لباس سنتی کردستان

26991 2018/11/06
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 6 امتیاز : 3.5]

مردم استان کردستان نیز مثل تمام مردم ایران زمین پوشش مخصوص خود را دارند یعنی لباس محلی کردها. در ایران قدیم و جامعه ی سنتی گذشته هر شهر و دیاری پوشش مخصوص به خود را داشت، این پوشش دارای اهمیت بسیاری بود تا آنجا که قومیت هر ملت را از روی پوشش تشخیص می دادند. لباس های فاخری که پشت هر کدامشان حکایت ها خوابیده بود. اما از آن دوران هنوز مردمان روستایی و قدیمی هستند که لباس های محلی خود را زنده نگاه داشتند.

لباس کردها به چند منطقه در ایران دسته بندی می شود که آن مناطق به این شرح است : کردهای کردستان، کردهای کرمانشاه، کرد کرمانج و … . در این پست به شرح لباس های سنتی کردستان می پردازیم.

لباس های سنتی کردستان که شامل لباس شهرهای سقز، سنندج، بانه و … می شود جزو زیباترین و شکیل ترین لباس های ایرانی است. این لباس ها از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام نامی مختص به خود را دارند. پوشش مردم کردستان در نوع خود در جهان بی نظیر است، این پوشش و لباس در چندین جشنواره بین المللی مقام اول را از جهت زیبایی و تنوع به خود اختصاص داده است. لباس سنتی کردی از سه قسمت سر پوش، پای افزار و تن پوش تشکیل شده است که در مراسم های مختلف انواع متنوعی دارد.

لباس سنتی مردانه کردستان

در فرهنگ غنی ایران و کشورهای اصیل لباس ها به دو دسته زنانه و مردانه تقسیم می شوند. لباس مردها مخصوص خودشان و لباس زن ها مخصوص دخترها و خانم ها است. این در صورتی است که در فرهنگ جدیدِ غالب شده بر جهان لباس هایی با نام اسپورت را شاهد هستیم که زنانه و مردانه ندارند و برای هر دو جنس یک نوع است.

“کلاش” نوعی پاپوش مردانه است برای فصل تابستان که از بوی بد پا جلوگیری می کند، این پاپوش در فصل زمستان غیرقابل استفاده است. یکی دیگر از وظایف کلاش خنک کردن پا در فصل گرم است.

“پاتول” نوعی شلوار است که گشادی آن شهرت دارد به شلوار کردی البته این شلوار در قسمت مچ پا تنگ می شود. نام دیگر پاتول، رانک است.

“چوخه” نیم تنه ای از جنس پنبه یا پشم است نام این تن پوش را در سنندج چوخه و در مناطقی از جمله سقز، مریوان و بانه “که وا” می نامند.

“ملکی” نیم تنه دکمه دار که یقه ندارد و تمام آن بوسیله دکمه بهم متصل می شود.

“لفکه سورانی” پیراهنی است که آستینی گشاد و بلند دارد و انتهای آستین زبانه ای مثلثی برای اتصال آن به مچ و بازو وجود دارد.

“کولاو” نوعی از کلاه است که در کردستان به دست زنان کرد بافته می شود. با رنگ های سیاه و سفید و نقوش ماندگار از فرهنگ اصیل کردی می بافند که دو شکل بلند و تخت دارد.

“پیچ” دستمالی سیاه و سفید برای ماندگاری کلاه بر سر که به دور کلاه پیچیده می شود و در مواقع لزوم در صحرا و … جلوی صورت می بندند.

“شال” پارچه ای است به طول 3 تا 10 متر که بر روی کمر بسته می شود. نام های دیگر آن را پشتینه یا پشتون گویند.

“دستار” پارچه ای است که به آن سروین یا سربند نیز می گویند به جای کلاه آن را بر سر می بندند.

“کله بال” نوعی لباس چوپانی کردی است که مردان آن را بر تن می کنند، نمدی از پشم درست شده است.

لباس سنتی زنان کردستان

از زیباترین لباس های سنتی ایران می توان به لباس زنان کردستان اشاره کرد. لباس های مختلفی که هر کدام نشان از عقیده، قومیت، تجرد و تاهل و هزار داستان دیگر دارد. این لباس عبارت است از جافی، کلنجه، شال، کولاو و کلکه که هر کدام به شرح زیر می باشد :

“کُلکه” دستار یا یک نوع روسری که به جای کلاه بر سر میگذارند. این نوع روسری دارای رشته بلندی از ابریشم است که روی آن ملیله دوزی شده است.

“کلاو” کلاهی از جنس مقوایی که کوتاه و به شکل استوانه ای طرلحی شده است. تزئینات این کلاه پولک های رنگارنگ است که جلوه ی آن را صد برابر می کند.

“شال” پارچه های دارای طرح های سنتی و اصیل کردی که بر روی لباس در ناحیه کمر بسته می شود.

“کُلُنجه” نیم تنه جلیقه مانند که روی پیراهن های بلند می پوشند و جنس آن عموما از مخمل و زری می باشد، نام دیگر آن سوخمه است.

“جافی” شلواری پارچه ای که همانند شلوار مردان کرد است که زنان آن را برای کار به پا می کنند. زنان در مراسم ها و جشن ها شلواری از جنس حریر و گشاد تن می کنند.

“کوا” پوششی است که گاهی از آن استفاده می کنند و از پشت سر تا پایین پا می آید.

“سلته” نیم تنه ای که روی کوا پوشیده می شود.

“پیراهن” لباس های بلند که طرح ها و رنگ های بسیار متنوعی دارد و بسته به سلیقه خود آن ها را انتخاب می کنند.

در لباس های سنتی ایران رمز و رازی است که فقط پیشینیان می دانند. گاهی در یک منطقه یا قبیله به نوع پوشش تعصبات قومی و قبیله ای وجود داشته است. لباس محلی کردها بسیار جذاب و دیدنی است تا حدی که گاهی زنان شهرهای دیگر آن را بر تن می کنند. پوشش مردم کردستان یکی دیگر از لباس های سنتی ایران است البته در گذشته کردستان بزرگ شامل کرمانشاه، کردستان عراق و یکی دو بخش دیگر می شده است. اگر به کردستان سفر کردید عکس گرفتن با لباس های سنتی را فراموش نکنید چرا که خرید هر کدام آنها هزینه های زیادی را در بر دارد.

سایر عکس های لباس های کردستان :

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید