مسجد جامع همدان در محدوده راسته بازارهای شهر همدان و در نزدیکی میدان مرکزی شهر قرار دارد. قدمت مسجد جامع همدان به دوران قاجار بر می گردد. در قطار بندی جلوی ایوان بزرگ، تاریخ شروع ساخت مسجد جامع همدان، سال 1353 هجری شمسی ثبت شده است. بنابراین این مسجد، همزمان با حکومت فتحعلی شاه قاجار بنا شده است.
مسجد جامع دارای سه ورودی است که عبارتند از: ورودی جدید در خیابان اکباتان، ورودی قدیمی با دارا بودن دالان طاقدار در ضلع شرقی صحن، ورودی قدیمی ضلع غربی صحن با دالان هشتی مقرنس کاری. که هر سه ورودی از زیبایی چشمگیری برخوردار می باشد. پلان مسجد جامع همدان مستطیل شکل و دارای چهار ایوانی ناقص است. ایوانی مرتفع در بخش جنوبی مسجد جامع همدان قرار دارد که رسمی بندی جلوی آن از آجر و کاشی معرق ساده ساخته شده و بر روی آن با کاشی فیروزه رنگ نام الله و نام پنج تن نوشته شده است.
گنبد مسجد جامع بزرگ و دو پوششه می باشد. رواق های مسجد زیبا و دیدنی می باشد. هشتی مقرنس کاری شده و شبستان کوچک و کم ارتفاع زمستانی در ضلع غربی بنا مشاهده می شود. در حال حاضر مسجد جامع دارای سه ایوان، گنبد آجری، دو شبستان و صحن وسیعی می باشد که حوض بزرگی را در خود قرار داده است. در ضلع جنوبی، ایوان اصلی قرار گرفته و مناره هایی در اضلاع شرقی و شمالی دیده می شود. در معماری ضلع جنوبی صحن مسجد جامع همدان نیز طاق نماهای کم عمقی وجود دارد.
مسجد جامع در آغاز از یک شبستان تشکیل شده و با مرور زمان، همزمان با رشد بازار و جایگاه سیاسی و اجتماعی همدان و تحولاتش به عنوان یک فضای مهم شهری گسترش یافته و فضاهای متعددی به آن افزوده شده است. در کاوش های باستان شناسی در بخش های مختلف مسجد لایه های تاریخی به دست آمده که معرف بخشی از دوره اشکانی است که حدود آن تا این محدوده شهر توسعه یافته و مسجد نیز بر شالوده یک ساختمان قدیمی بنا شده است.