پارک حفاظت شده توران در سال 1351 از سوی شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد. در سال 1355 با مصوبه همین شورا این زیست گاه به دو بخش منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش تقسیم شد و از سوی سازمان ملل به عنوان دخیره گاه زیست کره ثبت شد. همچنین در سال 1381 بخشی از آن به عنوان پارک ملی در نظر گرفته شد.
در مسیر جاده تهران مشهد و قبل از رسیدن به شاهرود به منطقه حفاظت شده توران می رسیم. منظقه توران به عنوان بزرگترین ذخیره گاه زیست کره ایران مساحتی بالغ بر یک میلیون و 400 هزار هکتار دارد و پس از سرنگتی آفریقا به عنوان دومین منطقه بیوسفر (قسمتی از زمین که دارای خاک، آب و هواست و موجودات روی آن زندگی می کنند) جهان شناخته می شود. زیست گاه توران که با نام خارتوران شاهرود نیز شناخته می شود، پس از پناهگاه حیات وحش نایبندان دومین مجموعه حفاظت شده وسیع ایران است. به سبب شرایط اقلیمی این منطقه به آن لقب آفریقای ایران را داده اند. خارتوران به سه منطقه اصلی تقسیم می شود که شامل 75 درصد منطقه حفاظت شده، 17 درصد پناهگاه حیات وحش و 8 درصد پارک ملی می باشد.
پارک ملی توران به دلیل گستردگی منطقه و وجود ویژگی های منحصر به فرد اقلیمی، دارای اکوسیستمی متنوع است. چرخه غذایی در این اکوسیستم کامل است و انواع مختلفی از جانداران در آن زندگی می کنند.
تپه ها و دشت های زیادی در منطقه توران وجود دارد که به بعضی از این دشت ها را دق می نامند. سه دق مهم منطقه شامل دق دوشاخ، دق اسب انداز و دق بیارجمند می باشند. همچنین کوهی به نام کوه پیغمبران در منطقه وجود دارد که به روایتی مقبره جرجیس پیامبر است. اهالی منطقه برای زیارت به این کوه می آیند و جزو آثار مذهبی منطقه به شمار می رود. در کنار کوه پیغمبران کوه غریبه، تنگه تاریک، شوراب الکم، پروبال، سوخته کوه و کوه های ماجراد از جمله ارتفاعات مهم و دیدنی منطقه هستند.
پارک ملی توران در شاهرود، چشمه های آب فراوانی دارد که چشمه غریبه، سی تل، تلخاب و نسیتانه تنها تعدادی از آنها هستند. اما رودخانه کال شور مهم ترین رودخانه منطقه است که به دلیل درصد بالای املاح نمک موجود در آن غیر قابل شرب است.
اهالی منطقه اغلب از طریق کشاورزی و دامداری امرار معاش می کنند و متاسفانه همین امر سبب شده است تا شکارهای غیر قانونی صورت بگیرد و در نهایت تخریب محیط زیست منطقه اتفاق بیفتد. در یک اتفاق جالب در سال 90 سگ های گله یکی از چوپانان منطقه یک توله یوز ماده را به دام می اندازند و چوپان تصمیم می گیرد تا این توله یوز را نگه دارد. سرانجام و پس از طی فراز و نشیب های فراوان این توله یوز به محیط بانان منطقه تحویل داده شد تا از آن مراقبت کنند. توله یوزها در سن یک سالگی شکار را می آموزند و چون دلبر در سن پایینی به دام افتاده است توان شکار کردن ندارد و به همین دلیل امکان آزادیش در محیط زیست وجود ندارد.
نشاط آوران بازدید از این منطقه را به تمامی دوست داران طبیعت و حیات وحش و کسانی که به عکاسی از این مناطق علاقه دارند، توصیه می کند.
در ذیل برخی از تصاویر منطقه حفاظت شده توران را مشاهده می کنید: