قدمت این بنا به دوره زندیه یا اویل دوره قاجار بر می گردد.
امامزاده محمد و ابراهیم ارومیه از آثار تاریخی ارزشمند استان آذربایجان غربی می باشد که جزو بزرگ ترین و مهمترین مکان های مذهبی این استان است، البته این مکان به نام برکشلو نیز معروف می باشد. امامزاده برکشلو در ده کیلومتری شرق شهر ارومیه در روستایی به همین نام واقع گردیده. مجموعه امامزاده برکشلو محل تدفین دو برادر به نام های ابراهیم و محمد است که نسبت آنها به امام چهارم، امام زین العابدین(ع) می رسد. همانطور که کارشناسان اعلام کرده اند تاریخ ساخت آن به دوره زندیه یا اوایل قاجار بر می گردد و احتمال می رود قبل از ساخت این ساختمان، مقبره ای در همین مکان وجود داشته است.
وقتی وارد امام زاده محمد ابراهیم ارومیه شوید متوجه خواهید شد، بنای امامزاده از دو بخش ایوان و هسته اصلی تشکیل شده است و هسته اصلی امامزاده را می توان به دو فضای مرکزی و راهروی بیرونی آن تقسیم بندی کرد.
طرح و پلان امامزاده برکشلو مستطیل شکل بوده و گنبد آن تقریبا در مرکز بنا ساخته شده و دارای چهار دیوار قوس دار می باشد که از چهار طاقی های ساسانی الهام گرفته شده است. اتاق مربع شکل زیر گنبد را به وسیله گوشواره هایی به هشت ضلعی تبدیل نموده اند و در بین اضلاع آن تزئینات زیبایی مثل رسمی بندی های آجری کار شده است. گرداگرد محیط سالن اصلی امامزاده راهروهایی وجود دارد که با گنبد های کوچکی که با آجرکاری های لوزی شکل مزین شده اند، منظره چشم نوازی را به وجود آورده است.
گویا بر اساس شواهد و نقل قول هایی که در بین اهالی وجود دارد در حال حاضر کاشی هایی که به رنگ آبی به عنوان ازاره دورتا دوره داخل امامزاده را در بر گرفته است به جای کاشی های هفت رنگ قدیمی نصب شده اند. مصالحی که برای ساخت بنا در آن بکار رفته سنگ و آجر می باشد که سنگ در ارتفاع تقریبا یک متری به عنوان ازاره و مابقی را با آجر کار کرده اند، بام مقبره که در گذشته تلی از خاک آن را پوشانده بوده، هم اکنون با آجر فرش پوشیده شده است.
وقتی بیرون امامزاده برکشلو ارومیه را با دقت مشاهده کنید، خواهید دید در ضلع شرقی دو نیم ستون به صورت تزئینی ساخته شده اند که دقیقا همانند مسجد مناره ارومیه، پیچ های تزئین شده بین آجر های آن، خشت های سبز رنگ است. با آجر کاریه های بسیار زیبا در نمای بیرونی، جای گرفتن درب ورودی اصلی در تقارن تقسیم بندی نما و تزیئین نما به وسیله قوس های هلالی با عرض کم، توانسته ارزش بصری امامزاده بیشتر و بیشتر کند. نمای اصلی امام زاده برکشلوی ارومیه یعنی نمای ضلع شمالی امامزاده از دو ایوان و دو مناره تشکیل شده است، البته گنبد آن را نیز به صورت دو پوسته اجرا کرده اند که تناسب بسیار زیبایی را به وجود آورده است که نظر هر بیننده ای را از دور به خود جلب می کند.
بر اساس نظر کارشناسان، رواق و گنبد ایوان دار امامزاده سال ۱۳۳۵ هجری قمری، به دستور حبیب الله بیگلر بیگی بنا گشته و بعد ها مرحوم حاج غفار افشار، به مرمت بعضی از قسمت های ناقص پرداخته است. از آنجایی که مقبره امامزاده برکشلوی ارومیه از احترام زیادی در بین مردم اهالی منطقه برخوردار است حتی زائران شیعه و سنی نیز از شهرهای مختلف برای زیارت به این مکان مقدس سفر می کنند. در فهرست جاذبه های گردشگری ارومیه، امام زاده محمد و ابراهیم در سازمان آثار ملی به ثبت رسیده است.