مسجد سرخ ساوه

14945 2018/05/15
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 2 امتیاز : 5]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

قدمت مسجد سرخ ساوه را به دوره شاه اسماعیل صفوی یا دوران سلجوقی می دانند. مناره مسجد در سال 453 هجری قمری ساخته شده است.

مسجد سرخ ساوه یکی آثار تاریخی و بسیار زیبای شهرستان ساوه در استان مرکزی است که در مجموعه ی مسجد و میدان انقلاب شهر ساوه واقع شده است. بر اساس پژوهش های کارشناسان و کتیبه های موجود در مسجد قدمت آن را به دوره شاه اسماعیل صفوی یا دوران سلجوقی می دانند. مناره مسجد سرخ ساوه که تاریخ ساخت آن کمی تفاوت دارد، یعنی بعد از ساخت مسجد بنا گردیده اند. این مسجد در مرکز شهر یعنی میدان انقلاب ساوه در جنوب بازار قدیمی شهر ساوه واقع گردیده است. طرح کلی مسجد از اجزاء و قسمت های مختلفی تشکیل شده، مانند: ورودی، که دارای سردری با تزئینات کاشیکاری فیروزه ای متعلق به دوره صفوی تزئین شده  است البته جدار آن حدود 60 سال پیش سفیدکاری شده اند.

پلان مسجد سرخ ساوه به طرز جالبی طراحی شده به طوری که در ضلع جنوبی مسجد محراب با شکلی چهار ضلعی با پوشش مقرنس گچی مزین شده، یکی از بخش های مهم مسجد سرخ مناره آن است که با آجر و آیات قرآنی آراسته شده است. پیرامون حجره های سه طبقه را ایوان مرتفعی پوشانده که در ضلع غربی مسجد به وضوح دیده می شود. مسجد سرخ در ساوه دارای تزئینات بسیار استادانه ای دارد. طاق سردر ورودی شامل مقرنس کاری و در پایین آن کتیبه ای گچ بری شده که با خط ثلث برجسته خود نمایی می کند، بالاتر از درگاه ورودی در میان سردر لوحی از جنس سنگ نصب گردیده که روی آن فرمان شاه اسماعیل صفوی حک شده است.

با وارد شدن به مسجد سرخ در استان مرکزی در میانه مسجد سه رواق داخل فضاهای بخش اصلی گنبد خانه جا خوش کرده که در کنار آن مقبره ای واقع شده، گنبدخانه از سه جهت توسط درگاهی بزرگ و مرتفع به رواق های اطراف باز می شود. البته دو گنبدخانه دیگر هم بالای رواق ها قرار دارند که نیم طاق هایی با قوس های کوچکتری در پایین طاق با پوشش عرقچین بالا آمده است.

قوس هایی که نیم طاق ها را پوشانده از طرح مقرنس خوش آراسته رنگ شده است، با وارد شدن به گنبد خانه و نظاره کردن زیر گنید کتیبه ای را میبینید که با متن  سوره (نباّ) منقوش به گل های برجسته بر دل گنبد جای گرفته است. با مشاهده زیر گنید دوم نیز کتیبه ای دیگر می بینید که به خط کوفی و با رنگی زرشکی سوره یاسین بر آن نقش بسته و حک شده اند.

یکی از جاذبه های توریستی استان اراک، مسجد سرخ ساوه است، علت آن هم رنگ های قرمزی است که در تزئینات مسجد و کتیبه های آن استفاده شده، اگرچه نام مسجد سرخ را توسط مورخان به خود گرفته است. دلیل قرار گرفتن این اثر تاریخی در الویت جاذبه های گردشگری ساوه اهمیت تاریخی و کهن آن می باشد.

مسجد سرخ ساوه با شماره 155 به عنوان اثر به عنوان اثر تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

نشات آوران پیشنهاد می کند دیگر عکس های این اثر تاریخی زیبا را مشاهده کنید.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید