کاروانسرای میاندشت سمنان

15235 ۱۳۹۶/۰۷/۱۳
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 4 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

کاروانسرای غربی در دوران صفویه ساخته شده است اما کاروانسراهای میانی و شرقی در دوران قاجار به این مجموعه اضافه شده اند. کار مرمت این کاروانسرا در سال 1374 آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

کاروانسرای میاندشت در واقع مجموعه ای مشتمل بر 3 کاروانسرا است که از غرب به شرق در یک ردیف قرار گرفته اند. کتیبه های موجود بر سر در کاروانسراهای میانی و غربی مربوط به سال های 1290 و 1291 هجری شمسی می باشند.
طبق مطالعات انجام شده، کاروانسراهای میانی و شرقی توسط حسین خان نظام الدوله، ملقب به شهاب الملک که در آن زمان والی خراسان بوده، ساخته شده است. کاروان سرای غربی امّا جزو کاروانسراهای شاه عباسی می باشد.

جاذبه های گردشگری سمنان,کاروانسرای میاندشت,کاروانسرای میاندشت در شاهرود
کاروانسرای میاندشت شاهرود در مجموع پذیرای 20 هزار نفر بوده اند. "هانری رنه د" جهانگرد معروف آلمانی در کتاب خود به این کاروانسرا اشاره کرده و آنرا بزرگترین کاروانسرا در مسیر تهران به مشهد خوانده است. طبق نوشته هایی موجود در سفرنامه ها و کتب مختلف، در این کاروانسرا دکان های مختلفی از جمله سراجی، قصابی و نانوایی وجود داشته است و پینه دوزان و دلاکان در آن برای تعمیر پاپوش و اصلاح سر مسافران حاضر بوده اند. همچنین در دوره ای یک تلگراف خانه دولتی در کاروانسرای میاندشت در شاهرود قرار داشته است.

کاروانسرای میاندشت شاهرود,مجموعه کاروانسرای میاندشت
کاروانسرایی که در سمت غرب قرار دارد در دوره صفویه بنا شده و در مسیر جاده ابریشم قرار دارد. برای اینکه امنیت این کاروانسرا در مقابل راهزنان و دزدان برقرار شود یک چاپارخانه و دو قلعه در کنارش احداث کردند. در دوران قاجار به سبب افزایش زائران مشهد، این کاروانسرا به تنهایی تأمین کننده نیازهای آنان نبود. به همین دلیل در سمت شرقی یک کاروانسرای دیگر بنا شد و کمی بعد فضای بین این دو نیز به کاروانسرایی دیگر تبدیل شد.

جاذبه های گردشگری سمنان,کاروانسرای میاندشت,کاروانسرای میاندشت در شاهرود
این کاروانسرا نسبت به بقیه کاروانسراهای هم دوره اش، کوچک محسوب می شود. حیاطی کوچک در وسط که توسط اصطبل ها، ایوان ها و حجره ها محصور شده است که در مجموع مساحت آنرا به 2100 متر مربع می رسانند.
سردر کاروانسرا، کمی از دیواره بیرونی جلوتر آمده است. برای رفتن به اصطبل ها باید از ایوان های شمالی و جنوبی استفاده کنید. اطراف اصطبل ها غرفه هایی ساخته شده است که به عنوان بارانداز مورد استفاده قرار می گرفته است. اطراف کاروانسرا در مجموع 7 قلعه وجود دارد که نشان از ناامنی این منطقه در آن زمان دارد.
کاروانسرای شرقی 8800 متر مربع مساحت دارد و طرح کلی آن مشابه کاروانسرای غربی است اما در ابعادی بزرگتر. پشت ایوان های شمالی و جنوبی آن حیاط های کوچکی قرار دارد. در واقع این دو حیاط و فضای اطرافش بخش خصوصی و برای مهمانان ویژه بوده است.

جاذبه های گردشگری سمنان,کاروانسرای میاندشت,کاروانسرای میاندشت در شاهرود
مجموعه کاروانسرای میاندشت در قسمت میانی از اتصال دو کاروانسرای شرقی و غربی به وجود آمده است. ورودی هر دو کاروانسرا به سمت این کاروانسرا باز می شود. این کاروانسرا صحن بسیار بزرگی دارد و با ردیفی از ایوانچه ها محصور شده است. همچنین در این مجموعه سه آب انبار وجود دارد که دو عدد از آنها در حیاط میانی و سومی خارج از مجموعه قرار گرفته است. این مجموعه در اثر گذر زمان تخریب شده و از سال 1374 توسط سازمان میراث فرهنگی در حال مرمت می باشد.

مجموعه کاروانسراهای میاندشت از جمله جاذبه های گردشگری سمنان است و نشاط آوران به شما پیشنهاد می دهد دیدن این کاروانسرا را از دست ندهید.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید