عکس عمارت دیوانخانه قوام ملکی شیراز

عمارت دیوانخانه قوام ملکی شیراز

15271 2022/06/26
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 1 امتیاز : 5]
آدرس

عمارت دیوانخانه قوام ملکی یکی از جاهای دیدنی شیراز است. در این مقاله در کنار معرفی این مجموعه تاریخی، اطلاعات مورد نیاز گردشگران نظیر عکس ها، ساعات بازدید و آدرس عمارت دیوانخانه کریمخانی شیراز را نیز بر اساس آخرین استعلامات در سال 1401 ارائه داده ایم. شهر شیراز به واسطه حضور سلطان فرهیخته ای به نام کریم خان زند، دارای جاهای دیدنی و اماکن گردشگری متعددی است. همانطور که می دانید در دوران حکومت زندیه، کریم خان زند، شهر شیراز را پایتخت سلطنت خود قرار داد. او برای اداره مملکت و رسیدگی به امور سلطنتی، عمارتی بزرگ و با شکوه تاسیس نمود. این بنا از گذشته با نام عمارت دیوانخانه قوام ملکی شناخته می شود.

البته عمارت دیوانخانه قوام ملکی تنها بنای به جا مانده از دوران زندیه نیست. همانطور که پیش تر اشاره کردیم کریم خان زند انسان فرهیخته و مردم داری بود و بناهای زیادی را برای استفاده عموم و گسترش بهداشت و رفاه مردم ایجاد کرد. از دیگر جاذبه های گردشگری و جاهای دیدنی شیراز می توان به آب انبار وکیل، حمام وکیل و مسجد وکیل اشاره کرد. لقب اصلی کریم خان زند «وکیل الرعایا» بود که در لغت به معنای «نماینده مردم» است. به همین جهت است که بناهای ساخته شده در زمان زندیه با پسوند «وکیل» شناخته می شوند. مانند مسجد وکیل و حمام وکیل.

عمارت دیوانخانه قوام ملکی در عهد قاجار

پس از پایان سلسله زندیه، قاجاریان روی کار آمدند. قاجاریان نیز توجه خاصی به ساخت و ساز و توسعه شیراز داشتند. آن ها اقدامات زیادی را در راستای حفظ و گسترش عمارت دیوانخانه قوام ملکی انجام دادند. امیرکبیر که نخست وزیر ناصرالدین شاه قاجار بود دستور داد در مسیر تهران تا دیوانخانه قوام ملکی، 15 چاپارخانه بسازند تا تعاملات با این مرکز سیاسی با راحتی و سرعت بیشتری انجام بگیرد. با این وجود پس از امیرکبیر به تدریج از اهمیت سیاسی این بنا کاسته شد و تبدیل به یک مرکز تاریخی و فرهنگی شد.

عمارت دیوانخانه کریمخانی شیراز

دیوانخانه قوام ملکی و تحقق رویای صفوی کریمخان

عمارت دیوانخانه قوام ملکی از لحاظ متد معماری و ساخت نما، از شیوه معماری اصفهانی الهام گرفته و این را به وضوح در ایوان ها و ایوانچه ها می بینید. نه تنها عمارت دیوانخانه قوام ملکی بلکه تقریبا تمام بناهایی که در دوران زندیه ساخته شد، از معماری اصفهانی الهام گرفته اند. شاید دلیل آن ریشه در علاقه کریم خان زند به شاه عباس صفوی داشته باشد. شاه عباس صفوی در زمان حکومتش اصفهان را برای پایتختی حکومت انتخاب کرد.

او با یک برنامه توسعه شهری بلند مدت، این شهر را تبدیل به یکی از بزرگترین و زیباترین شهرهای جهان نمود. کریم خان زند نیز علاقه زیادی به شیوه حکومت داری شاه عباس صفوی داشت. کریم خان نیز چنین برنامه ها و اهدافی را برای شیراز در سر می پروراند. دیوانخانه قوام ملکی از آنجا که به دستور کریم خان زند ساخته شد و مرکز حکومت او بود، به دیوانخانه کریم خانی نیز مشهور است.

ساعات بازدید و آدرس عمارت دیوانخانه قوام ملکی

دیوانخانه قوام ملکی در حال حاضر یکی از اماکن تاریخی و جاهای دیدنی شیراز به شمار می رود و تقریبا در مرکز شهر واقع شده است. این مرکز گردشگری تمام ایام هفته از ساعت 8 صبح تا 8 شب پذیرای گردشگران ایرانی و خارجی است. طبق آخرین استعلامات گروه نشاط آوران از عوامل این مجموعه، بلیط ورودی این مرکز رایگان است و بازدید از آن نیازی به پرداخت هزینه ندارد. اگر قصد مسافرت به شیراز دارید یا هم اکنون در شیراز هستید و به دنبال جاهای دیدنی شیراز می گردید، توصیه می کنیم حتما از این بنای ارزشمند زیبا و اثر غنی تاریخی، بازدید کنید. عمارت دیوانخانه شهر شیراز در خیابان کریم خان زند، میدان شهدا در کنار ارگ کریم خانی واقع شده است.

ایوان عمارت دیوانخانه زندیه در شهر شیراز

معماری اصفهانی در ساخت دیوانخانه کریمخانی شیراز!

عمارت دیوانخانه شیراز شاید از نگاه افرادی که از بیرون به این بنا نگاه می کنند، یک ساختمان قدیمی و ساده باشد. اما اگر با شیوه های معماری ایرانی آشنا باشید حتما می دانید که بناهای تاریخی از لحاظ معماری به دو دسته تقسیم می شوند. برخی بناها برونگرا هستند. مانند پل خواجو که از بیرون نمای بسیار زیبایی دارد اما درون آن کاملا ساده است. و برخی بناها درونگرا هستند. مانند عمارت دیوانخانه کریمخانی  که از بیرون شاید دارای نمایی ساده و کم آلایش داشته باشد اما درون آن بسیار زیبا و شکیل است.

عمارت دیوانخانه شهر شیراز در نگاه کلی بازدیدکننده

نقش و نگارهای درونی عمارت دیوانخانه شهر شیراز و ظریف کاری های معمارهای آن در ساخت و معماری این بنا، شاید در نوع خود بی نظیر باشد. عمارت دیوانخانه کریم خان  یک بنای دو طبقه است و برای رفتن به طبقه فوقانی دو مسیر راه پله در ساختمان تعبیه شده است. در یک نگاه کلی دو بخش از این عمارت توجه بازدیدکننده را به خود جلب می کند. اولین بخش تالار بزرگ آن است. عمارت دیوانخانه کریمخانی یک سالن بزرگ دارد که برای نشیمن سلطان استفاده می شده که استاد راهنمای مستقر آنجا می گوید نام آن تالار شاه نشین است. بخش دوم ایوان عظیم آن است.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید