بازار قیصریه در اصفهان یا همان «بازار سلطانی» جدای از بازار بودن و موقعیت جغرافیایی فوق العاده از آثار تاریخی و نفیس اصفهان به شمار می آید. این بازار مهم ترین بازار اصفهان است که میدان نقش جهان را که در دوره صفویه ساخته شده است را به شهر سلجوقی میدان کهنه آن روزگار (میدان قیام فعلی) متصل کرده است. بازار قیصریه در دوره صفویه مرکز فروش پارچه و فرش های گرانبها بوده و شرکت های تجاری خارجی هم در آن حجره هایی داشته اند. این بازار قسمت اصفهان جدید دوره صفویه را به شهر سلجوقی میدان کهنه آن روزگار (میدان قیام فعلی) متصل کرده است. در این بازار دکان هایی وجود دارد که از ۴۰۰ سال قبل تا امروز به عرضه تنها یک نوع کالا مبادرت کرده اند. امتداد بازار بزرگ اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عریان منتهی می شود. این بازار از بزرگ ترین و باشکوه ترین بازارهاى اصفهان است، در وسط بازار محوطه بزرگ مدور شکلى است که گنبد زیبایی دارد و در طرف مغرب کاروانسراى با شکوه شاهى قرار دارد که در دو طبقه ساخته شده و حدود ۱۵۰ حجره دارد. تا چند سال گذشته در قسمت شرقی بازار ضرابخانه بوده که در حال حاضر بصورت تجارتخانه مورد استفاده قرار گرفته است. در سقف داخلی سر در بازار قیصریه از کاشی هایی به رنگ آجری، صورتی و سرمه ای بسیار خوشرنگ و با طرح های اسلیمی به صورت مقرنس استفاده شده است که بسیار جلب توجه می کند. نه تنها سقف و سر در این بازارچه بلکه دیواره های آن نیز دارای نقاشی های چشم نوازی است. در یکی از دیواره ها نقشی مربوط به جنگ شاه عباس با ازبکان به چشم می خورد. در دیواره ای دیگر همتایان اروپایی در حال رقص و آواز هستند، و در طرحی دیگر نقش شکارگاهی است که با وجود گذشت زمان و کمرنگ شدن تمام این نقش های زیبا باز هم قسمت هایی از آن به وضوح مشخص است. در زمان سلطنت مسعود میرزا ظل اصفهان نقاشی های موجود به دستور سلطان دست خوش تغییراتی شد.
مشخصات کلی
بازار قیصریه اصفهان یکی از مراکز خرید اصفهان است که در حقیقت به بازار صنایع دستی و بازار سنتی اصفهان مشهور است که از فرش تا انواع صنایع دستی و پارچه جات را می توان در این بازار بزرگ و سنتی یافت. این بازار در دو طبقه ساخته شده که طبقه بالایی این بازار جهت امور دفتری و کارهای بازرگانی مورد استفاده قرار گرفته است و طبقه پایین به صورت فروشگاه های حجره مانند به اصناف گوناگون اختصاص دارد. بازار قیصریه اصفهان همچون دریاچه ای به چند انشعاب تقسیم می شود که برخی از این بازارچه ها هنوز هم فعال هستند و به مشاغل مختلف اختصاص دارند. در توصیف برخی از این بازارچه ها و انشعابات می توان به بازار عریان هارونیه نیم آورد گلشن مخلص سماورسازها مقصودبیک و... اشاره کرد. در طول بازار قیطریه این شاهراه سرپوشیده و مسقّف که برخی از گردشگران آن را «نگارخانه سرپوشیده» نامیده اند مکان های مذهبی همچون مدرسه نیماور، مدرسه صدر، مسجد خیاط ها، مسجد نو، مسجد ذوالفقار، مسجد شیشه، مسجد جارچی و ده ها مسجد دیگر به فعالیت مذهبی می پرداختند و بازرگانان و اصناف گوناگون در آنها عبادت می کردند.
عکس بازار قیصریه در اصفهان
بخش تجاری
بازار قیصریه اصفهان از چند بخش گوناگون و مختلف تشکیل شده است.افراد مشغول در این بازار در دو بخش تجاری و اداری و بازرگانی فعالیت دارند. بازار قیصریه دارای انواع صنایع سنتی مثل قلم کاری های اصفهان است که از جمله مهم ترین آن ها می توان به بازارچه و حجره های فرش فروشی موجود در آن اشاره کرد. این فرش ها از انواع نفیس و گاها نایاب هستند که توسط گردشگران مورد توجه بسیاری واقع شده اند.این بازار علاوه بر فرش های نفیس انواع پارچه های مختلف در قیمت های مختلف با کیفیت های گوناگون را عرضه می دارد که توجه افراد بی شماری را به خود جلب کرده و هنوز هم افراد بومی ساکن در اصفهان برای خرید های کوچک و بزرگ و انواع مایحتاج های مورد لزوم خود تنها به همین بازار بسنده می کنند چرا که این بازار همانند شهری کوچک در دل حجره های کوچک خود تمامی نیاز های یک شهروند را گنجانده و در کنار تمامی این کالاها و ملزومات ضروری به عرضه اجناس نفیس و قیمتی هم می پردازد که موجبات جذب گردشگران مختلف به این بازار را فراهم آورده است.
بخش خدماتی و رفاهی
بازار قیصریه اصفهان با بافت قدیمی و تاریخی خود امکانات ویژه و خاصی در داخل بازارچه احتیاج ندارد اما این بازار سنتی و زیبا در بیرون از شاهراه های خود پذیرای مشتریان می باشد از جمله این مکان های می توان به هتل ها و رستوران های سنتی اشاره کرد که در اطراف این بازارچه ی زیبا و تاریخی قرار دارند و مشتریان این بازار به راحتی می توانند از انواع غذاها و نوشیدنی ها با سبک های مختلف استفاده کنند.
آدرس بازار قیصریه اصفهان : اصفهان، میدان نقش جهان، ضلع شمالی میدان، بازار قیصریه