماکاری می باشند، فقط نمای یک سمت آن، کاشی کاری به سوی خارج از شهر دارد و سمت دیگر فقط با آجر ساده کار شده است. کاشی کاری آن نیز در زمان حکومت شاهزاده عضد الدوله صورت گرفته. قوس نیم دایره ای شکل ورودی این دروازه نیز که در دو سمت گلدسته ها و طاق ها دیده می شود، جذابیت خاصی به آن بخشیده است. طاق نماهای این دروازه نیز به شکل آغوش گشوده می باشند که بسیار زیبا جلوه می کنند. طراحی انواع نقوش کاشی کاری و برخورداری از چهار گلدسته توپر، از دیگر جذابیت های این دروازه قدیمی محسوب می شود.
این اثر فاخر که در بین مردم قزوین با نام مخفف راکوش شناخته می شود، در سال 1296 هجری قمری ساخته شده و جزو جاذبه های گردشگری قزوین می باشد. تیم نشاط آوران بازدید از این اثر تاریخی را به شما پیشنهاد می کند.